Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Προκαταρκτική Επιτροπή / Προκαταρκτική Επιτροπή: Οι αντιφάσεις και η όψιμη μνήμη των πέντε βασικών μαρτύρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκαταρκτική Επιτροπή / Προκαταρκτική Επιτροπή: Οι αντιφάσεις και η όψιμη μνήμη των πέντε βασικών μαρτύρων

 Πρόκειται για αντιφάσεις και αναιρέσεις καταθέσεων και γεγονότων που θα κριθούν σε βάθος χρόνου και αφού προηγηθεί η κρίση του δικαστικού συμβουλίου για όλες τις δικονομικές παραβάσεις που έχουν συντελεστεί. Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του δικαστικού συμβουλίου, η υπόθεση θα εξεταστεί στην ουσία της.

Επί της παρούσης το βέβαιο είναι πως η πλειοψηφία της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Προκαταρκτική θα προτείνει στη Βουλή την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου και ότι η Ολομέλεια θα λάβει την απόφασή της εντός του Ιουλίου.

Για να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα η πλειοψηφία της Επιτροπής δεν καλεί τον Αντώνη Σαμαρά στην Επιτροπή παρότι είναι ο βασικός μηνυτής του πρ. αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα, μετά τα ραπίσματα από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ακούσουν τον Δ. Παπαγγελόπουλο και θα κλείσουν άρον - άρον τις εργασίες της Επιτροπής.

Σε πέντε μάρτυρες στηρίζεται το κατηγορητήριο μετά την επέκτασή του. Πρόκειται για τέσσερις εισαγγελείς (τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, την πρ. εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη) και έναν επιχειρηματία (τον Σάμπυ Μιωνή). Όμως οι καταγγελίες είναι όψιμες, ενώ συχνά συνδέονται με επιδιώξεις τους που δεν ικανοποιήθηκαν.

Ι. Αγγελής: Τον διαψεύδουν οι πάντες

Η πλειοψηφία της Επιτροπής στήριξε πάρα πολλά στις καταθέσεις και τα έγγραφα του Ι. Αγγελή, ο οποίος είχε διατελέσει επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Δύο όμως ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί τον κατηγορούν ότι λέει ψέματα! Την κατάθεσή του απαξίωσαν καθοριστικά οι καταθέσεις της πρ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου και της Μ. Παπασπύρου, πρ. γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ι. Αγγελής υποστηρίζει σε μία από τις αναφορές του ότι η Ξ. Δημητρίου του είπε ποιος είναι ο Ρασπούτιν, αλλά εκείνος δεν το λέει διότι δεν είναι σίγουρος αν η Ξ. Δημητρίου του λέει την αλήθεια! Όλα αυτό το διήγημα το διέψευσε κατηγορηματικά η Ξ. Δημητρίου στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ι. Αγγελής ήταν εκείνος που στις 4 Μαΐου 2018 είχε αρχειοθετήσει τις πρώτες μηνύσεις του Α. Σαμαρά, του Ευ. Βενιζέλου, του Α. Λοβέρδου και του Δ. Αβραμόπουλου. Και ότι, ενώ ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, δεν ανέσυρε τις μηνύσεις, αλλά ζήτησε την ανάκλησή τους έξι μήνες αφού είχε παραιτηθεί από τη θέση του και δέκα μέρες πριν από τις εκλογές του 2019! «Προσθέτει κάθε φορά νέα δήθεν πραγματικά περιστατικά» φέρεται να κατέθεσε η Ξ. Δημητρίου επισημαίνοντας ότι, αν τα περιστατικά ήταν πραγματικά, όφειλε να τα έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή.

Εμπόδισε να έρθουν στοιχεία από το FBI

Αξιοσημείωτο είναι ότι ορίστηκε εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς τον Οκτώβριο του 2018 και ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2018 σε αναφορά του δηλώνει ότι δεν έχει βρει κάτι μεμπτό στους χειρισμούς για τη Novartis. Ωστόσο παραιτήθηκε ύστερα από περίπου είκοσι μέρες (στις 7 Ιανουαρίου 2019)! Τι είχε προκύψει; Ένα δημοσίευμα στις 5 Ιανουαρίου που αποκάλυπτε πως πήγε με προειλημμένη απόφαση και εμπόδισε την προσκόμιση στοιχείων και πληροφοριών από το FBI σε μία συνάντηση που έγινε στη Βιέννη.

«Αυτό το δημοσίευμα δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί. Πανικοβλήθηκε, ένιωσε ότι διατρέχει προσωπικό κίνδυνο και άρχισε να δηλώνει ‘εγώ δεν θα πάω φυλακή!’» αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ξ. Δημητρίου στα μέλη της Προκαταρκτικής. Υπογραμμίζεται ότι η Ξ. Δημητρίου ξεκάθαρα δήλωσε στην Επιτροπή πως η Εισαγγελία Διαφθοράς μπορεί να λάβει πληροφορίες από άλλες αρχές λέγοντας ότι «δεν είναι παράνομο ούτε παράτυπο» και ότι είναι νόμιμες οι τηλεδιασκέψεις με τις αμερικανικές αρχές.

Η Ξ. Δημητρίου (όπως και η Ελ. Τουλουπάκη) διέψευσε και άλλη μία αναφορά του Ι. Αγγελή. Σύμφωνα με τον Ι. Αγγελή, η Ελ. Τουλουπάκη, λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση στη Βιέννη, του ανακοίνωσε πως θα πει στους Αμερικανούς ότι θα ασκήσει δίωξη στους  Άδ. Γεωργιάδη, Α. Λοβέρδο, Μ. Σαλμά και Α. Σαμαρά.

Η επιστροφή Αγγελή από τη Βιέννη μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά δείχνει και την αναξιοπιστία ή την αυξημένη φαντασία του. Στην Προκαταρκτική ο Ι. Αγγελής φέρεται να κατέθεσε: «Ποιος νομίζετε ότι καθόταν δίπλα μου στο αεροπλάνο; Ο Α. Λοβέρδος». Όμως ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος διέψευσε οργίλως τον Ι. Αγγελή (και την Ελ. Τουλουπάκη, που επικαλέστηκε την κατάθεση Αγγελή) αποκαλύπτοντας ότι δεν έχει ταξιδέψει στη Βιέννη εκείνη την περίοδο!

Εκτός από την Ξ. Δημητρίου, την Ελ. Τουλουπάκη και τον Α. Λοβέρδο, ο Ι. Αγγελής δέχθηκε διαψεύσεις και από άλλες πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρ. γενική επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου σε ένορκη κατάθεσή της τον κατηγορεί ότι «έχει υποπέσει στο αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, είτε αποκρύπτοντας την αλήθεια είτε προβαίνοντας στην κατάθεση ψευδών στοιχείων, έγκλημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως».

Ελ. Ράικου: «Θαμμένες» δικογραφίες, πλημμυρισμένα υπόγεια, σχέσεις με Novartis

Η κομβική κατάθεση είναι της Ελ. Ράικου, η οποία είναι και η μόνη που υποστήριξε ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Η αξιοπιστία της γενικώς θεωρείται πως έχει τρωθεί ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι:

* Ο ιατρός σύζυγός της Λάζαρος Καρνέσης (με βάση πόρισμα του ΕΟΠΥΥ) μόνο το 2018 προκάλεσε ζημία 1,7 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Ο Λ. Καρνέσης θεωρεί πάντως ότι είναι «άλλη μία υπόθεση - φούσκα».

* Ο Λ. Καρνέσης έχει λάβει τουλάχιστον ένα έμβασμα από την Novartis το 2010.

* «Δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από τη Novartis» τόνισε η πρ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου.

* Παρακάλεσε τον Δ. Παπαγγελόπουλο να μεσολαβήσει για συνάντηση με τον Α. Σαμαρά προκειμένου να του ζητήσει να φροντίσει να πάρουν υποτροφία τα παιδιά της για να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για ισχυρισμό από την κατάθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου που δεν έχει διαψεύσει ο Α. Σαμαράς αλλά ούτε και η Ελ. Ράικου.

Στη δήλωση που έκανε η Ελ. Ράικου αναφέρει ότι τα παιδιά της «σπούδασαν και σπουδάζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποκλειστικά με έσοδα δικά μου και του συζύγου μου, υποτροφία και από δική τους εργασία».  Άρα τουλάχιστον υποτροφία έλαβαν...

«Διαπλεκόμενη» και «μακρύ χέρι» του Α. Σαμαρά

Η Ελένη Ράικου:

* Ήταν το «μακρύ χέρι» του Α. Σαμαρά, επί των ημερών του οποίου διορίστηκε εισαγγελέας Διαφθοράς, όπως κατέθεσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

* «Πλημμύρισε το σπίτι μας και χάθηκε» η μελέτη που είχε συντάξει ο Λ. Καρνέσης για τη Novartis, όπως δήλωσε στην Προκαταρκτική.

* Δεν υπήρχαν στοιχεία έρευνας για πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία για τη Novartis, όταν παρέδωσε στην Ελ. Τουλουπάκη. Και όμως η Ελ. Ράικου έχει περιγράψει πως της τηλεφώνησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος ζητώντας της «επιτακτικά και θυμωμένα» να στείλει τη δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή και εκείνη του απάντησε ότι δεν διώκει κανέναν χωρίς στοιχεία, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να της λέει ότι «για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι». Σύμφωνα με έγγραφο της Ελ. Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς για πολιτικά πρόσωπα υπήρχαν μόνο δημοσιεύματα. Άρα η Ελ. Ράικου δεν ερευνούσε την πολιτική πτυχή του σκανδάλου. Προς τι λοιπόν το «τηλεφώνημα» Παπαγγελόπουλου;

* Υπήρχε στην Εισαγγελία Διαφθοράς έγγραφο από την απόρρητη αλληλογραφία με τις αμερικανικές αρχές στο οποίο γινόταν σαφής αναφορά σε χρηματισμό πολιτικού προσώπου και δη αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Όμως η Ελ. Ράικου φέρεται να δήλωσε στην Προκαταρκτική άγνοια για το εν λόγω έγγραφο...

* Κρατούσε υποθέσεις στα συρτάρια της. Η Ξ. Δημητρίου αποκάλυψε πως, όταν η Ελ. Ράικου έφυγε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ανασύρθηκαν πολλοί φάκελοι που δεν είχε διαβιβάσει στον ανακριτή. Μόνο η καταλογογράφησή τους «έπιανε 10 σελίδες», φέρεται να είπε.

* Η Ελ. Ράικου υποστηρίζει ότι την κυνηγούσε η ομάδα Παπαγγελόπουλου και την παρέπεμπε σε Πειθαρχικά επειδή δεν κατασκεύασε στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων. Για να εφαρμοστεί ο διωγμός χρειαζόταν η στήριξη της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, η οποία (όπως έχει πει ο Ι. Αγγελής) είχε διαταραγμένες σχέσεις με τον Δ. Παπαγγελόπουλο και άριστες με τους πρ. υπουργούς Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Μιχ. Καλογήρου. Όμως τις εφέσεις στις απαλλακτικές αποφάσεις των Πειθαρχικών τις έκαναν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και όχι ο Δ. Παπαγγελόπουλος, που υποτίθεται ότι τη δίωκε...

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος την έχει χαρακτηρίσει διαπλεκόμενη, ενώ αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο του 2017, λίγο μετά την παραίτησή της δηλαδή, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, αλλά δεν του εξέφρασε κανένα παράπονο.

Π. Αθανασίου: Ψέματα στην υπηρεσία

Ο Π. Αθανασίου έχει υποστηρίξει ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος του ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία για φορολογικές υποθέσεις (Αλαφούζου, Παπαχρήστου), με τον πρ. υπουργό να αναρωτιέται πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν οι εν λόγω υποθέσεις βασίζονται σε έγγραφα και παραστατικά.

Η προσωπικότητα του Π. Αθανασίου απεικονίζεται στο ότι, ενώ ήταν στην Οικονομική Εισαγγελία, δήλωσε ψέματα στην υπηρεσία του ότι θα μεταβεί στη Χάγη, όπου συναντιούνταν εισαγγελείς από πολλές χώρες για ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με τα Panama Papers, αλλά δεν πήγε ποτέ! Το γεγονός αυτό έχουν επιβεβαιώσει και η Ξ. Δημητρίου στην κατάθεσή της στην Επιτροπή και ο Δ. Παπαγγελόπουλος με δήλωσή του. Μάλιστα η Ξ. Δημητρίου φέρεται να κατέθεσε ότι αυτή ήταν και η αιτία που δεν προήχθη.

Η Ξ. Δημητρίου αποκάλυψε ακόμη ότι ο Π. Αθανασίου επί τρία χρόνια (2014 - 2017) κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις για offshore και τρεις πρώην υπουργούς της Ν.Δ., οι οποίες μάλιστα ήταν γνωστές στην Ελ. Ράικου!

Εκτός όμως από τα Panama Papers ο Π. Αθανασίου φαίνεται ότι δεν ερευνούσε και άλλα σκάνδαλα, όπως η λίστα Λαγκάρντ. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος υπαινίχθηκε ότι ο Π. Αθανασίου ήταν πίσω από τις διαρροές για τη Siemens που έκοψαν τον δρόμο της Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της Ν.Δ. λέγοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης οργισμένος έλεγε: «Πρέπει να σταματήσει τις διαρροές αυτός ο αλητήριος»

Γ. Τσατάνη: Αρχειοθέτησε τις υποθέσεις Βγενόπουλου

Η πρ. εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη έγινε γνωστή όταν πήρε όλες τις δικογραφίες Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς (με το επιχείρημα προς την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Ράικου ότι είναι αρχαιότερη από εκείνη...), τις συνένωσε σε μία δικογραφία, διάβασε χιλιάδες σελίδες μέσα σε 72 ώρες και την αρχειοθέτησε συντάσσοντας πόρισμα περίπου 800 σελίδων! Για τις ενέργειές της πήγε στο Πειθαρχικό και της επιβλήθηκε αμετάκλητη ποινή από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό.

Σημειώνεται ότι η Γ. Τσατάνη μήνυσε ακόμη και τους Κύπριους δικαστές που ερευνούσαν την υπόθεση Βγενόπουλου, όμως η μήνυσή της απορρίφθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η παρέμβαση Παπαγγελόπουλου συνίσταται, κατά τη Γ. Τσατάνη, στο ότι θέλησε να παρευρεθεί σε σύσκεψη για τη δικογραφία Βγενόπουλου, κάτι που εκείνη το αρνήθηκε.

Επίσης η Γ. Τσατάνη έχει παραδεχθεί ότι επισκέφθηκε τον Δ. Παπαγγελόπουλο στο γραφείο του ύστερα από δικό της αίτημα. Επίσης υποστήριξε ότι ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της ζήτησε τηλεφωνικά να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς «για να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της». Ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει καταθέσει ότι εκείνη του πρότεινε να συναντηθούν και αναρωτήθηκε πώς κάποιος που εκβιάζεται ζητά να κάνει παρέα με τον εκβιαστή του.

Σ. Μιωνής: Η αξιοπιστία του υποκλοπέα

Η περίπτωση του Σ. Μιωνή είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη των εισαγγελέων, καθώς πάνω στην κατάθεσή του στήθηκε η κατηγορία του εκβιασμού και της σύστασης συμμορίας. Σχετίζεται με την προσπάθεια να λυθεί η διένεξη που είχε ο επιχειρηματίας με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη -υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαμεσολάβηση είχε κάνει και ο Α. Σαμαράς, υπογράφηκε μάλιστα και συμφωνητικό, αλλά, όπως φαίνεται, δεν τηρήθηκε.

Ο Σ. Μιωνής υποστηρίζει ότι εκβιάστηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο επειδή, σε συνάντηση που έγινε ύστερα από αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης, ο πρ. αναπληρωτής υπουργός, αφού είχε συμφωνηθεί το πλαίσιο των νομικών ενεργειών αμφοτέρων των μερών, φέρεται να έθεσε το ζήτημα των δικαστικών εξόδων ύψους 300.000 ευρώ.

Αυτό θεωρεί εκβιασμό ο Σ. Μιωνής, χωρίς να έχει καταθέσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει την αλήθεια των γεγονότων. Αντίθετα μεσολάβησε η υποκλοπή της συνομιλίας με τον Νίκο Παππά που πλήττει το κύρος του μάρτυρα όσο δεν παρουσιάζει στοιχεία αποδεικτικά των ισχυρισμών του.

Όπως έχει γράψει η “Αυγή” της Κυριακής, η αντιπαράθεση Μιωνή - Φιλιππάκη ξεκίνησε πριν από χρόνια, στα μαθητικά θρανία του Κολλεγίου. Σύμφωνα με την εκδοχή του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία, τότε ο Μάκης Βορίδης είχε ιδρύσει νεοναζιστική μαθητική οργάνωση, στην οποία είχε υπαρχηγό τον μετέπειτα εκδότη, η οποία του έκανε μπούλινγκ ζωγραφίζοντας σβάστικες στο θρανίο του και φωνάζοντας συνθήματα έξω από το σπίτι του.

Όταν το 2012 ο Α. Σαμαράς πήρε τον Μ. Βορίδη και τον έκανε υπουργό, ο Σ. Μιωνής ξεκίνησε αρθρογραφία εναντίον του Μ. Βορίδη για τις νεοναζιστικές απόψεις του.

Τότε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατία» τον προειδοποίησε να σταματήσει τις επιθέσεις στον Μ. Βορίδη διότι η εφημερίδα θα στρεφόταν εναντίον του, πράγμα που έγινε. Έτσι η υπόθεση κατέληξε σε ελληνικά, βρετανικά και ισραηλινά δικαστήρια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL