Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
"Πέταξαν" οικογένειες προσφύγων στην πλ. Βικτωρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πέταξαν" οικογένειες προσφύγων στην πλ. Βικτωρίας

Πριν κλείσουν δύο εικοσιτετράωρα από την τελευταία αστυνομική επιχείρηση μεταφοράς αστέγων προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας, χθες το μεσημέρι έκαναν την εμφάνισή τους 80 περίπου πρόσφυγες, όλοι οικογένειες, με μωρά, μικρά παιδιά και εγκύους από το Αφγανιστάν.

Οι περισσότεροι με τους οποίους μιλήσαμε είχαν φτάσει κατευθείαν από τη Μόρια στην Αθήνα, ενώ υπήρχαν και οικογένειες από καμπ της Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποχώρησαν είτε λόγω κακών συνθηκών είτε γιατί έπρεπε να το εγκαταλείψουν βάσει του νέου νόμου.

Τα προβλήματα που τους έφεραν στην πλατεία, λίγο-πολύ κοινά και γνωστά. Έλαβαν άσυλο ή δόθηκε άδεια να εγκαταλείψουν τα νησιά και βρέθηκαν χωρίς κανένα υποστηρικτικό δίκτυο ένταξης στην Αθήνα. Μια οικογένεια γυρίζει, εδώ και ένα μήνα που έφυγε από τη Μόρια, στην Αθήνα, χωρίς να έχουν πού να ακουμπήσουν.

“Έχουμε έρθει από την κόλαση της Μόριας, δέκα μήνες μείναμε εκεί. Κάθε μέρα καυγάς” τονίζει ο πατέρας της οικογένειας, που μας περιγράφει ότι εδώ και ένα μήνα πάει από καμπ σε καμπ της Αττικής, μπας και βρει στέγη για την οικογένειά του.

Μια άλλη γυναίκα, έγκυος, έφτασε απευθείας από τη Μόρια, ενώ μια οικογένεια με δύο παιδιά από τη Θεσσαλονίκη δεν τους δέχεται κανένα καμπ, γιατί δεν είναι καταγεγραμμένοι. “Προσπαθώ με Skype, έχω οικογένεια στη Γερμανία” μας λέει.

Δυστυχώς, σύντομα δεν θα είναι είδηση αν η πλατεία Βικτωρίας έχει πάλι άστεγους πρόσφυγες, καθώς η εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών και νόμων, χωρίς την απαραίτητη έμφαση στην ένταξη, θα βγάζει κάθε μέρα άστεγους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα.

ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL