Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Η τάξη βασιλεύει στην Αθήνα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Η τάξη βασιλεύει στην Αθήνα...

Πριν από πολλά χρόνια η EUROPOL εκπαίδευε σε ένα μεγάλο σχέδιο διάλυσης γιγαντιαίων διαδηλώσεων τις εθνικές αστυνομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Ήταν η εποχή που στην Ελλάδα ξεκινούσε ο εφιάλτης της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης. Και των μεγάλων αντιμνημονιακών διαδηλώσεων. Στις οποίες εφαρμόστηκαν τα νέα πρωτόκολλα και τα νέα επιχειρησιακά σχέδια.

Προληπτικές συλλήψεις σε μαζική κλίμακα, αλλά, κυρίως, ταυτόχρονη πλαγιοκόπηση καθ’ όλο το μήκος των τεράστιων πορειών. Όχι μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και στην Ομόνοια, και στη Σταδίου στο ύψος της Σανταρόζα, και στο Χίλτον (ναι, γιατί τέτοιο μέγεθος είχαν τότε οι διαδηλώσεις). Χθες τα σχέδια ξαναβγήκαν από το συρτάρι. Και οι εποχούμενοι άνδρες των ανασυσταθέντων ειδικών μονάδων της αστυνομίας, ενώ η όποια, περιορισμένης κλίμακας, σύγκρουση γινόταν στο Σύνταγμα, εφόρμησαν με τεράστιες ταχύτητες από τη Βουκουρεστίου και τις άλλες καθέτους της Πανεπιστημίου. Τραυματίστηκαν όχι μόνο νέοι άνθρωποι αλλά και πενηντάρηδες και εξηντάρηδες σε χώρους που ούτε μολότοφ έπεφταν και η συγκέντρωση ήταν στη φάση της διάλυσης.

Μερικές ώρες αργότερα, 10.30 με 11 το βράδυ, η εικόνα της Αθήνας ήταν απόκοσμη. Με τον δημόσιο φωτισμό σχεδόν ανύπαρκτο (πάντα συμβαίνει αυτό στην Αθήνα όταν χτυπάει η αστυνομία). Και καθ’ όλο το μήκος των κεντρικών αξόνων (Ακαδημίας, Πανεπιστημίου κ.λπ.) κλούβες με εκατοντάδες αρματωμένους να προστατεύουν άραγε τι;

Το κέντρο της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια ΜΑΤοκρατείται (με εξαίρεση την περίοδο 2015-2019) .Το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αυτής ο Μ. Χρυσοχοΐδης ήταν επικεφαλής στο αρμόδιο υπουργείο. Η παρουσία των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. ούτε τα μαγαζιά «άνοιξε», ούτε ξαναέφερε τον κόσμο στο κέντρο της πόλης. Αντιθέτως, όπου η συνήθως κυνηγημένη νεολαία δημιούργησε νέα στέκια μεταφέρθηκαν και η κίνηση και τα μαγαζιά της Αθήνας.

ΥΓ.: Η νυχτερινή βόλτα μας στην Αθήνα μας έφερε σχεδόν δίπλα με τον Κ. Μπακογιάννη, που, μετά από μια κουραστική ημέρα -γύρω στις 11 το βράδυ- κάπου σε μια στοά απέναντι από το παλιό χρηματιστήριο στη Σοφοκλέους, με δύο αυτοκίνητα και μία μηχανή συνοδεία, προφανώς έκλεισε την ημέρα του με ένα ποτάκι...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL