Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Στο τέλος του έτους το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο τέλος του έτους το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ

«Σήμα» για προσέλκυση επενδυτών στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους διαγωνισμούς για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και για την συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Αριάδνη» που κατασκευάζει την «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Εκτός από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσει και η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική εταιρεία του διαχειριστή Αριάδνη Interconnector, η οποία προχωρά το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτη - Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαγωνισμός για την πώληση δεύτερου πακέτου μετοχών του Διαχειριστή προγραμματίζεται να προκηρυχθεί στο τρίτο τετράμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ποσοστό 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ πουλήθηκε το 2016 στην κινεζική State Grid, η οποία - σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη τότε - έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην επόμενη πώληση μετοχών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ενάντια στο δημόσιο συμφέρον το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 51 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμιζαν πως το ξεπούλημα του ΑΔΗΜΕ είναι «κόντρα στην επιστήμη, τον ορθό λόγο και την κοινή λογική" και "προωθεί την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, θίγοντας το δημόσιο συμφέρον»

Στην ερώτηση τους επισημαίνουν την ευρωστία του ΑΔΜΗΕ: Ο ΑΔΜΗΕ «ανακοίνωσε ακόμη ρεκόρ επενδύσεων στα 249 εκατ. ευρώ (+40% έναντι του 2018), επενδυτικό πλάνο ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 - 2030 και νέες πηγές εσόδων, από τις θυγατρικές Αριάδνη Interconnection (εταιρεία ειδικού σκοπού για το έργο διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής) αλλά και Grid Telecom (τομέας τηλεπικοινωνιών), που ήδη συνεισέφεραν με 78,7 εκατ. ευρώ και αναμένεται μεγιστοποίηση της συμβολής τους τα επόμενα χρόνια».

«"Κλείδωσε" επίσης πρόσφατα και η χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, του μεγαλύτερου έργου στην ιστορία του Συστήματος Μεταφοράς. Από το συνολικό κόστος ενός (1) δισ. ευρώ, τα 200 εκατ. ευρώ αποτελούν ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας Αριάδνη, 300-400 εκατ. ευρώ έχουν διασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανειακής σύμβασης με πιστωτικό ίδρυμα, που θα ανακοινωθεί επισήμως περί τα τέλη του μήνα, με προνομιακό επιτόκιο αρκετά κάτω και του 2,5%.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την ευρωστία του Ομίλου ΑΔΜΗΕ και συνεπώς, είναι καταφανές το συμφέρον του δημοσίου που διατηρεί το 51%, την πλειοψηφία του Ομίλου.

» Με βάση τα ως άνω στοιχεία, πολλά ερωτηματικά γεννά η επιλογή της κυβέρνησης να άρει τη δέσμευση για την διατήρηση από το Δημόσιο άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής στον ΑΔΜΗΕ τουλάχιστον ποσοστού 51%, με διάταξη που εμφανίστηκε για πρώτη φορά όταν κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 24ης Απριλίου, χωρίς να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όπως και πολλά άλλα άρθρα του νομοσχεδίου. Η διάταξη του άρθρου 115 του ν.4685/2020 προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίζει την συμμετοχή στον ΑΔΜΗΕ, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου.

» Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, σε συνθήκες Μνημονίου, να ανατρέψει τη δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66% και να διατηρήσει τον Όμιλο υπό δημόσιο έλεγχο.

» Κόντρα στην επιστήμη, τον ορθό λόγο και την κοινή λογική, που αρέσκονται να επικαλούνται τα στελέχη της -τάχατες- φιλελεύθερης παράταξης, ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, προωθεί την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, θίγοντας το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Για την επιλογή αυτή, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία εκτός της ύποπτης και τουλάχιστον ιδεοληπτικής εμμονής βάσει του ότι περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL