Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Μπαράζ επιθέσεων από επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαράζ επιθέσεων από επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις

Ακόμα τρεις επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις, μετά την Ένωση Εισαγγελέων και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (διά του προέδρου της), τοποθετήθηκαν χθες ξεκάθαρα σχετικά με τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή από τη Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την Ελληνική Λύση σχετικά με την περιστολή του δικαιώματος στη διαδήλωση. Πρόκειται για την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, το Συντονιστικό των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η πρώτη με έκθεσή της παρατηρεί ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει μεταξύ άλλων το άρθρο 11 του ελληνικού συντάγµατος, το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύµβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το άρθρο 12 του Χάρτη Θεµελιωδών Δικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 21 του Διεθνούς Συµφώνου για τα Ατοµικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Αναφέρει ότι η μη γνωστοποίηση μιας διαδήλωσης δεν αποτελεί λόγο διάλυσής της με βάση το σύνταγμα, ενώ θυμίζει ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι ατομικό και ασκείται από κοινού, άρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη «οργανωτή» σε συγκέντρωση. Τονίζει δε το αυτονόητο, ότι η μη εκτροπή μιας διαδήλωσης αποτελεί ευθύνη του κράτους και όχι του οποιουδήποτε «οργανωτή» προκειμένου να περιορίσει τις ζημιές.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξάλλου με ανακοίνωσή της μιλά για περιστολή των δικαιωμάτων συνάθροισης που παραχωρεί το άρθρο 11 του συντάγματος και αναφέρει ότι η δυνατότητα που παρέχεται στην αστυνομία και στο λιμενικό για την απαγόρευση συγκεντρώσεων βρίσκεται «εκτός συνταγματικού πλαισίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

1. Η συντονιστική επιτροπή θεωρεί θεμελιώδους σημασίας την προστασία που παρέχει το άρθρο 11 του συντάγματος για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, καταλείπονται στον κοινό νομοθέτη στενά περιθώρια για τη ρύθμιση της άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος και ιδίως για τον περιορισμό του.

2. Η προληπτική πλήρης απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της αστυνομικής ή λιμενικής αρχής πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου.

3. Οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος σε οποιαδήποτε φάση της συνάθροισης και ενόψει της επιβαλλόμενης στάθμισης που επιβάλλει η σύγκρουση συνταγματικών δικαιωμάτων, αφενός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και αφετέρου του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή, πρέπει να γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, λαμβανομένων υπόψη των συγκεκριμένων περιστάσεων, διαταράσσεται δυσανάλογα η οικονομική ζωή ώστε να θεωρείται η άσκηση του εν λόγω δικαιώματος προδήλως καταχρηστική.

4. Η παράβαση των νόμιμων υποχρεώσεων του οργανωτή μιας συνάθροισης δεν μπορεί να συνεπάγεται αντικειμενική ποινική ή αστική ευθύνη του, καθώς τούτο έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ενοχής και της υπαιτιότητας.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τέλος, η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο για παραβίαση του άρθρου 11 του συντάγματος, επιμένοντας στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο «θέτει περισσότερα όρια στη δράση των πολιτών και λιγότερα στη δράση της αστυνομίας» και επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο «δεν θέτει όρια στη δράση της αστυνομίας απαγορεύοντας ή οριοθετώντας ρητά τα μέσα διάλυσης των συναθροίσεων, για παράδειγμα τη χρήση δακρυγόνων, των οποίων η μαζική χρήση κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει υπάρξει αντικείμενο βάσιμης κριτικής και είναι υπεύθυνη για σοβαρές βλάβες της υγείας πολλών διαδηλωτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL