Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Οι άντρες με τα μπλε σκούρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι άντρες με τα μπλε σκούρα

Ίδιες φωτογραφίες, απαράλλαχτες, κουστουμαρισμένων ανδρών που «μας σώζουν» κατακλύζουν το Διαδίκτυο μετά από τις καθημερινές πλέον φιέστες του πρωθυπουργού, οι οποίες μετά την καραντίνα έχουν αυξηθεί επικινδύνως, ίσα για να φουντώνουν τα σενάρια εκλογών και να έχει τους υπουργούς εν θερμώ για ενδεχόμενο ανασχηματισμό που μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Οι ματσό άντρες με τα μπλε σκούρα είναι το σημειολογικό στερεότυπο μιας αναχρονιστικής και ακραία συντηρητικής Δεξιάς. Μέσα σε δύο μήνες εγκαινίασαν δύο σταθμούς του μετρό, το Ελληνικό (εκεί προσθέστε και τα κίτρινα κράνη), το νοσοκομείο στη Σαντορίνη, επισκέφθηκαν το «Μητέρα», ακόμα και στο γεφύρι της Πλάκας θα πάνε. Πρόκειται για έργα σε τελικό στάδιο ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία ο πρωθυπουργός σπεύδει να βάλει τη δική του σφραγίδα κι ας είναι μόνο μια φωτογραφία για τα σόσιαλ μίντια.

Η έκφραση του επιτελικού κράτους δεν εμπεριέχει τίποτα το γυναικείο. Είναι γνωστές άλλωστε οι αντιφεμινιστικές απόψεις του πρωθυπουργού. Οι γυναίκες δεν έχουν καμία θέση στο πλευρό του, όπως ελάχιστες είναι και στην κυβέρνησή του, που επιλέγει να μια επιτηδευμένη αντρίλα για να ταυτίζεται με τη «δύναμη», την «πυγμή» και τη «δικαιωματική» κατοχή της εξουσίας.

Είναι το επικοινωνιακό προφίλ, το φέιγ βολάν μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να πείσει για το ανύπαρκτο έργο της και την αποτελεσματικότητά της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το μόνο για το οποίο βρίσκουν να υπερηφανευτούν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι ότι εφάρμοσαν νωρίς το μέτρο της καραντίνας και ότι απώθησαν τους λαθρομετανάστες στον Έβρο.

Το πρώτο είχε να κάνει με την ορθή διαχείριση του φόβου των πολιτών κυρίως από τον «συμπαθή» στο κοινό Σ. Τσιόδρα. Το δεύτερο με το γεγονός ότι ο «εξωτερικός εχθρός» Τουρκία δεν θεώρησε σκόπιμο να συνεχίσει την πίεση στον Έβρο ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ε.Ε.

Αδυνατούν να απαντήσουν αποτελεσματικά όταν πρέπει να διαχειριστούν πραγματικά προβλήματα, όπως το δύσκολο έργο του ελέγχου των μέτρων πρόληψης μετά την καραντίνα, την ανεργία, την κατάσταση στα νοσοκομεία ή το πρόβλημα στέγασης που δημιουργούν πετώντας έξω από τις δομές τους πρόσφυγες με απτό αποτέλεσμα τη βαρβαρότητα της πλατείας Βικτωρίας.

Και ακριβώς αυτό είναι το αδιέξοδό τους. Δεν έχουν απαντήσεις για την ύφεση και τα υπαρκτά ήδη προβλήματα επιβίωσης πολυπληθών κοινωνικών ομάδων. Δεν έχουν απαντήσεις και τρέμουν από τον φόβο όταν δεν θα αρκεί μια φωτογραφία με την κουστωδία του πρωθυπουργού για να διατηρηθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα της δημοφιλίας του Μητσοτάκη. Γι' αυτό τους είναι αναγκαίο το αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού», ώστε να επιβάλουν το μόνο δίκαιο που ξέρουν: της πυγμής, της τάξης και του δικού τους νόμου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL