Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Η ένοχη σιωπή βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ένοχη σιωπή βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία μας

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη*

Οι συνεχιζόμενες απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη, ακόμα και κατά εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας, χτυπούν στην καρδιά της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας.

Η απειλή εναντίον εκπρόσωπου της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος δικαίου, της αστικής δημοκρατίας, συνιστά ευθεία παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Όμως ταυτόχρονα θα έπρεπε να προκαλέσει και την καθολική αντίδραση και καταδίκη αφενός από την ίδια την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αφετέρου του αντικειμενικά προσβαλλόμενου στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη δικαστικού σώματος. Και τούτο, διότι απλούστατα το ζήτημα είναι θεσμικό, ενώ η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Άδ. Γεωργιάδη συνιστά προσβολή του κράτους δικαίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κατά παράδοξο τρόπο, και ενώ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μόνο η έκφραση γνώμης για μια δικαστική απόφαση ή μια ενέργεια κυβερνητικού στελέχους προκαλούσε την οξύτατη αντίδραση όλων των δικαστικών ενώσεων, που μιλούσαν για απόπειρες παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, σήμερα ο παραπάνω υπουργός, όπως προηγουμένως και άλλοι συνάδελφοί του, είτε με την ιδιότητα του υπουργού είτε ως φυσικό πρόσωπο, όπως απαράδεκτα και υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, επιτίθεται κατά μιας εισαγγελέως και οι συνάδελφοί της σιωπούν! Έτσι, η κυβέρνηση σιωπά, το ίδιο και τα περισσότερα ΜΜΕ!

Τι, αλήθεια, συμβαίνει; Πώς ένας υπουργός, κατά του οποίου μάλιστα εκκρεμεί έρευνα της Δικαιοσύνης που μπορεί να τον καταστήσει κατηγορούμενο, τολμά να απειλήσει, και μάλιστα με φυλάκιση, την εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία έχει εκλεγεί δύο φορές στη συγκεκριμένη θέση από τα αρμόδια όργανα και η οποία χειρίζεται ζοφερές υποθέσεις σκανδάλων; Και πώς, αλήθεια, είναι δυνατόν τα ίδια ΜΜΕ τα οποία με το παραμικρό κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για απαράδεκτες παρεμβάσεις κατά της Δικαιοσύνης, τώρα να σιωπούν και ν' ανέχονται έναν υπουργό σαν τον Άδωνι να απειλεί θεούς και δαίμονες, δημοσιογράφους και μια εισαγγελική λειτουργό; Ποια, αλήθεια, είναι η δικαιολογία για την ανοχή μιας τόσο βαριάς προσβολής από τους φορείς της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά και τη διαβόητη ΕΣΗΕΑ; Τι, αλήθεια, συμβαίνει στην πατρίδα μας;

Η δήλωση της εισαγγελέως Ελ. Τουλουπάκη, ότι εξαιτίας των απαράδεκτων δηλώσεων του Αδώνιδος θα κινηθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προάσπιση της προσωπικότητάς της, είναι πρωτόγνωρη και συνιστά κόλαφο κατά της κυβέρνησης, του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και της φυσικής ηγεσίας και των συνδικαλιστικών φορέων των δικαστών και εισαγγελέων.

Οι παραπάνω θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι, όπως ορθά ισχυρίζεται και η εισαγγελέας Διαφθοράς, με τον Ν. 4596/2019 που ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή Οδηγία 2016/343/Ε.Ε και σε συμμόρφωση με πλήθος αποφάσεις του ΕΔΔΑ, έχει πλέον θεσμοθετηθεί η απαγόρευση οποιασδήποτε δημόσιας αναφοράς δημόσιου λειτουργού ή κυβερνητικού αξιωματούχου για μια εκκρεμή ποινική διαδικασία, διότι έτσι θεωρείται ότι προσβάλλεται κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητας.

Με τις δηλώσεις του υπουργού Άδ. Γεωργιάδη αγνοούνται προκλητικά η νομοθεσία της χώρας, οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, καθώς και η πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ. Είμαι πραγματικά περίεργος, πέρα από βαθιά ανήσυχος για την κατάντια κάποιων υψηλά ιστάμενων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και των κυβερνητικών χειρισμών τους τελευταίους μήνες, να δω τις αντιδράσεις των αρμόδιων θεσμών τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για το παραπάνω θέμα.

* O Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι δικηγόρος, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL