Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Χ. Καφαντάρη: Η Αγία Σοφία τζαμί - Ανάγκη ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Καφαντάρη: Η Αγία Σοφία τζαμί - Ανάγκη ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας (Video)

Αυτό υπογράμμισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, υπενθυμίζοντας ότι οι βλέψεις αυτές του Ερντογάν προϋπήρχαν και ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όταν επισκέφτηκε την Τουρκία το 2019, δήλωσε «να μην διανοηθεί ο Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί», δήλωση που έκανε και σε επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα.https://www.youtube.com/embed/-f71yQmkYqY

«Εκείνη την εποχή, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Ερντογάν ήξερε ότι έχει απέναντι του μια Ελλάδα που διεκδικούσε και πρωταγωνιστούσε στα ευρωπαϊκά ζητήματα και στα θέματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ τώρα βλέπει μια Ελλάδα που απλώς παρακολουθεί τα γεγονότα, δεν πρωτοπορεί και δεν έχει ενεργητική εξωτερική πολιτική. Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά.

Η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει την Τουρκία «απομονωμένη», τη στιγμή που η Τουρκία κινείται διαρκώς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ εμείς αποκλειστήκαμε από το Βερολίνο. Η Κυβέρνηση πρέπει να απαιτεί και να διεκδικεί κυρώσεις».

Συμπερασματικά, η Βουλευτής ανέφερε ότι εκτός από την ανάγκη ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής από την Κυβέρνηση, υπάρχει και ανάγκη συνεννόησης και υπευθυνότητας στα εθνικά θέματα – αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό αιτείται Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τα θέματα που αφορούν στην Τουρκία.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ στεκόμαστε υπεύθυνα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στηρίζουμε με προτάσεις. Αντίθετα, απόψεις όπως «πιστεύω περισσότερο τον Ερντογάν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό – τον Τσίπρα» που ακούστηκε από Υπουργό της ΝΔ, καθώς και κινήσεις όπως η εμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη στην ανακήρυξη Ερντογάν στις τελευταίες εκλογές, δεν νομίζω ότι βοηθούν».

Αναφερόμενη στο νόμο για τις συγκεντρώσεις που ψηφίστηκε την Πέμπτη, η Χαρά Καφαντάρη τόνισε ότι «ήταν μία γκρίζα μέρα για τη δημοκρατία και την πατρίδα μας με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και τα επεισόδια που ακολούθησαν». Αυτός ο νόμος δεν ήταν αποδεκτός από πολλούς φορείς.

 Η Βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στη ΓΣΕΒΕΕ που τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στο σ/ν, καθώς το κύριο επιχείρημα της ΝΔ ήταν ότι οι επιχειρηματίες και οι έμποροι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των διαδηλώσεων. «Η ουσία αυτού του νόμου είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να τρομοκρατήσει και να σπείρει το φόβο, πράγμα που στην πραγματικότητα αναδεικνύει τον φόβο που υπάρχει μέσα στη ΝΔ.

Παράλληλα, η ωμή βία που ασκήθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές αποτελεί μια προβολή από το μέλλον». Επιπλέον, ο εν λόγω νόμος αποτελεί και ένα «χτύπημα» για την ΕΛ.ΑΣ., καθώς αντί να προωθηθεί η συμφιλίωση της κοινωνίας με την αστυνομία, η τελευταία μετατρέπεται από σώμα ασφαλείας σε εκτελεστικό όργανο.

Τέλος, στη συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία, η Χαρά Καφαντάρη επεσήμανε την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η Κυβέρνηση το «άνοιγμα» μετά το lockdown στον τομέα του Τουρισμού.

«Εμείς είχαμε προτείνει από την αρχή τον έλεγχο όσων έρχονται στη χώρα και την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού που θα έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο και για τον Έλληνα πολίτη, αλλά και για την υγειονομική ασφάλεια της χώρας και τις τουριστικές επιχειρήσεις».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL