Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης: / Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης: Στρέφουμε το βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης: / Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης: Στρέφουμε το βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις

"Προχωράμε μπροστά, συζητάμε ανοικτά και συλλογικά. Στρέφουμε το βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις. Για ένα κόμμα επιτελείο και εργαλείο της κοινωνικής πλειοψηφίας, όχι των μηχανισμών" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στο Ολυμπιακό Γήπεδο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Με φόντο τον χώρο που το 2006 είχε φιλοξενήσει το αντιπαγκοσμιοποιητικό φόρουμ, ένα σημείο - τομή για τη Ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε τους άξονες του νέου κοινωνικού συμβολαίου για να μπει φρένο στην καταστροφή: «Παραγωγή, εργασία, κοινωνικό κράτος, πολιτική για τη νέα γενιά, περιβάλλον, δικαιώματα".

Κυβέρνηση "χάρτινο τσίρκο"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε τη σημασία ανασυγκρότησης και ισχυροποίησης του κόμματος, που οφείλει να θέσει σε "απόλυτη προτεραιότητα και υποχρέωση» τον στόχο να βάλει "φραγμό στην καταστροφή που έρχεται", ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση "χάρτινο τσίρκο".

Οι αποφάσεις για το κόμμα:

- Προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, ως απόφαση - πρόταση που θα επικυρωθεί στο συνέδριο 
 

- Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.
 

- Συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα ορίσει τη σύνθεσή της μόλις καθοριστεί ακριβής ημερομηνία  συνεδρίου
 

- Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών.  Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη
 

- Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα

"Έχουν στήσει μια καλοδουλεμένη μηχανή προπαγάνδας και λάσπης τους. Καλολαδωμένη, συντονισμένη, χορτασμένη με εκατομμύρια ευρώ, με ειδικότητα να κάνει το άσπρο μαύρο" σημείωσε στην εισήγησή του τονίζοντας ότι επιλέγει τον "βούρκο" της προπαγάνδας και του παρακράτους για να καλύψει την καταστροφική πολιτική της στην οικονομία.

Για την ομολογία ενοχής της Novartis

Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της είδησης - κόλαφο για την παραδοχή της Νovartis πως διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως αποκαλύπτεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο: "Και αντί η είδηση να είναι ομολόγησε την ενοχή της και το σκάνδαλο Novartis, αντί η είδηση να είναι 310 εκατομμύρια για τη διαφθορά και τις μίζες την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, η είδηση ήταν πανηγυρικά πως συμβιβάστηκε η Novartis και δεν υπάρχει πια σκάνδαλο".

Αν δεν είστε θρασύδειλοι, εδώ είμαι

"Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι" σημείωσε ρίχνοντας ακόμη μια φορά το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Μην κουράζονται και μην φθείρονται χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989, ας διευρύνουν το κατηγορητήριο για να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δεν το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο τώρα".

"Μην μετατρέπετε, κύριε Μητσοτάκη, την πολιτική ζωή σε βούρκο μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για την καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου. Γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω" ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανακοινώνουν ύφεση, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη

Στο μέτωπο της οικονομίας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας πως η ύφεση είχε ήδη επιστρέψει, πολύ πριν από την πανδημία, επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Κάτι που οφείλεται στο ότι "η Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2019 δεν ανέλαβε τη χώρα με το βλέμμα στο μέλλον, αλλά με το μυαλό κολλημένο στις αποτυχημένες συνταγές του χθες".

Μίλησε ακόμη για μια κυβέρνηση που "ανακοινώνει 16% ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο και 10%, 11%, 12% -ποιος ξέρει- για το έτος, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη γι’ αυτό" κάνοντας λόγο για ασύλληπτα νούμερα, "που δεν είδαμε ούτε στα πρώτα σκληρά χρόνια των Μνημονίων".

Ισχυρό ταμείο ανάκαμψης χωρίς νέα Μνημόνια

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ευρώπης υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ισχυρό ταμείο ανάκαμψης, "χωρίς νέα δάνεια και νέα Μνημόνια", προσπάθεια που πρέπει να ενταχθεί, όπως σημείωσε, "στον συνολικό αγώνα μας για μια κοινωνική Ευρώπη της βιώσιμης ανάπτυξης". "Είναι σημαντικό αν οι εκταμιεύσεις θα συνδεθούν με υφεσιακές μεταρρυθμίσεις, αν θα συνδεθούν με μνημονιακού χαρακτήρα επιλογές" πρόσθεσε.

Επισήμανε δε πως είναι πολύ κρίσιμο το αν θα ισχύσει ή όχι η ρήτρα διαφυγής το 2021 τονίζοντας πως, εάν δεν ισχύσει, θα βρεθούμε σύντομα μπροστά σε νέα μέτρα λιτότητας που θα πυροδοτήσουν τον υφεσιακό κύκλο. "Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιλέξει να τα κρύψει αυτά από τον ελληνικό λαό ή να μιλήσει με ειλικρίνεια. Αν έχει επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει. Τον Αύγουστο θα μάθουμε" τόνισε.

Με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε

"Να αλλάξει ρότα, γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε" κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκώντας σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά. Αρχικά, τόνισε, απέφευγε να πιέσει την Τουρκία "ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα αυξηθούν οι ροές". Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τον  Έβρο, "διέκοψε κάθε δίαυλο με την  Άγκυρα". "Τώρα επιχειρεί να ξανανοίξει διαύλους και την ίδια στιγμή να ισορροπήσει με τον κ. Σαμαρά, που τον προειδοποιεί κατά του διαλόγου" σχολίασε δηκτικά.

Αδράνεια Μητσοτάκη και στα εθνικά

"Εμείς θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη στάση απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Προειδοποίησε ωστόσο αυστηρά πως όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια, όπως οι Οθωνοί ή άλλα μικρότερα νησιά, "κάνουν λάθος" επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της συμφωνίας, "αλλά δεν μπορεί η συμφωνία να είναι όπως - όπως, και ό,τι να ’ναι".

Με τα υλικά της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης χτίζουμε το νέο μας σπίτι

Η συνεδρίαση της ΚΕΑ και η έγκριση των επόμενων βημάτων για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο μέρος της ατζέντας των ομιλητών. Έτσι και επισήμως το "Προοδευτική Συμμαχία" παύει να είναι υπότιτλος και γίνεται μέρος του τίτλου του κόμματος.

"Μετά το συμβολικό βήμα, το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια προοδευτική Ελλάδα, είναι όλοι εμείς να φτιάξουμε το νέο μας σπίτι όπως ακριβώς οραματιζόμαστε την ίδια μας τη χώρα" είπε ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τον χαρακτήρα του εγχειρήματος.

"Δεν χωρά φυσικά η παραίτηση από αρχές και αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της αριστερής σκέψης και φυσικά της στάσης ζωής που απορρέει από αυτή. Δεν χωρούν η ιδιοτέλεια, οι προσωπικές στρατηγικές και η αλαζονεία. Δεν χωρά ούτε ο ελιτισμός. Η άποψη δηλαδή ότι ο λαός είναι μια παραπλανημένη μάζα που φταίει γιατί κατά καιρούς διαφωνεί μαζί μας" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε: "Χτίζουμε το σπίτι μας με τα υλικά που μας έχει κληροδοτήσει η ιστορική διαδρομή της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης αυτού του τόπου. Τη συλλογικότητα, τη λαϊκότητα, την ανιδιοτέλεια, τη στρατηγική ενόραση. Κουβαλάμε τις παρακαταθήκες και τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς, των σοσιαλιστικών ιδεών και των κοινωνικών κινημάτων, τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Τον πατριωτισμό και τον αντιεθνικισμό. Τη γνώση και την εξέλιξη της επιστήμης. Τη μαχητικότητα και την εργατικότητα. Την πίστη ότι τον κόσμο τον αλλάζουν οι πολλοί".

Κόμμα ανοιχτό σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την αναγκαιότητα το κόμμα να ανοίξει. "Το βασικό υλικό όμως είναι να μην φοβηθούμε να αλλάξουμε. Να εξελιχθούμε. Να δοκιμαστούμε στα ερωτήματα που μας βάζει το 2020.  Όχι σε αυτά που κρίθηκε ο καθένας δέκα ή είκοσι χρόνια πριν. Να μην φοβηθούμε ένα κόμμα ανοιχτό, με μεγαλύτερη τόλμη και περισσότερη δράση.  Όχι κόμμα των μηχανισμών. Ούτε καν κόμμα μόνο των μελών του. Αλλά κόμμα ανοιχτό σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Κόμμα επιτελείο και εργαλείο της κοινωνικής πλειοψηφίας" είπε χαρακτηριστικά.

Π. Σκουρλέτης

"Kανένας δεν αρνήθηκε ποτέ την ανάγκη διεύρυνσης, μετεξέλιξης, διεύρυνσης". "Εκ φύσεως η Αριστερά είναι κόμμα λαϊκό, αλλά ποτέ δεν είχε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ". "Αυτή η λαϊκότητα να ‘μπολιάσει’ τον χώρο της Αριστεράς, χωρίς όμως να ανοίξει την πόρτα στον "λαϊκισμό".

Ευ. Τσακαλώτος

"Ο κόσμος της Αριστεράς μας κρίνει με αυστηρά κριτήρια. Και έτσι θέλω να συνεχίσει να μας κρίνει. Οποιαδήποτε κριτική κάνουμε σε παλιές πρακτικές καλά κάνουμε".

Ν. Παππάς

"Να είμαστε ένα κόμμα που κάνει αυτοκριτική, και συλλογική και ατομική. Ακόμα και για το παραμικρό, ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα". "Δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να είναι αλογόμυγες".

Ν. Βούτσης

"Η στρατηγική μας δεν μπορεί παρά να είναι πανστρατιά, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία η καρδιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Αλλιώς η σύγκρουση δεν μπορεί να βγει σε πέρας".

Ν. Φίλης

"Δεν μπορούμε να λέμε ότι μπορεί να επαναληφθεί το ’89", "άλλοι οι πρωταγωνιστές, άλλα τα διακυβεύματα". "Η Αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης τότε. Όχι δύναμη συνενοχής".

Π. Πολάκης

"Κάποιοι μιλάνε με όρους ουδετερότητας και βάζουν στο ίδιο ζύγι τα υπαρκτά σκάνδαλα που πήγαμε εμείς στη Δικαιοσύνη με τη σκανδαλολογία και τη λασπολογία που εκτοξεύει ο υπόκοσμος του μαρινακιστάν και του κουρτακιστάν".

Θ. Θεοχαρόπουλος

"Χάσαμε χρόνο". "Δεν έχει ανοίξει όπως θα έπρεπε το κόμμα". "Να κάνουμε restart στη διεύρυνση".

Ν. Ηλιόπουλος

"Να ξαναστήσουμε γρήγορα το πλαίσιο των δικτύων αλληλεγγύης, η Αριστερά να νικήσει την πείνα". "Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ξανά κυβέρνηση ως κόμμα της Αριστεράς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL