Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Κ. Ζαχαριάδης: Για μια νέα εποχή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Ζαχαριάδης: Για μια νέα εποχή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Ένας χρόνος με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ένας χρόνος με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένας χρόνος με πυκνά πολιτικά γεγονότα και δράσεις, με λίγες κυβερνητικές επιτυχίες που φαίνονται και πολλές αποτυχίες που κρύβονται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι διδαχθήκαμε από πέντε χρόνια στην κυβέρνηση και έναν χρόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Τα ερωτήματα μοιάζουν αυτονόητα και αμείλικτα:

* Μας αρκεί το ότι είμαστε κοινοβουλευτικά η πιο ισχυρή αντιπολίτευση της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα;

* Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς σήμερα στην Ευρώπη;

* Ή θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση ενός μεγάλου προοδευτικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας;

Παρά τη φαινομενικά αλλοπρόσαλλη πολιτική της Ν.Δ. σε μια σειρά θέματα, εκτός της καταρχήν διαχείρισης της πανδημίας και των επεισοδίων στον  Έβρο, η κυβέρνηση, με μεγάλη προσήλωση και με σταθερά βήματα, γκρεμίζει πολλές από τις κοινωνικές κατακτήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις βάσεις για μία σκληρή δεξιά - συντηρητική ατζέντα σε θέματα όπως η διαχείριση του προσφυγικού, η Εκπαίδευση, τα εργατικά δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος, και όλα αυτά σε ένα σκηνικό τεράστιας οικονομικής ανασφάλειας, ως αποτέλεσμα όχι μόνο της πανδημίας και του lock down, αλλά και της εμμονής της σε πολιτικές ενός παρωχημένου νεοφιλελευθερισμού που γέννησε την κρίση, τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της κυβέρνησης φάνηκαν πριν από την πανδημία και είναι απογοητευτικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, από την άλλη πλευρά, μοιάζει περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχασε πριν από έναν χρόνο τις εκλογές παρά με έναν ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να κερδίσει ξανά.

Ζούμε σε έναν κόσμο υψηλών ταχυτήτων και ανατροφοδοτούμενων κρίσεων. Σε έναν κόσμο ασταθή, εύθραυστο, ευμετάβλητο, σε έναν κόσμο όπου τα απρόοπτα και οι εκπλήξεις είναι περισσότερα και δυστυχώς σημαντικότερα από τις σταθερές. Αυτό το περιβάλλον στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οφείλουμε καταρχήν να το κατανοήσουμε και, αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να ξέρουμε ότι από το παρελθόν δεν αντιγράφονται συνταγές, όσο πετυχημένες κι αν ήταν, ούτε δικές μας ούτε άλλων.

Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, κοινωνικά δικαιώματα, δημόσια διοίκηση, λειτουργία του κράτους, θεσμοί, κοινωνία πολιτών, προσφυγικό, εξωτερική πολιτική. Πρέπει να κατανοήσουμε καλά ότι η αντιπολίτευση δεν έχει να κάνει μόνο με την ένταση της φωνής, αλλά με την τεκμηρίωση και το περιεχόμενό της. Που μπορεί πολλές φορές να μην δημιουργεί εκκωφαντικό θόρυβο, αλλά είναι δυνατόν να χτίζει δεσμούς εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης με διαφορετικά ακροατήρια για διαφορετικούς λόγους.

Μία συνεκτική πολιτική στο πλευρό των πολιτών που πλήττονται άμεσα από τη νέα κρίση, της νεολαίας που ασφυκτιά και «θέλει να αναπνεύσει», των μικρομεσαίων στρωμάτων που ζουν στην ένταση και την ανασφάλεια, των υγειονομικών που από «ήρωες της πανδημίας» μετατράπηκαν σε είκοσι μόλις ημέρες σε θύματα των ΜΑΤ.

Πρέπει επίσης να μιλήσουμε καθαρά για την παραγωγή, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα στην ψηφιακή εποχή. Η απόσταση που καλούμαστε να διανύσουμε είναι μεγάλη και θέλει πολλή δουλειά. «Από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα δημιουργίας», όπως είπε σε μία συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας.

Τα μαθήματα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας δίνουν σημαντικές απαντήσεις -πολλές φορές μέσα από τη σκληρότητα μιας πραγματικότητας που ούτε την ξέραμε ούτε μπορούσαμε να την κατανοήσουμε όταν την αντιμετωπίσαμε. Πολιτική - διοικητική αφέλεια και ερασιτεχνισμός δεν συγχωρούνται από τα πανίσχυρα συστήματα συμφερόντων της εξουσίας.

Αντίστοιχα σήμερα, έναν χρόνο στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορούμε να έχουμε οδηγό και πιλότο ούτε το 2012 ούτε το 2015 ούτε καν το 2019... «Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγη ώρα», που λέει και ο ποιητής.

Αντιγράφοντας τον εαυτό σου μένεις ίδιος όταν οι καιροί αλλάζουν.

Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, είναι ιστορική, είμαστε ο μεγάλος προοδευτικός χώρος σε έναν νέο πραγματικό διπολισμό.

Είναι καθήκον μας να αλλάξουμε, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αν αποτύχουμε, κανείς δεν θα μας συγχωρήσει και κανείς πλέον δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε...

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL