Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση "κουκούλωμα Νοvartis" / Δίωξη κατά της Ελ. Τουλουπάκη για να της αφαιρεθεί η έρευνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση "κουκούλωμα Νοvartis" / Δίωξη κατά της Ελ. Τουλουπάκη για να της αφαιρεθεί η έρευνα

Ποινική δίωξη εις βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη άσκησε χθες, μια μέρα μετά το πόρισμα κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης για έξι αδικήματα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Novartis.

Πρόκειται για την κορύφωση μιας διαδικασίας η οποία εξαρχής είχε ως στόχο το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis με την αφαίρεση της έρευνας από τα χέρια της εισαγγελέως, η οποία γινόταν δέκτης ανοιχτών απειλών εκ μέρους των φερομένων ως εμπλεκομένων στο σκάνδαλο. Πρόκειται επίσης για μια πρωτοφανή για κράτος δικαίου περίπτωση οι διωκώμενοι να διώκουν τον εισαγγελικό λειτουργό που τους ερευνά.

Διώκεται η εισαγγελέας, ερευνώνται και αυτοί που την κατήγγειλαν

Η δίωξη βασίστηκε στο πόρισμα ελαχίστων σελίδων μόνο του ενός εκ των δύο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου στους οποίους είχε ανατεθεί η υπόθεση, του Ευάγγελου Ζαχαρή, για την υπόθεση των δικονομικών χειρισμών της εισαγγελέως Διαφθοράς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, παραβίασης δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ ο κ. Ιωαννίδης δεν έλαβε υπόψη το εκατοντάδων σελίδων πόρισμα του επίσης αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη που ήταν απαλλακτικό για την Ελ. Τουλουπάκη, με βάση αυτό το πόρισμα διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της ψευδορκίας σε βάρος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, καθώς και των κατηγορούμενων στο σκάνδαλο Novartis Νικολάου Μανιαδάκη και Κωνσταντίνου Φρουζή, αλλά και του μάρτυρα Νίκου Μανία, στις καταθέσεις των οποίων βασίζεται κατά κύριο λόγο η δίωξη κατά της Ελ. Τουλουπάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν δύο φορές η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών είχε κρίνει ότι η Ελ. Τουλουπάκη ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της και είχε απορρίψει την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να της αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis και να ανατεθεί σε εφέτη - ανακριτή. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου είχε απορρίψει και τα ασφαλιστικά μέτρα του παραπεμφθέντος για το σκάνδαλο Novartis βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέα Λοβέρδου και το αίτημά του να αφαιρεθεί η έρευνα από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς επικαλούμενος «μεροληψία» από την πλευρά της.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον της εισαγγελέως και εφόσον δεν καταπέσει ως άκυρη στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο όπου προσφεύγει η Ελ. Τουλουπάκη, η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή και μετά την αναμενόμενη υπερψήφιση από τη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη της πρότασης για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο και την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας, η δικογραφία για την Ελ. Τουλουπάκη θα ενσωματωθεί με εκείνη κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου και θα οδηγηθούν και οι δύο στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο «πολίτης» Άδωνις το είχε προαναγγείλει

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει στον ΑΝΤ1, σε πάνελ με τον Ν. Παππά, ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή γιατί παραβίασε το σύνταγμα». Στην παρατήρηση του Ν. Παππά ότι και ο ίδιος είναι ελεγχόμενος και ο Ανδρέας Λοβέρδος διωκόμενος για το σκάνδαλο Novartis, ο Άδ. Γεωργιάδης είχε απαντήσει: «Τον Σαμαρά τον βλέπετε στον ύπνο σας γιατί σας έχει πάει αίμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σπ. Πέτσας, που είχε ερωτηθεί πώς γίνεται ένας υπουργός να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη απειλώντας εισαγγελικούς λειτουργούς, είχε καλύψει τον Άδ. Γεωργιάδη με το πρωτότυπο επιχείρημα ότι δεν μιλούσε ως υπουργός, αλλά ως πολίτης.

Παρέμβαση και από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ακόμα πιο ωμή, αν και συγκεκαλυμμένη, παρέμβαση έγινε και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, ο οποίος δήλωσε μια μέρα πριν το πόρισμα της Προανακριτικής ότι «αυτές οι υποθέσεις (που ερευνά η Ελ. Τουλουπάκη) θα έπρεπε να έχουν τεθεί στο αρχείο».

Πανηγυρίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η εισαγγελική δίωξη κατά της Ελ. Τουλουπάκη επιβεβαιώνει απόλυτα τις θέσεις μας για την πολιτική σκευωρία και τους αυτουργούς της. Όπως περιγράφονται και στη γνώμη των βουλευτών μας για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής. Μετά την εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι η Ελ. Τουλουπάκη δεν έχει την αξιοπιστία που επιβάλλουν τα καθήκοντά της. Η ίδια η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με τα θεσμικά της όργανα είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται και να αποκαταστήσει το κύρος της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL