Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Γλέντι γενικώς. Και ό,τι προλάβουμε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γλέντι γενικώς. Και ό,τι προλάβουμε.

Του Σχολαστικού

Υπάρχουν δύο τεράστια προβλήματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή.

Το ένα είναι η κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Η κρίση είναι ήδη εδώ και τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Υπάρχει τεράστια απώλεια εισοδήματος και θέσεων εργασίας.

Και υπάρχει επίσης τεράστια ανησυχία. Γιατί είναι καλές οι φιέστες και τα ηλιοβασιλέματα, αλλά η πραγματική κατάσταση δείχνει να είναι ζοφερή.

Όχι μόνο στον τουρισμό. Γενικώς. Γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, οι περισσότερες επιχειρήσεις προτιμούν να πετάνε εργαζόμενους στον δρόμο παρά να μπουν στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε με φαμφάρες ο Μωυσής.

Και θα υπάρξει και σοβαρή επίπτωση στα έσοδα. Πράγμα που πιθανόν να οδηγήσει την κυβέρνηση σε οικονομικά μέτρα.

Και αυτό δεν θα είναι καλό για τη δημοτικότητά της.

Το δεύτερον είναι τα ελληνοτουρκικά. Όπου ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να παίξει πολύ χοντρό παιχνίδι στο Αιγαίο.

Όπου οι Ευρωπαίοι, πλην των Γάλλων, δεν δείχνουν να ενοχλούνται ιδιαίτερα. Προφανώς επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να ανταλλάξουν αυτές τις επιδιώξεις με κάποια νέα συμφωνία για το προσφυγικό.

Και όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να μην ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Και έτσι κάνει δύο διαφορετικά πράγματα.

Προς τα μέσα φωνάζει, πουλάει αντρίλα και εθνικίλα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν και τέτοια φωνακλάδικα.

Και προς τα έξω είναι όλο γλύκα και μετριοπάθεια. Προχθές ο Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ερντογάν και είπαν για την πανδημία, τον τουρισμό και τέτοια. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Ούτε για το Αιγαίο τού είπε ο Μητσοτάκης, ούτε για τα σχέδια εισβολής προσφύγων που επεξεργάζεται σε βάρος της χώρας μας σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φιλικότατη συζήτηση.

Η πρακτική αυτή της κυβέρνησης είναι απεχθέστατη. Γιατί δείχνει για μια ακόμα φορά πόσο εύκολο της είναι να πουλάει κούφιο εθνοπατριωτισμό και πατριδοκαπηλία, την ώρα που στο μυαλό της έχει εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Αλλά το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Γιατί τα ελληνοτουρκικά, πέρα από το ότι δημιουργούν κινδύνους για πολύ σοβαρές περιπέτειες, μπορούν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Ν.Δ. από τη δεξιά λαϊκή της πτέρυγα.

Αυτήν που αφιόνιζε προεκλογικά ο Μητσοτάκης με το μακεδονικό και τους πρόσφυγες.

Αυτά τα δύο θέματα, και μάλιστα σε συνδυασμό μεταξύ τους, είναι το τεράστιο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα.

Πώς το διαχειρίζεται; Αυτή τη στιγμή διεξάγει μια εκστρατεία αισθητικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με διάφορες αποκαλύψεις, όπου διάφοροι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λένε για διάφορους άλλους διάφορες εκφράσεις. Όπως γίνεται δηλαδή στις ιδιωτικές συνομιλίες.

Μιλώντας σε διάφορους τρίτους, οι οποίοι τους κατέγραφαν εκ συστήματος στα κινητά τους.

Και από όπου δεν παράγεται το ελάχιστο πολιτικό θέμα, αλλά η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να το τραβήξουν από τα μαλλιά και να στήσουν το αφήγημα του «παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ».

Και, φυσικά, όταν τα ΜΜΕ μιλάνε για ένα θέμα, τότε αυτό είναι το θέμα.

Και έτσι κανείς δεν ασχολείται ούτε με την οικονομική κρίση, ούτε με την εξωτερική πολιτική, ούτε, βεβαίως, με διάφορες λαμογιές, όπως η λίστα Πέτσα με τα 20 εκατομμύρια στα μέσα.

Το άλλο που κάνει η κυβέρνηση είναι να επισπεύδει τα ντιλς και τις μπίζνες. Και ό,τι προλάβει.

Ακούγεται ήδη ότι ο Σκυλακάκης θα αναλάβει υπουργός απορρόφησης των 30 δισ. που θα πάρουμε από την Ευρώπη. Και αυτό είναι αξιοσημείωτο, γιατί ο Σκυλακάκης είναι άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη.

Στο Μαξίμου είναι ο ανιψιός Δημητριάδης, που είναι επίσης της οικογένειας. Μαζί με τον Σκέρτσο και τον Γεραπετρίτη που συντονίζουν την κατάσταση.

Το επόμενο διάσημα θα φανεί για ποιον ακριβώς δουλεύουν. Με τα νομοσχέδια που έρχονται.

Γίνονται και άλλα. Η άλλη της οικογένειας ανέλαβε την προώθηση των ανεμογεννητριών, η άλλη πουλάει χρώματα στον Μπακογιάννη για τον πεζόδρομο.

Γλέντι γενικώς. Και ό,τι προλάβουμε.

Ο σχολαστικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL