Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Υφεση και σκάνδαλα "σφίγγουν" τον κλοιό για το Μαξίμου / Κυβέρνηση: Αντιπερισπασμοί της "κασέτας" μπροστά στην κατηφόρα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υφεση και σκάνδαλα "σφίγγουν" τον κλοιό για το Μαξίμου / Κυβέρνηση: Αντιπερισπασμοί της "κασέτας" μπροστά στην κατηφόρα...

Σε...υπερπαραγωγή αντιπερισπασμών επιδίδεται η κυβέρνηση αναζητώντας διέξοδο από το πιεστικό κλίμα που διαμορφώνουν η κλιμακούμενη ύφεση, τα κρούσματα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Novartis. Σε αυτό το φόντο, οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επενδύουν στον “βάλτο” της σκανδαλολογίας, ανασύροντας από το "γαλάζιο αρχείο” πρακτόρικες μεθόδους που παραπέμπουν στην πολιτική περίοδο του “βρόμικου ‘89”. Το σχέδιο της κυβέρνησης να πολώσει το πολιτικό σκηνικό αναζωπυρώνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Προκαλεί, ωστόσο, και τον σκεπτικισμό των μετριοπαθών στελεχών της Ν.Δ. ενόψει των προκλήσεων στα μέτωπα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής...

Οικονομική κατηφόρα...

Την ζοφερή προοπτική στο σκέλος της οικονομίας την περιέγραψε με τη γλώσσα των αριθμών ο Χρ. Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε το βάθος της ύφεσης στο 16% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, εκφράζοντας την... προσδοκία να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 8% στο σύνολο του 2020! Συν τοις άλλοις, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως “το καλό σενάριο είναι η πτώση στον τουρισμό φέτος να φτάσει το 60%".

Η αδημοσίευτη λίστα

Σε παράλληλο επίπεδο, ο κλοιός γύρω από το Μαξίμου “σφίγγει” λόγω και των αντιδράσεων που προκαλεί η καθυστέρηση της δημοσίευσης της λίστας (σ.σ.: αναμένεται αύριο) με τα ποσά που διατέθηκαν στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συμπολίτευσης έχουν ενημερώσει υπουργούς και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους για “το κλίμα δυσαρέσκειας” που υπάρχει στη "γαλάζια" βάση λόγω των “αδιαφανών διαδικασιών που ακολουθεί η κυβέρνηση και στο σκέλος των ΜΜΕ, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις κατά την περίοδο της πανδημίας”. Στο μικροσκόπιο δε του κυβερνητικού επιτελείου τέθηκαν και οι σχετικές ενστάσεις τμήματος του φιλοκυβερνητικού Τύπου (π.χ. “η Καθημερινή”).

Υπερσυνταγογραφήσεις και “μίζες”

Επιπλέον, οι αποκαλύψεις στο μέτωπο της Novartis επέτειναν τα κυβερνητικά αδιέξοδα. Η εμπλοκή του γιατρού, συζύγου της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς και βασικής μάρτυρος κατηγορίας του Δημ. Παπαγγελόπουλου Ελένης Ράικου στο σκάνδαλο του φαρμάκου (φέρεται να έχει ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο με 1,7 εκατ. ευρώ μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων) προκάλεσε βαθύ πλήγμα στον κυβερνητικό τακτικισμό να στοχοποιηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

“Τορπίλη” ωστόσο στο ενδοκομματικό πεδίο συνιστά το έγγραφο που παρέλαβε η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και αναφέρεται στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να πήρε ως "μίζα" ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου και η οποία χρηματοδότησε, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. το 2015. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις "γαλάζιων" κομματικών παραγόντων, καλείται να υψώσει ομπρέλα προστασίας στον πρώην πρωθυπουργό με... αντάλλαγμα τη διατήρηση της, έστω στοιχειώδους, συνοχής της Ν.Δ.

Ατζέντα Σαμαρά

Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε επίδειξη ενδοκομματικής πυγμής “μπλοκάροντας” τον ανασχηματισμό. Όπως είχε αποκαλύψει η “Α”, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να αξίωσε, μεταξύ άλλων, τη μετακίνηση της Ν. Κεραμέως στο νευραλγικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον, το “σαμαρικό” μπλοκ φρόντισε να εκτοξεύσει προειδοποιητική βολή προς το Μαξίμου με αφορμή την ελληνοτουρκική ένταση. Κυβερνητικοί παράγοντες διάβασαν με δυσφορία τις αιχμές του Χρύσανθου Λαζαρίδη, συμβούλου του κ. Σαμαρα (ieidisis.gr), για «συμβούλους» και «παρασυμβούλους που εκπέμπουν περίεργα μηνύματα. Του τύπου: 'είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε διαπραγματεύσεις από θέσεις αδυναμίας, πιέστε μας κι άλλο'! Κι αυτά κάνουν κακό. Ενθαρρύνουν την επιθετικότητα της άλλης πλευράς», όπως ισχυρίστηκε, στρέφοντας το βλέμμα στο υπερδεξιό ακροατήριο.

Ο βάλτος της “κασέτας”

Η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον να υπερβεί τις “νάρκες” της οικονομίας και των αποκαλύψεων στο μέτωπο των σκανδάλων, καταφεύγοντας στη λασπολογική μεθοδολογία της “κασέτας” . Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -χρησιμοποιώντας ως όχημα τα επιλεκτικά αποσπάσματα της παρανόμως καταγεγραμμένης συνομιλίας Μιωνή-Παππά- επιβεβαιώνει καθημερινά τη στόχευση του Μαξίμου να διατηρήσει στο “κάδρο” των κυβερνητικών μεθοδεύσεων τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναπαράγει την “καραμέλα” ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης “έχει μόνο δύο επιλογές: Είτε να διαγράψει τον κ. Παππά είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους”...

“Γαλάζιοι” προβληματισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επιλογή της κυβέρνησης να στρέψει την ατζέντα “στο μέτωπο της σκανδαλολογίας”. Όπως υποστηρίζουν, “η τακτική μας ευνοεί τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συγκυρία που πληθαίνουν και τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης”. Επιπλέον, εκφράζουν τη θέση, με το βλέμμα στο Μαξίμου, ότι “πρέπει πάντα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας στοιχειώδους συναίνεσης στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό λόγω της απρόβλεπτης κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας”. Κάποιοι εξ αυτών τονίζουν δε με νόημα ότι “η αξιωματική αντιπολίτευση επέδειξε ώριμη στάση στο σκέλος της διαχείρισης της πανδημίας, ενώ προκρίνει τον διάλογο για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στην εξωτερική πολιτική. Με αυτή την τακτική τινάζουμε τα περιθώρια συναίνεσης...”.

“Στάχτη στα μάτια”...

Να “θολώσουν τα νερά” επιχειρούν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά την παραδοχή της Νοvartis Hellas -σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ- ότι διέφθειρε γιατρούς, υπηρεσίες και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο (με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά) 2012-2015.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε πανηγυρικούς τόνους, ισχυρίζεται ότι η απόφαση “γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του”, παρακάμπτοντας ωστόσο το ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ δεν έχουν αρμοδιότητα για απόδοση ποινικών η άλλων ευθυνών σε πολίτες τρίτων χωρών.

Την αποπροσανατολιστική γραμμή της κυβέρνησης αναπαράγει, αυτούσια, η πλειονότητα των ΜΜΕ, παρά την ανοιχτή ομολογία που περιέχει ο συμβιβασμός της εταιρείας με το Αμερικανικό Δημόσιο... Πλέον, η κυβέρνηση καλεί τη Δικαιοσύνη “απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και τους πολίτες”. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο κ. Πέτσας κάλυψε απόλυτα τον... αγανακτισμένο πολίτη Άδ. Γεωργιάδη όταν απείλησε την Ελένη Τουλουπάκη με... φυλακή λόγω των χειρισμών της στην υπόθεση Novartis...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL