Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. / Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. / Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις

«Θα στηρίξουμε τις μικροπιστώσεις.  Άλλωστε στην ουσία πρόκειται για δικό μας νομοσχέδιο. Αλλά δεν πρόκειται να δώσουμε ‘λευκή επιταγή’ στην κυβέρνηση» σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ανησυχούμε πολύ διότι οι προϋποθέσεις επιτυχίας των μικροπιστώσεων αντίκεινται στο DNA της σημερινής κυβέρνησης» προειδοποιώντας ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε ένα πολύτιμο και καινοτόμο εργαλείο να μετατραπεί σε μηχανή ρουσφετιού και πελατειακής λογικής». Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέκρινε την κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των μεταναστών από τις μικροπιστώσεις.

Ο Αλ. Χαρίτσης θύμισε ότι η Ν.Δ. αρχικά επέκρινε τις μικροπιστώσεις, αλλά και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για να καταλήξει σε «αναδίπλωση» λόγω της κοινωνικής πίεσης από τους μικροεπιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Επισήμανε δε ότι «η κυβέρνηση ενόψει της ύφεσης, την οποία αρχικά η ίδια δημιούργησε και η οποία βάθυνε εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της δικής της αδράνειας, αναγκάζεται σήμερα να υιοθετήσει στοιχεία της αναπτυξιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζοντας, βέβαια, ότι η κυβέρνηση κινείται με καθυστέρηση ενός χρόνου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης επισήμανε πως, παρότι το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικό δικό του «τέκνο», το κόμμα του διατηρεί τη διαφωνία του με την ανάθεση της εποπτείας των εταιρειών παροχής μικροπιστώσεων και της προστασίας του καταναλωτή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Γιώργος Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για τη μόνο μερική ονομαστικοποίηση των μετόχων των εταιρειών και τη μη κατάθεση του ποινικού τους μητρώου εκτιμώντας ότι «επιθυμεί να κρύψει τους πραγματικούς χρηματοδότες». Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε επίσης με την απουσία ανώτατου ορίου στο επιτόκιο.

«Τροπολογία Σαμαρά, Γεωργιάδη, Πλεύρη, Κυρανάκη»

Ο Ευ. Τσακαλώτος επέκρινε τη νομοτεχνική βελτίωση της κυβέρνησης για αποκλεισμό από τις μικροπιστώσεις όσων δεν έχουν «τουλάχιστον δεκαετή φορολογική κατοικία στην Ελλάδα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «στόχος είναι οι μετανάστες» και χαρακτήρισε την αλλαγή «τροπολογία του κ. Σαμαρά, του κ. Γεωργιάδη, του κ. Πλεύρη, του κ. Κυρανάκη».

«Δεν πάμε έτσι μπροστά στην Ελλάδα, όταν ακόμα και στις μικροπιστώσεις πρέπει να δώσουμε τα πιστοποιητικά μας πως ό,τι και να φέρουμε θα υπάρχει και κάτι να δείξουμε ότι είμαστε ακροδεξιοί» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός μίλησε για ικανοποίηση αυτών που μίλησαν για «φοβίες ή ενδεχόμενες περιπτώσεις αλλοδαπών, μεταναστών και άλλων να παρεισφρήσουν κατά περίεργο τρόπο». Η Ελληνική Λύση, που είχε κινδυνολογήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, έσπευσε φυσικά να διεκδικήσει την πατρότητα της αντιδραστικής αλλαγής.

Γιατί δεν ξοδεύετε από το «μαξιλάρι»;

Παράλληλα ο Ευ. Τσακαλώτος επέκρινε την κυβέρνηση για την απροθυμία της να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» για να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης. «Το πολύ μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν ξοδεύετε από το «μαξιλάρι» αναρωτήθηκε ο Ευ. Τσακαλώτος παρατηρώντας ότι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ πως το «μαξιλάρι» ξοδεύεται στις «κακές εποχές» και αναπληρώνεται στις «καλές εποχές». Εκτίμησε ότι «το ‘μαξιλάρι’ για σας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατί την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

«Γίνεται εν τοις πράγμασι λελογισμένη χρήση των υπαρχόντων οργάνων και ταμείων. Η Ελλάδα έχει ήδη σημαντική, απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές σε πολύ χαμηλά επιτόκια» υποστήριξε ο Γ. Ζαββός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL