Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Είναι πια πολύ αργά για το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι πια πολύ αργά για το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ήδη από το 2012-2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τον κύριο όγκο των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, έχει κορφολογήσει τα στελέχη του, μαζεύοντας τον αφρό, και από την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει συσπειρώσει τα εναπομείναντα αξιόλογα στελέχη του χώρου αυτού.

Με τη στάση του στην απλή αναλογική και στις Πρέσπες το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πλέον της Φώφης Γεννηματά έδειξε τη σταθερή προσήλωσή του προς τη Ν.Δ. και τη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε να τείνει χείρα συνεργασίας, να διαχωρίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη Ν.Δ., εσχάτως δε, όταν κάποια στιγμή η Φ. Γεννηματά άρχισε να διαφοροποιείται από τον ωμό νεοφιλελευθερισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική ανοιχτής αγκαλιάς, θεωρώντας ότι η «διαφοροποίηση από τον νεοφιλελευθερισμό» αποτελούσε και απομάκρυνση από τη Ν.Δ. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε. Αντιθέτως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έσπευσε να συνταχθεί με τη Ν.Δ. στην επίθεση λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά και τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον νόμο-σχέδιο για τις διαδηλώσεις, που έχει μεγάλη πολιτικοϊδεολογική σημασία, όπως η απλή αναλογική και οι Πρέσπες, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά εγκαθίσταται σταθερά στο πλευρό της Ν.Δ. ως τσόντα και ανανεώνει τη συμμετοχή του στο υπό διαμόρφωση νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Άσχετα με τους λόγους που οδήγησαν την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε αυτήν την αυτοκτονική επιλογή -με διαφοροποιήσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κατακραυγή από τα μεσαία στελέχη-, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψει να τρέφει αυταπάτες. Όπως χαιρέκακα ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε από βήματος Βουλής στη Φ. Γεννηματά, «ήταν και οι δυό τους υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά» και αυτή η βαριά κληρονομιά έχει ρίζες και ουρές από τις οποίες το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛΛ., ως έχει, δεν μπορεί να αποστεί. Αν ένα «κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας» και της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του από μια δεξιά κυβέρνηση σε θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει και σίγουρα το να πλασάρεται ως δημοκρατική και προοδευτική εναλλακτική λύση δεν είναι ένα από αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι, στη συνεδρίαση της Ευρωβουλής για το προσφυγικό, ο ομιλητής εκ μέρους των ευρωσοσιαλιστών χαρακτήρισε αυτά που έλεγαν ο κ. Χρυσοχοΐδης και οι συνάδελφοί του «ακροδεξιά». Είναι πια πολύ αργά για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ή θα σβήσει ή θα απορροφηθεί από τη Ν.Δ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL