Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Οι προδομένοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι προδομένοι

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης στις κοινωνικές τάξεις που της έδωσαν την εκλογική νίκη δείχνει πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν νιώθει ότι τους την οφείλει. Είναι δε αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη που επιφυλάσσει για τους προνομιακούς συνομιλητές του από την επιχειρηματική ελίτ και τα μίντια.

Στους συνταξιούχους που δικαιούνται αναδρομικά η κυβέρνηση σχεδιάζει είτε να τους τα δώσει με δόσεις εντός της επόμενης πενταετίας είτε να τους δώσει αυτά που τους οφείλει εφάπαξ, αλλά με ένα γερό κούρεμα. Θέλει, δηλαδή, να τους φάει τα λεφτά που τους χρωστά. Γιατί; Γιατί μπορεί. Γιατί είναι κράτος και εξουσία μαζί. Και γιατί δεν μπορούν να της κάνουν τίποτα.

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, επιστήμονες (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί κ.ά.), μισθωτοί με μπλοκάκια περιμένουν από το υπουργείο του Γιάννη Βρούτση να ολοκληρώσει τον συμψηφισμό για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019. Καλά το διαβάσατε: ο υπουργός που διαφημίζει ότι θα εκδίδει ηλεκτρονικά τις συντάξεις, ακόμα δεν έχει καταφέρει να φέρει σε λογαριασμό τις περσινές ασφαλιστικές εισφορές. Καλές οι παράτες με τον Μητσοτάκη, αλλά να κάνουμε και τη δουλειά μας.

Ο συμψηφισμός έπρεπε να είχε γίνει έως τον Μάρτιο (η προηγούμενη κυβέρνηση έτσι έκανε), αλλά ο υπουργός έχει πάρει παρατάσεις και λέει ότι θα κάνει τον συμψηφισμό τον Σεπτέμβριο - όσοι ξέρουν λένε «από Οκτώβριο και βλέπουμε». Έτσι ο κόσμος των ελευθέρων επαγγελμάτων δεν γνωρίζει αν το φθινόπωρο, που η κρίση θα κορυφώνεται και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά, η κυβέρνηση θα του στείλει καινούργιο μπουγιουρντί. Και δεν ξέρουν αν θα έχουν να πληρώσουν.

Εκείνο όμως που γνωρίζουν είναι ότι στο πρόβλημα αυτό είναι μόνοι τους. Διότι αν οι συνταξιούχοι έχουν οργανώσεις που διεκδικούν, μίντια που αναδεικνύουν (με τον τρόπο που θέλει το καθένα) τα θέματά τους, κόμματα και πολιτικούς που ενδιαφέρονται για την ψήφο τους, οι εργαζόμενοι στα ελεύθερα επαγγέλματα, το εμπόριο και τη μικρή επιχειρηματικότητα δεν διαθέτουν τίποτα από αυτά. Είναι μόνοι τους, με τα προβλήματά τους που μόνοι τους θα πρέπει να λύσουν. Δεν έχουν πολιτικό υποκείμενο να τους υπερασπιστεί και είναι προδομένοι από τις ηγεσίες τους - ποιος ξεχνά τον τρόπο που τους εκμεταλλεύτηκε πολιτικά και κομματικά το αλήστου μνήμης «κίνημα της γραβάτας»;

Είναι τυχαίο ότι για το θέμα του συμψηφισμού των ασφαλιστικών τους εισφορών δεν έχει εκδοθεί καμία ανακοίνωση από κανένα συντεχνιακό, συνδικαλιστικό ή πολιτικό φορέα; Είναι τυχαίο ότι δεν ετέθη ποτέ από κανέναν δημοσιογράφο;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL