Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Αρμαγεδδών στην οικονομία και λίγα λέμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρμαγεδδών στην οικονομία και λίγα λέμε

Του Σχολιαστικού

Θυμάστε που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες το πρόγραμμα «Συν-εργασία»; Αυτό που ο εργοδότης θα πλήρωνε το 50% του μισθού και μισό χρόνο εργασίας και το κράτος άλλο 30% με κοινοτικό χρήμα, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας;

Από τις 500.000 επιχειρήσεις που υπολογιζόταν ότι θα μπουν, έχουν ενταχθεί μόνο 3.000.

Και από τις 1.000.000 θέσεις εργασίας που υποτίθεται ότι θα προστατεύονταν έτσι, καλύπτονται μόνο 33.000.

Και αυτό σημαίνει ότι απλώς το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την προστασία των θέσεων εργασίας δεν λειτουργεί. Είναι ανενεργό. Δεν προστατεύει κανέναν.

Για να το πούμε με απλά λόγια: είτε το πήραν το μέτρο είτε δεν το πήραν, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει.

Και συμβαίνει γιατί οι εργοδότες θεωρούν πιο συμφέρον να απολύουν. Ή να μετατρέπουν τις συμβάσεις σε απασχόληση μιας ημέρας την εβδομάδα. Και ας μην πάρουν τίποτα από την Ευρώπη. Δεν τους ενδιαφέρει.

Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να προστατεύσει την αγορά εργασίας από απολύσεις. Αντιθέτως, πιστεύει ακράδαντα ότι οι απολύσεις έχουν βαθύτατα αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Το είπε και ο Βρούτσης ανοιχτά άλλωστε, εν μέσω πανδημίας: όποιες επιχειρήσεις δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα μπορούν να απολύουν.

Τα άλλα δύο εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρήσεων, η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» και το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», επίσης δεν πάνε καλά.

Από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» ανέμεναν να ενισχυθούν 300.000 επιχειρήσεις. Από αυτές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόνο 100.000. Το πόσες από αυτές θα πάρουν τελικά ενίσχυση, θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες.

Στο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» υπέβαλαν αίτηση 70.000 επιχειρήσεις. Εγκρίθηκαν 10.000 αιτήσεις. Αυτό πήγε εντελώς χάλια.

Η κυβέρνηση λέει ότι φταίει η γραφειοκρατία. Αλλά και έτσι να είναι, για τη γραφειοκρατία, ποιος φταίει; Της κυβέρνησης δεν είναι το πρόγραμμα;

Ο πραγματικός λόγος είναι ότι οι τράπεζες, που χειρίζονται το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» -όχι με δικά τους κεφάλαια φυσικά-, έχουν καβούρια στις τσέπες τους. Και προτιμούν να δανείζουν μόνο αυτούς που έχουν σταθερούς πελάτες.

Το τι σημαίνει αυτό σε λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας, θα το μάθουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ και την «Εργάνη». Αλλά δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς.

Ακόμα και ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του. Και ως διορθωτικό μέτρο εξήγγειλε ένα ρουσφέτι που ζητάει ο ΣΕΒ, να προβλέπεται μισή εργασία σε μηνιαία βάση.

Επί της ουσίας: η χώρα δεν έχει πάρει μέτρα για την κρίση της πανδημίας. Οδεύει γυμνή προς μια ύφεση αντίστοιχη με αυτή της χειρότερης περιόδου των δύο πρώτων Μνημονίων.

Όπως έγραψε χθες η “ΕφΣΥΝ”, μόνο για τον τουρισμό η ζημιά υπολογίζεται σε 5 μονάδες του ΑΕΠ και απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας.

Ο Σταϊκούρας σταυρώνει τα δάχτυλά του και περιμένει να βρεθεί το εμβόλιο.

Και αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας χώρας που παρέλαβε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία.

Δεν είναι μόνο στην εργασία και στα λουκέτα η καταστροφή που προκύπτει. Τα δημόσια έσοδα καταρρέουν. Τον Ιούνιο υπάρχει μείωση 40%.

Και αυτό σημαίνει ότι αν η κατάσταση συνεχίσει να πηγαίνει έτσι, πιθανόν στο τέλος του χρόνου να χρειαστούν και δημοσιονομικά μέτρα. Αλλά μέχρι τότε έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Κάτι ακόμα. Θυμάστε, μέσα στην πανδημία, που ο Βρούτσης ανακοίνωσε ως μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων τη μετάθεση καταβολής του δώρου Πάσχα για τις 30 Ιουνίου;

Προχθές ήταν 30 Ιουνίου. Και οι επιχειρήσεις που έχουν καταβάλει δώρο Πάσχα είναι ελάχιστες.

Οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας πέφτουν βροχή. Και η κυβέρνηση κάνει το κορόιδο.

Δίνει «σιωπηρές παρατάσεις».

Ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι σε κάποιες επιχειρήσεις το δώρο Πάσχα καταβάλλεται και οι εργαζόμενοι πάνε μαζί με τον μπράβο στο ΑΤΜ, τραβάνε τα λεφτά και τα επιστρέφουν στην εταιρεία. Για να μην έχουν άλλα μετά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να εγγυηθεί η κυβέρνηση το δώρο του Πάσχα. Αλλά η κυβέρνηση φώναζε τότε για λεφτόδεντρα, λαϊκισμούς και τέτοια.

Επί της ουσίας στήριξε τις επιχειρήσεις με χρήματα των εργαζόμενων. Έξυπνο δεν είναι;

Αυτά για την ώρα. Και ακόμα δεν αρχίσαμε.

Ο σχολαστικός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL