Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Γιατροί και μάγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατροί και μάγοι

Καρικατούρα του C.J. Grant που σχολιάζει τα αποτελέσματα της θεραπείας του απατεώνα γιατρού Τζέιμς Μόρισον στην Αγγλία των αρχών του 19ου αιώνα. Μετά την κατανάλωση 132 κουτιών με φυτικά χάπια ο ασθενής άρχισε να μετατρέπεται σε ένα περίεργο δέντρο...

Της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου*

Κάνει το πτυχίο τον γιατρό; Νά το ερώτημα που προβάλλει με αφορμή την τραγική (λόγω των θανάτων που προκάλεσε) περίπτωση του τσαρλατάνου που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι η πρώτη ή η τελευταία περίπτωση. Την εποχή της άσκησης από τους γιατρούς μιας τεχνοκρατικής ιατρικής, όλο και περισσότεροι στρέφονται σε μοντέρνους μάγους θεραπευτές, που με την πειθώ επιτυγχάνουν εκεί όπου τα φάρμακα έχουν αποτύχει.

Για τον ασθενή (και η πλειοψηφία των νόσων έχουν ψυχοσωματικό υπόβαθρο) το αποτέλεσμα μετρά και όχι τα πτυχία τού θεραπευτή - η διαμάχη ιατρικής και μαγείας είναι παλιά όσο και η ιατρική επιστήμη και καθόλου σπάνια μέχρι τις μέρες μας. Αντίθετα με κάποιους που υποπίπτουν στην τυπική περίπτωση αντιποίησης επαγγέλματος, επειδή στερούνται πτυχίου ή δεν έχουν καταφέρει να το αναγνωρίσουν μέσω του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ (πλήθος μετανάστες γιατροί από τις ανατολικές χώρες εργάζονταν επί πολλά χρόνια σαν «αποκλειστικές» στα νοσοκομεία μας) ή το αγόρασαν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Σικελίας, υπάρχουν και τσαρλατάνοι με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά, όπως ήταν εκείνη η περίπτωση του οδοντιάτρου που έβαζε βίδες συνεργείου σε στοματικά μοσχεύματα..., γιατροί Ευρωπαίοι που νόμιμα σε πολυτελή ξενοδοχεία εξετάζουν με ραντεβού ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς, και τους ληστεύουν πουλώντας φρούδες ελπίδες ή άνθρωποι που καταφέρνουν να πείσουν βασιζόμενοι στην πίστη και εκμεταλλευόμενοι τα ΜΜΕ (π.χ. περίπτωση Καματερού).

Όλοι έχουν φανατικούς οπαδούς, όπως κάθε μάγος. Άλλωστε και η ιπποκρατική ιατρική αξιοποιούσε τον ψυχολογικό παράγοντα. Τα ασκληπιεία ήταν κτισμένα σε υποβλητικούς τόπους, προηγείτο κάθαρση και, μετά από νηστεία, η καθ’ ύπνον εμφάνιση του Ασκληπιού που έθετε τη διάγνωση της νόσου και τη θεραπεία. Ο Ιπποκράτης στο «Περί αρχαίης ιητρικής» εκφράζει τη σχέση της ιατρικής με την παραϊατρική (βελονισμός, ομοιοπαθητική) που θα πρέπει να είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική, υπό τον όρο ότι ασκείται για το καλό του ασθενούς και όχι από τσαρλατάνους που θέλουν μόνο να πλουτίσουν από τον ανθρώπινο πόνο.

Το φαινόμενο των τσαρλατάνων -γιατρών και μη- δεν πρόκειται να εκλείψει, αλλά, αντίθετα, θα επιδεινώνεται όσο η τεχνολογία επικρατεί του ανθρωπισμού.

Παρ’ ότι μας τάζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τον ίδιο τον Χριστό από τον χημικό τύπο του DNA του, είμαστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερο από γενετικό υλικό.

Αν η ιατρική δεν ξαναδεί τον άνθρωπο σαν ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, αν δεν πάψει να τον τεμαχίζει σε ειδικότητες που η μία αγνοεί πλήρως το αντικείμενο της άλλης, οι τσαρλατάνοι θα πλουτίζουν και η ιατρική θα έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της σαν θεραπεύτρια όλων των ανθρώπων, ακόμη κι αν καταφέρει να δημιουργεί στα εργαστήρια βιονικούς υπερανθρώπους.

* Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι γιατρός βιοπαθολόγος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL