Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και οι ανάγκες των καιρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και οι ανάγκες των καιρών

Του Γιάννη Μπασκόζου*

Τι είναι αυτό που «εμποδίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροσεγγίσει το σύνολο του κόσμου που τον στήριξε και να εκφράσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια από τις πολιτικές της κυβέρνησης;

Ισχυρίζομαι πως είναι η επίμονη επιβίωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ συνδρόμου.

Ενός «συνδρόμου» που βασίζεται σε ανεκπλήρωτες, δίκαιες ή λιγότερο δίκαιες, προσδοκίες, στην κατασκευή ενός «σκιάχτρου» ανικανότητας και ανευθυνότητας των κυβερνητικών πρακτικών του ΣΥΡΙΖΑ, μιας πλήρους και «τυφλής» αμφισβήτησης των καλών προθέσεων και των φιλολαϊκών επιδιώξεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, βεβαίως, βρήκε έδαφος και αναπτύχθηκε πάνω σε υπαρκτές αστοχίες της κυβέρνησής μας, σε λαθεμένες ή αλαζονικές συμπεριφορές, σε εκφορά λόγου με ήθος και ύφος που δεν ταιριάζουν στην Αριστερά μας και δεν γίνονται ανεκτά από τον κόσμο, που έχει απαιτήσεις από τους αριστερούς ακόμα και αν δεν έχει πειστεί να τους στηρίξει πολιτικά.

Όλα αυτά, βεβαίως, στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιούργησε ο επώδυνος συμβιβασμός του 2015 και οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ποτέ δεν έγιναν συμβατές με τα πιστεύω, τις επιθυμίες και τα οράματά μας. Και παρά την τιτάνια προσπάθεια να αμβλυνθούν σε όφελος των αδυνάτων οι νεοφιλελεύθερες συντεταγμένες των Μνημονίων.

Όλα αυτά, μεγεθυμένα και διαστρεβλωμένα από ένα τερατώδες σύστημα ΜΜΕ, απολύτως εχθρικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν λοιπόν χρειάζεται να απαλλαγούμε από κάποια «βαρίδια», είναι αυτά που εμποδίζουν το σπάσιμο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ συνδρόμου.

Ανάληψη εκ νέου της διακυβέρνησης

Και όμως, η τεράστια πλειοψηφία των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιών και νέων, διακατέχεται από την ειλικρινή διάθεση και αγωνία για ανάληψη εκ νέου της διακυβέρνησης σε όφελος των εργαζόμενων τάξεων, της προόδου, της τίμιας και διαφανούς διαχείρισης των κοινών, της αλλαγής αυτού του κόσμου με περιορισμό και άρση των ανισοτήτων και την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικολογική επιβίωση του πλανήτη, την ειρηνική επίλυση των διαφορών ανάμεσα στα κράτη, τη νίκη επί του ρατσισμού, του μίσους και των απάνθρωπων μεθόδων στις οποίες οδηγεί η εκμετάλλευση των ανθρώπων από άλλους ανθρώπους.

Δεν αρκεί η αναμενόμενη φθορά των ψευδών και των μύθων της κυβέρνησης της Ν.Δ., δεν αρκεί η καθημερινή αποκάλυψη της αδιαφανούς σκανδαλώδους διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και της περιφρόνησης της διαφάνειας και των δημοκρατικών εγγυήσεων, ούτε η καταστροφική κρίση που έρχεται μαζί και μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Χρειάζεται να πείσουμε πως έχουμε τη δυνατότητα και τη διάθεση να ξαναπιάσουμε το νήμα των οραμάτων, των αναγκών και των απαιτήσεων αυτών που μας εμπιστεύτηκαν πριν από πέντε χρόνια, αλλά να πείσουμε και άλλους.

Χρειάζεται να αποδείξουμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί τους σε μια νέα άνοιξη ελπίδας και λαϊκής κινητικότητας.

Δεν πρόκειται να κερδίσουμε με φωνασκίες «υπερβάλλουσας αντιπολιτευτικότητας», ούτε χρησιμοποιώντας μεθόδους του παλαιού φθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Δεν πρόκειται να εμπνεύσουμε αν φανεί πως προτείνουμε μια απλώς διαφορετική εκδοχή συστημικής κεντροαριστερής διακυβέρνησης.

Να θέσουμε σε κίνηση την κοινωνία

Οφείλουμε να προσπαθήσουμε με βασανιστική επιμονή, αλλά και με αίσθηση του επείγοντος, με αυτοκριτική διάθεση και συγκεκριμένες επεξεργασίες και προτάσεις, χωρίς αλαζονεία και αυτάρκεις μονοκομματικές προθέσεις, να θέσουμε σε κίνηση την κοινωνία.

Με σαφές αριστερό, ταξικά προσανατολισμένο πρόσημο, ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης, γείωση και διαρκή επικοινωνία με τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία.

Με εργαλείο ένα μαζικό, δημοκρατικό, κινηματικό κόμμα της Αριστεράς που θα μπορεί να συσπειρώσει τον προοδευτικό κόσμο αλλά και να πρωταγωνιστήσει σε κομματικές προγραμματικές συμμαχίες αξιοποιώντας την απλή αναλογική.

Ένα κόμμα αντάξιο των καλύτερων παραδόσεων της Αριστεράς αλλά και των σημερινών απαιτήσεων του λαού μας.

Ένα κόμμα στο οποίο οι νεοπροσερχόμενοι θα βρίσκουν αυτό για το οποίο προσέρχονται, θα μπορούν να το συνδιαμορφώνουν με όρους ισότητας και σεβασμού της διαφορετικής άποψης, χωρίς κατεδαφιστικές λογικές και πλήρη άρνηση της ταυτότητας και των επιτυχιών του.

Ένα κόμμα ικανό να διαλύει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να είναι ελκτικό και ανοικτό.

Για έναν τέτοιο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αξίζει να αγωνιστούμε.

Μακριά από ψευδεπίγραφα διλήμματα, προσωπικές στοχεύσεις, διχαστικές πρακτικές, παραποίηση απόψεων, δυσανεξία στην κριτική, ιδιοτελή «προσωπολατρεία», μηδενισμό και αμφισβήτηση της σημερινής αξίας και ελκτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με σεβασμό σε θεσμικές ρυθμίσεις, διακριτούς ρόλους, συλλογικές διαδικασίες.

Από τον αδιαμφισβήτητο πρόεδρο μέχρι και το πιο πρόσφατο μέλος.

Για να εμπνεύσουμε πάλι την πεποίθηση πως μπορούμε.

Ναι, αν θελήσουμε όλες και όλοι, μπορούμε!

* Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL