Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ομολογία πλήρους αποτυχίας από τον πρωθυπουργό / ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης εννοεί ως σχέδιο για την οικονομία το τέλος της εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ομολογία πλήρους αποτυχίας από τον πρωθυπουργό / ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης εννοεί ως σχέδιο για την οικονομία το τέλος της εργασίας

Σκληρή κριτική στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα μέτρα στην οικονομία εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για "ομολογία πλήρους αποτυχίας".

"Πάλι με καθυστέρηση και με μέτρα είτε ανεπαρκή είτε εγκληματικά οδηγεί την οικονομία σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση" υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς βλέπει να επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχε εκφράσει στην αρχή της πανδημίας: ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή, ειδάλλως το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και η κυβέρνηση θα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις στην οικονομία.

"Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα μπορέσει να φορτώσει τα βάρη και αυτής της κρίσης στον κόσμο της εργασίας" προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως "όσο και αν προσπαθήσει να περιορίσει τις συνταγματικές ελευθερίες, η νέα γενιά και οι εργαζόμενοι ξέρουν και να αγωνίζονται και να διεκδικούν και να κερδίζουν".

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το "σχέδιο για την οικονομία", όπως ξεκαθάρισε ότι το εννοεί ο Κ. Μητσοτάκης, σημαίνει το τέλος της εργασίας και στον τουρισμό και τη μετατροπή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε ανέργους.

"Με άκρα κυνικότητα δε διακήρυξε την απόλυτη απόσυρση του κράτους από την αγορά εργασίας λέγοντας ‘να κάνουν ό,τι θέλουν οι εργοδότες’. Επειδή για τον κ. Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι είναι το αμορτισέρ της οικονομίας" τονίζει η Κουμουνδούρου. "Του διαφεύγει προφανώς ότι χωρίς τους εργαζόμενους ούτε πλούτος παράγεται ούτε η αγορά κινείται" προσθέτουν.

"Εννοεί την εμμονή στη μείωση των μισθών όσων ‘τυχερών’ δεν απολυθούν με την αποτυχημένη ΣΥΝεργατική συνταγή του" προσθέτουν. Τονίζουν ακόμα τη μείωση προκαταβολής φόρου μόνο για το 2020 "για να τα πάρει πίσω από τον κόσμο το 2021, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη, περιμένοντας προφανώς ότι μέχρι τότε θα έχουν φυτρώσει ‘λεφτόδεντρα’ στις επιχειρήσεις".

Αναφέρουν ακόμη ότι τα μόνα χρήματα που θα πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι δάνεια, ενώ επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που χρειάζονται ρευστότητα και υπάρχουν και μη βιώσιμες επιχειρήσεις. "Αλήθεια, όποια επιχείρηση χρειάζεται σήμερα ζεστό χρήμα είναι μη βιώσιμη για την κυβέρνηση; Ποιος κρίνει τη βιωσιμότητα κατά τον κ. Μητσοτάκη;" είναι το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Χαρίτσης: Πληρώνουν ξανά μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι

"Δυστυχώς, όπως στην κρίση προ δεκαετίας, πάλι βγουν ζημιωμένοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες" σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. μας έβαλε στην παγκόσμια κρίση της πανδημίας με πολύ αρνητικούς όρους, αφού ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η οικονομία άρχισε να μετράει αρνητικά, "μάλιστα μετά από δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ".

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών αλλά και του υπουργού Οικονομικών για ύφεση 16% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αλλά και αυτές της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γ. Στουρνάρα για ανάκαμψη πολύ βραδύτερη της ύφεσης. "Επιβεβαιώνουν το μέγεθος της κρίσης" σημείωσε τονίζοντας ότι "σημασία έχει ποιοι θα πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης".

Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση πως έχει την ευθύνη για τη μη διασφάλιση της πληρωμής του δώρου Πάσχα, για τις εκκρεμείς συντάξεις "που αυξήθηκαν κατά 50% επί Ν.Δ." και για την ένταση των απολύσεων τον Ιούλιο "αφού παρέρχεται το 45ήμερο που απαγόρευε τις απολύσεις λόγω κορωνοϊού".

Απίστευτη ελαφρότητα στα εθνικά θέματα από τη Ν.Δ.

Οι ευρωβουλευτές Αριστεράς - Σοσιαλιστών διαψεύδουν τα fake news του ΕΛΚ

Όχι μόνο δεν μπλόκαραν την πιθανότητα για ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας, αλλά αντίθετα απαιτούν να δοθεί ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Φαίνεται πως η προπαγάνδα και η συκοφαντία εναντίον της Αριστεράς πάνω σε σοβαρά ζητήματα για μικροπολιτικό όφελος δεν είναι χαρακτηριστικό μονάχα της Ν.Δ., αλλά σύσσωμης της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας της Δεξιάς. Στις 24 Ιουνίου ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είχε καταθέσει αίτημα διεξαγωγής συζήτησης για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία θα συνοδευόταν από σχετικό ψήφισμα.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των ελληνικών και κυπριακών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπάρξει ένας συντονισμός δράσης ενόψει του αιτήματος για να ενταχθεί στην Ολομέλεια το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάσκεψη των προέδρων, όπου εκπροσωπήθηκαν όλες οι πολιτικές ομάδες, αποφασίστηκε να γίνει μόνο η συζήτηση τώρα στην ολομέλεια, χωρίς ψήφισμα. Ούτε ο Μ. Βέμπερ ζήτησε έθεσε ζήτημα ψηφοφορίας.

Χθες κυκλοφόρησε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με την οποία "οι σοσιαλιστές (S&D) και οι κομμουνιστές (GUE) μπλόκαραν το ψήφισμα". Σημειώνουν ακόμα ότι μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ ζήτησε μια ηχηρή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και μια συζήτηση και ένα ψήφισμα που να καταγγέλλουν τις ενέργειες της Τουρκίας.

"Είναι προφανές ότι όσα αναφέρονται εις βάρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς είναι απολύτως ψευδή" υπογραμμίζει με ανακοίνωση της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει η ευρωομάδα, όχι μόνο δεν μπλόκαρε την πιθανότητα για ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας, αλλά αντίθετα απαιτεί να δοθεί ένα σαφές μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο να καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες είναι κατάφωρα εναντίον του διεθνούς κράτους δικαίου.

"Σε κάθε περίπτωση ένα εθνικό θέμα, όπως είναι αυτό των ελληνοτουρκικών, που αφορά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής διένεξης με την ανοχή και των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι σιωπούν" υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για "ελαφρότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, που χωρίς να έχει γίνει καμία ψηφοφορία στη διάσκεψη των προέδρων αναπαράγουν fake news" έκανε λόγο και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ν. Ανδρουλάκης. Όπως σημείωσε, και ο ίδιος μαζί με Κύπριους ευρωβουλευτές είχε καταθέσει αίτημα στην πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας για συζήτηση στην ολομέλεια και σχετικό ψήφισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL