Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Προσωρινές οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσωρινές οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις!

Του Διονύση Τεμπονέρα*

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «παίζει με τη φωτιά» όσον αφορά το ασφαλιστικό και είναι βέβαιο ότι, αν εξακολουθήσει να ασκεί τις ίδιες πολιτικές στην αγορά εργασίας, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα τεθεί ζήτημα καταβολής των συντάξεων, στο ακέραιο.

1. Τα μειωμένα έσοδα του e-ΕΦΚΑ ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη. Οι αρχικές εκτιμήσεις για απώλειες κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ διαψεύδονται κατηγορηματικά και το σενάριο για συνολικές απώλειες μέχρι και 3 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους, μοιάζει πιο κοντινό από ποτέ. Οι αναστολές συμβάσεων, η κατακόρυφη μείωση των μισθών, η έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η αύξηση της ανεργίας κ.λπ. στερούν απαραίτητους πόρους από το σύστημα και απειλούν τη βιωσιμότητά του.

2. Πριν από την ψήφιση του Ν. 4670/2020 (γνωστού και ως «νόμου Βρούτση») είχαμε επισημάνει ότι η ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης (στον e-ΕΦΚΑ) έχει στόχο τα «εύρωστα» αποθεματικά του πρώην Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ώστε να καλυφθούν πιθανά ελλείμματα και παροχές. Μόλις πριν από λίγες μέρες το Δ.Σ. του νέου φορέα αποφάσισε να ρευστοποιήσει ομόλογα ύψους 286 εκατομμυρίων ευρώ του επικουρικού ταμείου, για να χορηγήσει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις σε περίπου 250.000 συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι δηλαδή πληρώνουν τις αυξήσεις τους με δικά τους χρήματα και όχι με εξτρά κρατική χρηματοδότηση.

3. Θα αναρωτηθεί κανείς: Μα, είναι δυνατόν να είναι κανείς αντίθετος στις αυξήσεις στους συνταξιούχους, που τόσα χρήματα έχασαν την περίοδο της κρίσης; Φυσικά και όχι, αλλά η ανάγνωση είναι αρκετά πιο σύνθετη και δυσοίωνη για το μέλλον.

4. Θυμίζουμε ότι το 2012 ψηφίστηκε ο Ν. 4052/2012 και η περίφημη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, η οποία με ορισμένες παραλλαγές διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νόμο για τις επικουρικές συντάξεις, εντός του πρώην ΕΤΕΑΕΠ λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός και προβλέπεται ότι: «Σε περίπτωση ελλειμμάτων λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος αποκλείει απολύτως κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων...». Επιπλέον για την αντιμετώπιση πιθανών ελλειμμάτων γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων!

5. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το πρώην ΕΤΕΑΕΠ, που ενσωματώθηκε, θυμίζουμε, στον e-ΕΦΚΑ (δήθεν) με λογιστική, περιουσιακή και οικονομική αυτοτέλεια, αντιμετωπίσει στο τέλος του έτους μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες για συντάξεις, η διοίκηση του νέου φορέα έχει μόνο δύο δρόμους να ακολουθήσει:

α) να ρευστοποιήσει εκ νέου περιουσία, αφού τα αποθεματικά του και η περιουσία του θα έχουν μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα ο ισολογισμός να εμφανίζει σημαντικό έλλειμμα και

β) να προχωρήσει σε αυτόματη αναπροσαρμογή των παροχών, δηλαδή σε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Στο πρώτο σενάριο, η περιουσία και τα αποθεματικά του ταμείου μειώνονται αισθητά (ήδη μειώθηκαν 20% πριν από λίγες ημέρες), με ό,τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική καταβολή των επικουρικών συντάξεων στις επόμενες γενιές.

Στο δεύτερο σενάριο, θα συμβεί το παράδοξο, οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν αυξήσεις και αναδρομικά το καλοκαίρι του 2020 και να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων από τον Ιανουάριο του 2021.

Η κυβέρνηση με τις πολιτικές τις στην αγορά εργασίας και την πολιτική επιλογή να μην προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση προς τον e-ΕΦΚΑ (π.χ. από τα αναμενόμενα 32 δισ.) οδηγεί σε «ασφυξία» τα ασφαλιστικά ταμεία. Από τη μία τσέπη δίνει αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις και από την άλλη ετοιμάζεται να τις πάρει πίσω λίγους μήνες μετά, με πρόσχημα την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Μεγάλοι χαμένοι, φυσικά, σε ένα σενάριο που είναι «lose-lose» είναι και πάλι οι συνταξιούχοι.

* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος - εργατολόγος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL