Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Ο Αλ. Τσίπρας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: / Ο Αλ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: Επιστροφή στις παλιές μεθόδους της Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: / Ο Αλ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: Επιστροφή στις παλιές μεθόδους της Δεξιάς

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, έναν χρόνο μετά την εκλογή της, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ενότητας και αντεπίθεσης.

«Όσο τα πράγματα δυσκολεύουν, τόσο η Ν.Δ. θα επανέρχεται στις παλιές δοκιμασμένες μεθόδους της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς» εκτίμησε, κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη πως, αντί να λύνει τα προβλήματα της κοινωνίας, κάνει «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για αντιπερισπασμό».

Έναν χρόνο μετά τη μεγάλη απάτη

«Σήμερα, έναν χρόνο μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Δεξιάς. Έναν χρόνο μετά τη μεγάλη απάτη. Που θα έφερνε πιο γαλανό ουρανό και έφερε μαύρο σκοτάδι. Σας ζητώ να βάλετε τα δυνατά σας ώστε να μην ‘διπλώσει’ ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης και να μην διπλασιαστούν τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του. «Δεν είναι μια καλή επέτειος ούτε για μας, ούτε για τη χώρα. Γιατί ο τελευταίος ήταν ένας σκοτεινός χρόνος» υπογράμμισε, για να τονίσει ότι «δεν πάει άλλο μ’ αυτούς που μας κυβερνούν», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι επιστρατεύει «μαζί με την τρομοκρατία, τη συκοφαντία. Μαζί με το κράτος, το παρακράτος. Μαζί με την αστυνομία, τη μαφία».

Το τέλος της ανοχής

«Καμιά επίκληση της πανδημίας, καμιά προπαγάνδα, καμιά επιχείρηση λάσπης δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας κάνει να δεχτούμε ως κανονικότητα την επιδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπολίτευσης. «Καμιά καταστολή, κανένας νόμος κατά των διαδηλώσεων και του φρονήματος του λαού, καμιά δυσφημιστική εκστρατεία και καμιά δικαστική δίωξη δεν πρόκειται να πτοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, την προοδευτική παράταξη, τους δημοκρατικούς πολίτες» πρόσθεσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις. Για να αποτρέψουμε μαζί με τον λαό αυτό που εμφανίζουν ως αναπότρεπτο».

«Να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση»

«Είμαστε εδώ για να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση. Να φύγει πριν μετατρέψει τη χώρα σε οικογενειακή offshore και σε δημοκρατία κρότου - λάμψης. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε να ξαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά δικαιοσύνης και προόδου» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει γρήγορα στην εξουσία.

Η τεχνογνωσία της Δεξιάς

«Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δεν θα κάνουν σε εμάς τα ‘παπαγαλάκια’ των υπόδικων επιχειρηματιών. Ως εδώ. Με το ήθος και την ιστορία της Αριστεράς δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως είπε, η Δεξιά έχει την τεχνογνωσία της «διαβολής και της λάσπης», φέρνοντας ως παράδειγμα όχι «την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη», αλλά τις χιλιάδες ανήθικες επιθέσεις που δέχτηκε ο ίδιος ως πρωθυπουργός και οι βουλευτές, αλλά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα όσα συνέβησαν την περίοδο συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προσοχή, αλλά και συλλογικά ισχυρό ανάχωμα

Προειδοποίησε όμως ότι όσο πιο πολύ η πολιτική τους θα χρεοκοπεί και θα καταδικάζεται, «τόσο πιο πολύ θα βουλιάζει στη λάσπη αυτού του είδους», εφιστώντας την προσοχή στους βουλευτές: «Οφείλουμε να μετράμε μία και δύο φορές κάθε μας βήμα και να είμαστε όλοι προσεκτικοί» είπε. Παράλληλα όμως, είπε, «οφείλουμε επίσης και να μην αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω. Να υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια την παράταξη».

Τι έταξαν, τι έφεραν

Από το βήμα της Ολομέλειας ο Αλ. Τσίπρας μέσα σε λίγη ώρα αποκάλυψε την απόλυτη αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και πράξεων της κυβέρνησης:

«Έταξαν ανάπτυξη 4% και έσπρωξαν την οικονομία στην ύφεση πριν ο κορωνοϊός χτυπήσει τη χώρα. Έταξαν καλοπληρωμένες δουλειές και τώρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά, τις απολύσεις να γίνονται η νέα κανονικότητα. Έταξαν στη μεσαία τάξη γενναία μείωση της φορολογίας και τώρα την αφήνουν αβοήθητη και απειλητικά ‘επιστρεπτέα’ απέναντι στην κρίση. Έταξαν υπευθυνότητα και σοβαρότητα και τώρα οδηγούν τον τουρισμό, στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, σαν αυτοκινητάκι από τα συγκρουόμενα» επισήμανε. Ποτέ άλλοτε, «με εξαίρεση τα χρόνια της χούντας, δεν υπήρξε τέτοιο χάσμα ανάμεσα στην αλήθεια και την εικόνα της μαζικής προπαγάνδας» ανέφερε. «Μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ο πολίτης που ζει ένα καθημερινό δράμα υποχρεώνεται να παρακολουθεί το βράδυ στις ειδήσεις την εικονική του ευτυχία» τόνισε.

Λίστα Πέτσα - Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στη λίστα Πέτσα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αίσχος της διανομής δημόσιου χρήματος σε μικρά και μεγάλα ΜΜΕ, σε συνθήκες πλήρους και ολοκληρωτικής αδιαφάνειας» επαναλαμβάνοντας πως αυτή «μαγειρεύτηκε». Υπογράμμισε δε ότι αποκλείστηκαν «ανεπιθύμητα μέσα» και επισήμανε πως πρόκειται για «λίστα Μητσοτάκη – Πέτσα», διαμηνύοντας ότι «αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει εδώ». «Θα δώσουν λογαριασμό μέχρι τέλους. Και όχι μόνο στο πεδίο της πολιτικής ευθύνης» επισήμανε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν και ποινικές ευθύνες.

Χάρτης καταστολής και περιορισμού δημοκρατικών δικαιωμάτων

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων αλλά και το δόγμα της κρατικής βίας και καταστολής της κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι ολοφάνερος ο «χάρτης της καταστολής και του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων». Όπως είπε, η δημόσια τάξη «ταυτίζεται με σπασμένα κεφάλια και δηλώσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές».

«Η Αριστερά και η μεγάλη δημοκρατική πλειονότητα κηρύσσονται και αντιμετωπίζονται ως εσωτερικός εχθρός. Κηρύσσουν μέχρι και τον όρο ‘ριζοσπαστικοποίηση’ εκτός νόμου» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο «να προλάβουν τις αντιδράσεις του κόσμου στην πολιτική τους».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε η Αριστερά που έμαθε να κυβερνάει, αλλά δεν ξέμαθε να παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον λαό. Η Αριστερά που δεν ξέμαθε να παλεύει στους δρόμους του αγώνα για μια καλύτερη ζωή» σημείωσε εν μέσω χειροκροτημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL