Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν.

Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους. Η θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, τον οποίο κατάπιε αμάσητο το σύστημα Μαρινάκη, παραμένει κενή.

Δύο άνθρωποι του συστήματος Σαμαρά προωθήθηκαν σε θέσεις υφυπουργών - η μία, μάλιστα, ως δικηγόρος ειδικευμένη σε περιβαλλοντικά θέματα αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας. Ok.

Τα πολιτικά στοιχεία που προκύπτουν από τον ανασχηματισμό είναι τρία:

Πρώτον, ότι «κονταίνει» ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού η αρμοδιότητα για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα περνάει στον Ν. Παπαθανάση, ο οποίος αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό.

Δεύτερον, τη διαχείριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αναλαμβάνει ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας ο Θ. Σκυλακάκης, άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη. Και ο νοών νοείτω.

Τρίτο και σπουδαιότερο: υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για το ασφαλιστικό, αναλαμβάνει ο Π. Τσακλόγλου, τεχνοκράτης εκ των ταλιμπάν του «κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης», γνωστού και ως «ασφαλιστικού Πινοσέτ».

Η υπουργοποίηση του τελευταίου σε συνδυασμό με το Πόρισμα Πισσαρίδη δείχνει ποιες είναι οι στρατηγικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ασφαλιστικό. Προθέσεις που είχε αποκαλύψει προεκλογικά η «Αυγή» και οι οποίες επιβεβαιώνονται κατά γράμμα. Σε συνθήκες τρομακτικής ύφεσης και έκρηξης της ανεργίας και την ώρα που η δημοτικότητα της κυβέρνησής του παίρνει τον κατήφορο, ο Μητσοτάκης ξεκινά το ξήλωμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η μετάβαση σε «ασφαλιστικό Πινοσέτ» είναι η μπίζνα του αιώνα.

Το αν θα το καταφέρει εξαρτάται από την αντίδραση της κοινωνίας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL