Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Χ. Καστανίδης σε ΝΔ: Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Καστανίδης σε ΝΔ: Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για της δημόσιες συναθροίσεις είναι "πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη" εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χ. Καστανίδης. Αν και δέχθηκε ότι ορθώς εισάγεται ρυθμιστικός νόμος του συνταγματικού δικαιώματος του "συνέρχεσθαι", είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνει χρήση της αναλογικότητας.

Η εξισορρόπηση του "συνέρχεσθαι" με τις πρόνοιες για την τάξη και την κοινωνικοοικονομική ζωή πρέπει να γίνεται με τη χρήση της αρχής αναλογικότητας, και αυτό δεν συμβαίνει, παρά τα βελτιωτικά βήματα του υπουργού, είπε ο κ. Καστανίδης. Αναφερόμενος στη ρύθμιση που προβλέπει ότι εάν ο πρόεδρος Πρωτοδικών δεν διατυπώσει γνώμη έως 24 ώρες πριν τη συνάθροιση, αυτό θα αποτελεί τεκμήριο υπέρ της απαγόρευσης της συνάθροισης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι "όταν ρυθμίζεις την προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το τεκμήριο (πρέπει να) λειτουργεί πάντα υπέρ του δικαιώματος και όχι κατά".

Επικαλούμενος τις αρχές της "Επιτροπής της Βενετίας" είπε ότι δεν είναι δυνατό να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας με περιορισμούς που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και το νόημα μιας δημόσιας συνάθροισης: "Ως παράδειγμα (η επιτροπή της Βενετίας) λέει ότι, αλλοίωση σημαίνει όταν ακόμα αλλάζει και ο τόπος της συνάντησης" είπε ο κ. Καστανίδης.

Επίσης, χαρακτήρισε "αποφασιστικό περιορισμό δικαιώματος συνάθροισης" την προβλεπόμενη αστική ευθύνη του διοργανωτή σε ενδεχόμενο ζημιών. "Ποιος αφελής Έλλην, θα αποφασίσει να υποθηκεύσει τα εισοδήματά του γνωρίζοντας ότι μπορεί να κληθεί να πληρώσει εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα;" αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης.

Συμπέρανε μάλιστα ότι εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άνθρωπος - οργανωτής, σημαίνει ότι η συγκέντρωση δεν έχει χαρακτηριστικά νομιμότητας".

Τέλος είπε ότι προηγούμενη ρύθμιση του κ. Δένδια για περιορισμούς συγκεντρώσεων, εξαιρούσε τα κόμματα της Βουλής, τριτοβάθμιες οργανώσεις και επετειακές εκδηλώσεις. Εσείς δεν τα εξαιρείτε και "επιμένετε να αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος" που θεωρεί τα κόμματα ως αποφασιστικό παράγοντα της Δημοκρατίας. Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη, είπε ο κ. Καστανίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL