Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
"Αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης"

Του Κώστα Κάρη

Φούσκωσε τους τελευταίους μήνες το χρηματιστήριο και οι θαυμαστές του άρχισαν τις δοξολογίες. Από τις 15 Ιουλίου ο γενικός δείκτης ανέβηκε 40%! Φθάνουν μάλιστα και στο σημείο να λένε ότι, ιδού, αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης για τη χώρα.

Προφανώς έχουν - ίσως το επιλέγουν- πολύ ασθενή μνήμη και με όσα έχουν γίνει στη χώρα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ και αλλού. Το πιο σίγουρο, το πιο βέβαιο συμπέρασμα της πρώτης δεκαετίας του αιώνα είναι ότι η υπερδιόγκωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ ανεβάζει τους αριθμούς των ΑΕΠ, οδηγεί σε ακραίες κρίσεις όταν σκάζουν οι φούσκες, υποσκάπτει τη παραγωγική βάση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, εγκαθιστά ανεργία και βεβαίως διευρύνει τις ανισότητες.

Στη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα τις ξένες επενδύσεις σε μετοχές - να είναι ένα βραχυπρόθεσμο χρηματιστηριακό El Dorado - δίνοντας συνεχώς φοροαπαλλαγές, όπως κάνει, και πλουτίζοντας ένα στρώμα μη παραγωγικό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό, με κυριότερο ότι θα απορροφήσει σημαντικά και σπάνια τραπεζικά κεφάλαια που χρειάζονται αλλού.

Η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία χρειάζονται παραγωγικές και εμπορικές επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ενίσχυση των εισοδημάτων μέσα στη χώρα. Εντυπωσιάζει ότι υποτιμούν οι κυβερνητικοί οικονομικοί σχεδιασμοί (εντός και εκτός Μνημονίου) ότι τα κέρδη στο χρηματιστήριο παραμένουν προκλητικά πολλαπλάσια από τα κέρδη στην παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα.

Σίγουρα η χρηματιστηριακή φούσκα δεν είναι ο δρόμος της ανάπτυξης για τη χώρα. Όσο είναι δρόμος πλουτισμού για μια κατηγορία πολιτών, θα πρέπει να είναι και πηγή στήριξη των δημοσίων εσόδων και όχι ναός της φοροαπαλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL