Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Κλέβοντας τους φτωχούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλέβοντας τους φτωχούς

Ρε είναι πολύ ωραίοι αυτοί οι τύποι. Και μετά κάθονται και μιλάνε για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Εν πρώτοις ο Μητσοτάκης είπε χθες στη Βουλή ότι δίνει μόνο τις κύριες συντάξεις επειδή έτσι λέει η απόφαση του ΣτΕ.

Ούτε οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν το πήραν απάνω τους αυτό. Γιατί ξέρουν ότι είναι ψέματα.

Εχουμε λοιπόν έναν πρωθυπουργό που διαστρεβλώνει μέσα στη Βουλή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα.

Και επιπλέον κανονίζει όσοι πάρουν τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης να παραιτηθούν αυτομάτως από κάθε άλλη διεκδίκηση.

Αρα ξέρουν πολύ καλά τι λένε οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Μητσοτάκης είπε ψέματα, συνειδητά και αδίστακτα.

Ασε που αμέσως μετά είπε και ότι δίνει μόνο αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις επειδή τόσες είναι οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

Αρα δεν δίνει αυτά που λέει η απόφαση του ΣτΕ, αλλά αυτά που θέλει να δώσει.

Και καλύπτει μόνο το κομμάτι της απόφασης του ΣτΕ που τον εξυπηρετεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ποιο είναι το θέμα εδώ: ότι επιλέγοντας να δώσει αναδρομικά μόνο τις κύριες συντάξεις, ουσιαστικά αφήνει όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους απ' έξω.

Γιατί οι άνθρωποι που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω από 1.000 ευρώ δεν έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές από κύριες συντάξεις. Οι μεγάλες απώλειες ήταν από την περικοπή των δώρων.

Και τώρα δεν θα πάρουν τίποτα, γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει να δώσει, λέγοντάς τους μάλιστα κατάμουτρα ψέματα ότι δεν τον αφήνει το ΣτΕ.

Κοιτάξτε τώρα: αυτοί οι άνθρωποι, που ζουν με χαμηλές συντάξεις, έχουν χάσει ήδη από τον Μητσοτάκη και τη 13η σύνταξη που τους έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τους την κόψανε μάλιστα πείθοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε επαναφέρει κανονικά και μόνιμα αλλά ως έκτακτη προεκλογική παροχή.

Αυτό ήταν το περίφημο επιχείρημα Βρούτση «ποτέ δεν υπήρξε 13η σύνταξη - μόνο ένα προεκλογικό επίδομα φιλανθρωπίας». Κι άλλο θρασύτατο ψέμα.

Βέβαια, οι άνθρωποι ξεχνάνε εύκολα. Αλλά τώρα που τους φάγανε και τα αναδρομικά, θα το ξαναθυμηθούν.

Οπως θα ξαναθυμηθούν ότι ο Μητσοτάκης τους έκοψε και το κοινωνικό μέρισμα.

Με το επιχείρημα ότι ο Τσίπρας τούς είχε δώσει ήδη το προεκλογικό επίδομα φιλανθρωπίας, το οποίο, κακώς, εξέλαβαν ως 13η σύνταξη.

Για πολλοστή φορά ο Μητσοτάκης εξοικονομεί χρήματα κόβοντάς τα από τους φτωχούς.

Σου λέει, ας μπετονάρουμε αυτούς που παίρνουν ψηλότερες συντάξεις, που είναι όλοι δικοί μας.

Και τους φτωχούς θα τους ψήσουμε λέγοντας ότι ο Τσίπρας θέλει να μας γεμίσει λάθρο, ότι είναι πράκτορας του Ερντογάν, ότι είναι τα ίδια σκατά με εμάς και τέτοια.

Μια χαρά σχέδιο.

Και επειδή ο Μητσοτάκης είδε όλες τις εφημερίδες που τον έκραζαν για όλο αυτό που έκανε, σηκώθηκε την άλλη μέρα και πήγε στο Μάτι.

Διότι το Μάτι πιάνει πάντα. Και θα ’χουνε και τα κανάλια να παίζουνε, για να ξεχάσει ο κόσμος ότι του φάγανε τα αναδρομικά.

Το αξιοθαύμαστο πάντως είναι ότι οποιαδήποτε κατάσταση και να διαμορφωθεί, οι νεοδημοκράτες βρίσκουν πάντα τρόπο να την εκμεταλλευτούν για να βγάλουν κάτι.

Βγήκε ένας της Ν.Δ., για παράδειγμα, και είπε ότι δεν υπήρχαν περισσότερα λεφτά για αναδρομικά γιατί έχουμε έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και η χώρα έχει ανάγκη από εξοπλισμούς.

Καταλάβετε τώρα. Θα μας βάλουν σε έκτακτα μέτρα στο τέλος του χρόνου και θα μας χρεώσουν και εξοπλιστικά κι από πάνω.

Και θα πάει η μίζα σύννεφο, την ώρα που ο κόσμος πεινάει. Ήδη διάφορα παπαγαλάκια έχουν αρχίσει να φωνάζουν για το πόσο απαραίτητες μας είναι οι τάδε φρεγάτες.

Και εν τω μεταξύ, φωνάζουν στο εσωτερικό για τουρκικό κίνδυνο και με τον Ερντογάν είναι μέλι-γάλα. Και διαπραγματεύσεις έχουν αποφασίσει και όλα τα έχουν συνεννοηθεί και οι τόνοι φιλικότατοι είναι.

Για να επανέλθουμε στο αρχικό θέμα: θα μπορούσε, φυσικά, το ΣτΕ να βγει και να εξηγήσει αν στην απόφασή του μιλάει για κύριες, επικουρικές και δώρα ή μόνο για κύριες. Και να λήξει η κουβέντα.

Αλλά δεν θα το κάνει.

Δεν είναι και εποχές για ηρωισμούς. Δεν είδατε την Τουλουπάκη που την πάνε για κακούργημα; Δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα στο κράτος δικαίου.

Ο σχολαστικός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL