Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
«Αδειάζουν» τη θεωρία της σκευωρίας / Οι ΗΠΑ προσφέρουν ασυλία και ασφάλεια στους προστατευόμενους μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αδειάζουν» τη θεωρία της σκευωρίας / Οι ΗΠΑ προσφέρουν ασυλία και ασφάλεια στους προστατευόμενους μάρτυρες

Ισχυρό πλήγμα, όχι τόσο στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο στο ελληνικό πολιτικό και δικαιϊκό σύστημα, συνιστά το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να παράσχουν (εκτός από αποζημίωση για την αποκάλυψη του σκανδάλου και) ασυλία στους προστατευόμενους μάρτυρες. Η πληροφορία που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο δεν έχει διαψευστεί, ενώ έμεινε ασχολίαστη από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κ. Τσιάρας: Δεν κρίνω διαδικασίες

Ήταν χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Κώστας Τσιάρας δεν απαντούσε στα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που του ζητούσαν να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη «πρέπει να πάει φυλακή». «Εγώ προσωπικά δεν θα μπω ποτέ σε καμία λογική να κρίνω τις δικονομικές διαδικασίες και το τι θα αποφασίσει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο Κ. Τσιάρας αναφερόμενος στις υποκλοπές Μιωνή είπε ότι τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα νομιμοποιήθηκαν το 2015, αλλά το 2019 η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσύρθηκε. «Πώς τυχαίνει αυτό το πράγμα να συνδυάζεται με τον χρόνο που ουσιαστικά ξεκινάει μια κυβέρνηση τη θητεία της και να καταλήγει με τον χρόνο που τελειώνει η ίδια κυβέρνηση τη θητεία της; Πώς στέκεται η ηθική;» ρώτησε.

Δ. Τζανακόπουλος: "Οι παλιές, καλές πρακτικές"

«Λυπάμαι που δεν παίρνετε θέση, αλλά επιλέγετε να παρακάμψετε τη συζήτηση διά της αναφοράς στη ρύθμιση του 2015», του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και εξήγησε ότι «η διάταξη του 2015 στόχευε να υποβοηθήσει το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς και των οικονομικών εισαγγελέων στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και δεν αφορούσε υποθέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν παραγωγοί και κατασκευαστές εντυπώσεων για να παραχθούν συσχετισμοί στο πολιτικό παιχνίδι». «Η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ακόμα και αν ίσχυε σήμερα η διάταξη αυτή, το υλικό στο οποίο όλοι αναφέρεστε θα ήταν και πάλι παράνομο» πρόσθεσε.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε και τις «παλιές καλές πρακτικές», που περιγράφονται και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Αμερικανικού Δημοσίου με τη Novartis, όπου αναφέρεται ότι Έλληνες αξιωματούχοι ασκούσαν με αθέμιτες πρακτικές επιρροή στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να παίρνει αποφάσεις υπέρ της εταιρείας. «Και έχουμε διάφορους δημοσιογράφους, δημοσιολογούντες, πολιτικά στελέχη, ακόμα και υπουργούς, οι οποίοι έρχονται και με περίσσιο θράσος δηλώνουν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του Αμερικανικού Δημοσίου με τη Novartis τους δικαιώνει και πολιτικά και ότι υπάρχει σκευωρία» τόνισε και κατήγγειλε τις «παρακρατικές μεθόδους» που ανασύρουν «τις χειρότερες παραδόσεις του νεοδημοκρατικού καθεστώτος της περιόδου 1990-1993».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το σκάνδαλο «δεν συμπίπτει τυχαία με τη διακυβέρνηση Σαμαρά και με την υπουργία συγκεκριμένων πολιτικών στελεχών που παίζουν σήμερα κεντρικό ρόλο στη Νέα Δημοκρατία, όπως ο κ. Γεωργιάδης, που έχει και το πολιτικό θράσος να πηγαίνει ως πολίτης, όπως μας είπε ο κ. Πέτσας, να απειλεί εν ενεργεία ανώτατη δικαστικό λειτουργό ότι θα τη βάλει φυλακή. Και μιλάτε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ για παρακρατικές μεθόδους, για παρακράτος; Έχετε τέτοιο πολιτικό θράσος;». «Να έχετε λιγότερη αλαζονεία, λιγότερο αυτοθαυμασμό για το πόσο καλά τα έχετε καταφέρει, διότι όλα αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας τους επόμενους μήνες» κατέληξε.

Γ. Ραγκούσης: Κρυπτόμενος Μητσοτάκης

Στον κρυπτόμενο πρωθυπουργό εστίασε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Στην Ελλάδα της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη συμβαίνουν παγκοσμίως πρωτοφανή πράγματα. Την ώρα που στις ΗΠΑ η Novartis αναγκάζεται να παραδεχθεί το σκάνδαλο -το σκάνδαλο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά- και να πληρώσει το ατιμωτικό πρόστιμο των 310 εκατομμυρίων δολαρίων γι' αυτό. Την ώρα που επίσης στις ΗΠΑ οι προστατευόμενοι μάρτυρες πραγματικά προστατεύονται και πλέον τους παρέχεται άσυλο από το Αμερικανικό Δημόσιο. Την ίδια ώρα, εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να υποτιμά με δραματικό τρόπο την νοημοσύνη των πολιτών και συνεχίζει να μιλά για δήθεν σκευωρία. Κυρίως όμως συνεχίζει ο Κ. Μητσοτάκης προσωπικά να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γι' αυτό το βαρύτατο και απάνθρωπο σκάνδαλο» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προκαταρκτικής Επιτροπής.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιος πρέπει να κάνει και τα θελήματα στο 'μαγαζί'» σχολίασε η Ν.Δ., ενοχλημένη από τη δήλωση Ραγκούση.

Φαντάσματα Κεγκέρογλου

«Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το βρόμικο '89, αλλά εκεί συναντά το φάντασμά της» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Για υποκριτικό χαρακτήρα που έχουν οι «καυγάδες» της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τα σκάνδαλα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ να διερευνηθεί ουσιαστικά η υπόθεση και τη Ν.Δ. ότι περιόρισε την Προκαταρκτική αποκλειστικά στον Παπαγγελόπουλο.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Κατοχικό δικαστήριο η Προκαταρκτική

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος (μιλώντας στην ΕΡΤ) χαρακτήρισε «κατοχικό δικαστήριο» την Προκαταρκτική και υπογράμμισε ότι νιώθει δικαιωμένος και ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η αθωότητά του είναι προφανής. «Η υπόθεση της Novartis δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού κράτους, αλλά παγκόσμια», είπε και πρόσθεσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής μετά τα φαινόμενο «κατάχρηση εξουσίας» και τις «παράνομες καταθέσεις» αποδεικνύεται ότι «είναι προειλημμένο πριν καν καταθέσει».

Στ. Παπασταύρου: Ουδεμία σχέση έχω με τα 2,6 εκατ.

Μετά από σιωπή ημερών, ο Σταύρος Παπασταύρου τοποθετήθηκε για την υπόθεση των 2,6 εκατ. που, σύμφωνα με ένορκη κατάθεση, ξεκίνησαν από την εταιρεία Fairwinds και μέσω αυτού έφτασαν στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. «Λένε πάλι ψέματα γιατί φοβούνται» αναφέρει στη δήλωσή του. Ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά επιτίθεται στην «Αυγή» και στο «Documento» προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Το δημοσίευμα είναι κατασκευασμένο. Δεν υπάρχει τέτοιο έμβασμα, είναι ψευδές, δεν έχω οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με την εταιρεία Fairwinds. Το δημοσίευμα αυτό στηρίχτηκε σε ένα σχεδιάγραμμα που κατασκεύασε μια εταιρεία κατασκόπων, η οποία έχει κατηγορηθεί για σωρεία αδικημάτων, ανάμεσά τους απάτη και δωροδοκία. Αυτή η 'αξιόπιστη κατάθεση' αρχειοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2019 από τη Δικαιοσύνη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL