Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο Κλήδονας της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κλήδονας της Αθήνας

Ο Κλήδονας είναι λαϊκό έθιμο της αρχαίας Αθήνας που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτό, εμφανίζεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Ο Κλήδονας εντάσσεται στη νεοελληνική λαϊκή λατρεία και ιδιαίτερα στα περιοδικά λατρευτικά έθιμα, όσα συνοδεύουν το εορτολόγιο και τις εποχές του έτους. Το έθιμο διακρίνεται σε τρεις φάσεις.

Δύο με τρεις ημέρες πριν από το άνοιγμα του Κλήδονα, τα κορίτσια κάθε γειτονιάς ορίζουν το σπίτι στο οποίο θα ανοιχτεί. Στις 23 προετοιμάζεται ο Κλήδονας στο προεπιλεγμένο σπίτι. Το απόγευμα, ένα μικρό αγόρι ή κορίτσι, του οποίου και οι δύο γονείς ζουν, πηγαίνει σε μια πηγή ή ένα πηγάδι και παίρνει νερό με το δοχείο του Κλήδονα. Το μεταφέρει στο σπίτι, χωρίς κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του να μιλήσει, ακόμα και αν επιχειρηθεί να του αποσπαστεί η παραμικρή κουβέντα με πειράγματα, προσβολές και ελευθεροστομίες. Όταν φτάσει στον προορισμό του, χύνεται σε δοχείο με στενό λαιμό για να μη βλέπει αυτός που βγάζει τα αντικείμενα όταν ανοιχτεί ο Κλήδονας. Στη συνέχεια, όσοι πάρουν μέρος στον Κλήδονα φέρνουν διάφορα μικροκοσμήματα ή αντικείμενα σημαδεμένα με κρυφά σημάδια, τα ονομαζόμενα και ριζικάρια, και ρίχνονται μέσα στο νερό, αφού αφιερωθούν νοερά σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Ακολουθεί το κλείδωμα και η ασφάλιση του δοχείου, ενώ μια γυναίκα, η ριζικάρισσα, απαγγέλει: Κλειδώνουμε τον Κλήδονα / με τΑϊ-Γιαννιού τη χάρη / κι όποια 'χει καλοριζικό / να δώσει να το πάρει. Στη συνέχεια ο Κλήδονας σκεπάζεται με πανί ή με μαντίλι κόκκινου χρώματος και στεφανώνεται με φύλλα δάφνης, μυρτιάς, λυγαριάς, κομμένα από παρθένα κοπέλα, της οποίας και οι δύο γονείς ζουν.

Μετά τη δύση του ήλιου οι κοπέλες βγάζουν το κλειδωμένο αγγείο, σκεπασμένο και στεφανωμένο στο ύπαιθρο, για να αστρονομιστεί ή να αστριστεί. Τα άστρα θεωρείται πως θα επιδράσουν πάνω στο αγγείο και ο Κλήδονας θα λάβει μαντική και τελεστική δύναμη. Τα κορίτσια φυλάνε με βάρδιες το αγγείο.

Πριν από την ανατολή του ήλιου και για να μην καταστρέψει το ηλιακό φως το μαγικό πλέγμα που η προηγούμενη νύχτα έχει δημιουργήσει, μεταφέρεται το αγγείο μέσα στο σπίτι σε μέρος ανήλιαγο μέχρι που θα ανοίξει ο Κλήδονας. Όταν προσέλθουν στο σπίτι τα κορίτσια και τα αγόρια που έχουν βάλει ριζικάρια, αρχίζει η τελετή του ανοίγματος. Ο Κλήδονας ανοίγει από αυτόν που τον κλείδωσε. Η ριζικάρισσα δίνει το κόκκινο ύφασμα σε ένα μικρό παιδί που το βάζει στο κεφάλι ή στον λαιμό του και, αφού βάλει το χέρι του μέσα στο αγγείο, αρχίζει να βγάζει ένα-ένα τα αντικείμενα σε τυχαία σειρά. Τότε τραγουδιέται το Της πρώτης της καλότυχης / καλά θα πάνε ούλα / γαμπρός πάει γυρεύοντας, / λεβέντης με σακούλα. Τα αντικείμενα, καθώς βγαίνουν με τυχαία σειρά, στο κάθε ένα απαγγέλλεται ένα αυτοσχέδιο δίστιχο - προφητεία για τον κάτοχο του σημαδιού. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης ακολουθεί κέρασμα και χορός. Όταν οι κοπέλες επιστρέφουν στα σπίτια τους προσέχουν ποιο όνομα ή λέξη θα ακούσουν πρώτα στον δρόμο για να το συσχετίσουν με την ανοιχτή τύχη τους εκείνη τη βραδιά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL