Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Μάχη στον Βύρωνα για την προσχολική εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχη στον Βύρωνα για την προσχολική εκπαίδευση

Του Πάνου Τριγάζη*

Στην πόλη του Μπάιρον η μάχη για την προσχολική εκπαίδευση που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έχει δύο όψεις. Η μία αφορά την προσπάθεια της διοίκησης Κατωπόδη να κάνει πράξη τη σπουδαία αυτή μεταρρύθμιση, παρότι είναι αντιμέτωπη με το αιώνιο πρόβλημα της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που είναι το κτηριακό.

Η άλλη όψη της εν λόγω μάχης είναι εναντίον της διοίκησης του δήμου, που τελικά ισοδυναμεί με την άρνηση της μεταρρύθμισης με πρόσχημα την αντίθεση στις προκάτ αίθουσες, παρότι τέτοιες αίθουσες υπάρχουν σε σχολικά συγκροτήματα της πόλης μας εδώ και δεκαετίες.

Προφανώς, δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αν και συνήθης επιλογή σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Παρόμοιο πρόβλημα με τον προσφυγικό Βύρωνα έχουν πολλοί ΟΤΑ, γι’ αυτό και δόθηκε δίχρονη παράταση για την εφαρμογή του νόμου περί προσχολικής εκπαίδευσης. Για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε αναζήτηση 120 αιθουσών. Περίπτωση νέας παράτασης δεν υπάρχει και άρα η εφαρμογή του νόμου για την προσχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Υπενθυμίζω ότι τον νόμο για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση καταψήφισε στη Βουλή, το 2018, σύσσωμη η τότε αντιπολίτευση. Θεωρώ, λοιπόν, κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη το ότι την εφαρμογή του ζητούν τόσο οι δύο παρατάξεις που πρόσκεινται στη Ν.Δ. όσο και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θετικές εμφανίζονται και τουλάχιστον άλλες δύο παρατάξεις, προσκείμενες στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αλλά στην ουσία ζητούν από τη διοίκηση Κατωπόδη να «κόψει τον λαιμό της» προκειμένου να λύσει το κτηριακό της προσχολικής εκπαίδευσης, που σημαίνει αναδρομική επίρριψη ευθύνης για το πρόβλημα αυτό. Καταγγέλλουν δε εξίσου τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η δεύτερη σήμερα δεν υπάρχει.

Ας μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να τους πω ότι με τη στάση τους θυμίζουν τον βάτραχο της κινεζικής παροιμίας, ο οποίος θεωρεί το μέγεθος του ουρανού ίσο με το άνοιγμα του πηγαδιού στον πάτο του οποίου βρίσκεται. Αν ο δικός τους ουρανός είναι η με κάθε μέσο αντιπολίτευση στη σημερινή διοίκηση του Δήμου Βύρωνα, θα χάσουν τη μάχη και στις επόμενες δημοτικές εκλογές, οι δε «εξ αριστερών» επικριτές της θα συρρικνωθούν περαιτέρω.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL