Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Θ. Σχινάς: Ο Πατούλης παραδέχθηκε ότι τις φωτιές τις σβήνει η Πυροσβεστική, γιατί το 2018 τις έσβηνε η Δούρου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Σχινάς: Ο Πατούλης παραδέχθηκε ότι τις φωτιές τις σβήνει η Πυροσβεστική, γιατί το 2018 τις έσβηνε η Δούρου!

Φωτο: Άγγελος Καλοδούκας

Η συνεδρίαση αφορούσε, μεταξύ άλλων, και το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, που έφερε προς έγκριση η Διοίκησή του ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Μαίου.

Η αναδίπλωση του σημερινού Περιφερειάρχη είχε να κάνει με τις υπερ-φιλόδοξες, σχεδόν εκτός νομοθετικού πλαισίου, θέσεις που είχε αναπτύξει προεκλογικά, αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι.

Τότε έκανε λόγο για ανάγκη “πτητικών μέσων (!)” της Αττικής, για.. επιτελικές αρμοδιότητες, ότι θα είχε πιάσει ο ίδιος τη μάνικα να σβήσει τη φωτιά, κοκ. Σήμερα, στη συνεδρίαση εμφανίστηκε πολύ πιο “προσγειωμένος” τονίζοντας ότι η περιφέρεια λειτουργεί υποστηρικτικά της Πυροσβεστικής που έχει την αρμοδιότητα κατάσβεσης των πυρκαγιών, ότι πρέπει να έχουν μεγάλο ρόλο οι εθελοντές, κλπ.

Την απάντηση του την έδωσε, εκ μέρους της Δύναμης Ζωής της Ρένας Δούρου, ο Θεόδωρος Σχινάς, αντιπρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ (πρόεδρος του σώματος την περίοδο 2014 – 2019): “είναι πολύ θετικό που ακούσαμε τον κ. Περιφερειάρχη να λέει ότι τις φωτιές τις σβήνει η Πυροσβεστική” είπε, “γιατί το 2018 τις έσβηνε η Δούρου”!

Νωρίτερα στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σχινάς, αφού τόνισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ο κορωναϊός για τις καθυστερήσεις σε διαδικασίες όπως αυτή της αποψίλωσης, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα της Δυτικής Αττικής, όπου “μέχρι προχθές έκανε τη διαδικασία”, παρατήρησε το γεγονός της έλλειψης σχεδιασμού και ετοιμότητας της σημερινής Διοίκησης Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

Εξήγησε ότι καθυστέρησαν οι συνεδριάσεις, όπου έγιναν, των  ΣΟΠΠ των Περιφερειακών Ενοτήτων : “δεν έχουμε εικόνα τι λένε για τα θέματα αυτά οι αρμόδιοι φορείς”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. “Εδώ μιλάμε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά και όχι επικοινωνία, για να υλοποιηθούν οι διαδικασίες” παρατήρησε με νόημα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι με μια απλή ΠΝΠ η κυβέρνηση ανέστειλε στις 14 Μαρτίου φέτος την εφαρμογή του δικού της νόμου 4662/2020 (για τον νέο «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων»), που είχε δημοσιευθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2020,  όπως παραδέχεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που έδωσε οδηγίες στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ισχύει το προηγούμενο σύστημα Πολιτικής Προστασίας!

“Άρα έχουμε το ίδιο πλαίσιο με προηγουμένως, με τις ίδιες αλληλοεπικαλύψεις,  με μόνη διαφορά το σχέδιο Ιόλαος” (που όμως δεν σχετίζεται με επιχειρησιακές ή οργανωτικές αλλαγές καθώς όπως παραδέχεται η ΓΓΠΠ), παρατήρησε ο κ. Σχινάς, τονίζοντας παράλληλα ότι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας έκανε καλή δουλειά “αν και υποστελεχωμένη”.

Με αυτές τις καίριες παρατηρήσεις η Δύναμη Ζωής υπερψήφισε το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, εκφράζοντας επιφύλαξη σε σχέση με το Παράρτημα Ι του προηγούμενου Γενικού Σχεδίου, που αναρμοδίως ήλθε προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL