Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Είναι ψεύτες, αδίστακτοι, επικίνδυνοι,... να φύγουν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι ψεύτες, αδίστακτοι, επικίνδυνοι,... να φύγουν...

Του Γιώργου Κακαφίκα*

Αν μεταφέρουμε τη ρήση ενός μεγάλου στοχαστή “Δεν έχει σημασία να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, σημασία έχει να τον αλλάξουμε...” στη δική μας πραγματικότητα, πρέπει να προβληματιστούμε πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να φύγουν αυτοί που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έδειξαν πόσο ψεύτες, ανίκανοι και συνάμα επικίνδυνοι είναι.

Δεν θα επαναλαμβάνουμε τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις που λένε καθημερινά, τις εξυπηρετήσεις που κάνουν στους ημετέρους ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, την προσπάθεια ξεπουλήματος βασικών κλάδων της οικονομίας, το πισωγύρισμα της Παιδείας στη δεκαετία του 1960 και δεν ξέρουμε ακόμα το τέρμα της κατηφόρας.

Μπούκωσαν με εκατομμύρια ευρώ τα συστημικά ΜΜΕ για να παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα, όπλισαν τα πληρωμένα πιστόλια της δημοσιογραφίας να πυροβολούν την αλήθεια, να προστατεύουν τους «άριστους» της κυβέρνησης και από την άλλη να λιβανίζουν τον πρωθυπουργό παρομοιάζοντάς τον πότε με τον Τσόρτσιλ, πότε με τον Μωυσή και τελευταία με τον Ηρακλή. Και αναρωτιέσαι, είναι δυνατόν πρωθυπουργός να μην αντιδρά σε τέτοιο λιβάνισμα που αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας;

Συχνά αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν ο λαός να επανέφερε στην εξουσία αυτούς που τον οδήγησαν στον γκρεμό, που τον φτωχοποίησαν, που ανέβασαν την ανεργία στο 28%.

Πώς είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι, που τους έκοψαν τρεις φορές τις συντάξεις, να ψήφισαν 47% Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επανέφερε, έστω κουτσουρεμένη, τη 13η σύνταξη, το 27%;

Πώς είναι δυνατόν να επαναφέρει ένα κόμμα βουτηγμένο στα σκάνδαλα, στη διαπλοκή, τη ρουσφετολογία και να τιμωρεί ένα κόμμα που έκανε χρηστή και διαυγή διαχείριση και οδήγησε τη χώρα στο ξέφωτο και κατάφερε για πρώτη φορά αντί καμένης γης να αφήσει πλεόνασμα;

Θυμίζει το σύνδρομο της Στοκχόλμης!

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς λειτούργησαν τα αμυντικά αντανακλαστικά του συστήματος μπροστά στην επερχόμενη ήττα του το 2015 και την τακτική που σχεδίαζε για την επαναφορά του.

Η νεοδεξιά (λαϊκή Δεξιά και Ακροδεξιά), από τα τέλη του 2014, με την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εξύφαινε τα σχέδια αντιμετώπισης της επικείμενης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Ιανουάριο του 2015 πάσχιζαν να πετύχουν την «αριστερή παρένθεση», στάθηκαν απέναντι στην κυβέρνηση, συμμάχησαν με τους δανειστές να τορπιλίσουν τη διαπραγμάτευση και να οδηγήσουν την κατάσταση σε αδιέξοδο. Ακόμα αντηχούν τα βρόμικα συνθήματα «Βάστα, Σόιμπλε...», «Γερούν, γερά...» και τη λύσσα που έδειξαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Και όταν συνειδητοποίησαν ότι τα όνειρά τους ενταφιάστηκαν με την επανεκλογή του Τσίπρα τον Σεπτέμβριο, έβαλαν σε εφαρμογή το εφεδρικό τους σχέδιο. Να μεταφέρουν την αντίθεση Δεξιά - αντι-Δεξιά που ήταν στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια σε ΣΥΡΙΖΑ - αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκαν και πρόθυμο συμπαραστάτη το ΚΙΝ.ΑΛΛ., θολωμένο από τα απόνερα της σύμπραξης Ν.Δ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αυτή την τακτική κληρονόμησε ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. και την εφάρμοσε επάξια.

Για να το πετύχουν, επιστράτευσαν ειδικούς ψυχολόγους των μαζών, την αφρόκρεμα επικοινωνιολόγων, ξένων και ντόπιων. Πρώτο μέλημα, η παραχάραξη της εικόνας του Τσίπρα και στη συνέχεια η αποδόμηση της προσωπικότητάς του.

Πώς θα αντιδράσουμε;

Υποτιμήθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος. Δεν αντιλήφθηκαν αυτοί που ήταν επιφορτισμένοι με την επικοινωνία πόσο επηρέασε αυτό τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Ποιοι να το αντιληφθούν, θα μου πεις! Οι οργανώσεις; Αετό πετούσαν! Τα κεντρικά οργανωτικά στελέχη; Φάνηκαν από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τ.Α. πόση επαφή είχαν με τη βάση. Το επικοινωνιακό επιτελείο; Αυτό εκτιμούσε, τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι και μία μονάδα μπροστά.

Ο λαός απέφυγε την ολοκληρωτική παγίδα που έστησε το κατεστημένο για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσε ένα μεγάλο ποσοστό, που του δίνει τη δυνατότητα, αφού διδαχθεί από τα λάθη, να απαλλαγεί από κάποια βαρίδια και να επανακάμψει.

Δεν είναι λογοπαίγνιο, δεν έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Πάλι επανέρχεται το καίριο ερώτημα, ίσως και πιο έντονα: Πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή τη λαίλαπα; Πώς θα αποτρέψουμε τη μεγαλύτερη καταστροφή που επέρχεται; Πώς θα ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα στον κόσμο; Τον προορισμό τον ξέρουμε, τον δρόμο όμως πώς θα τον φτάσουμε; Δεν έχει σημασία να έχεις μόνο τη σωστή πολιτική. Αν δεν γίνει κτήμα του λαού, θα παραμείνει νεκρό γράμμα!

Να επεξεργαστούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν και να βρεθούμε κοντά στον λαό. Να μη δεχτούμε παθητικά τη μιντιακή πανοπλία τους. Το πρώτο βήμα, έστω και δειλό, έγινε, με τις περιοδείες βουλευτών και στελεχών στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά και του προέδρου σε στοχευμένους χώρους. Σε πρώτη φάση έσπασε το «εμπάργκο» της πληροφόρησης. Ένα βήμα έγινε, και πόσο θορυβήθηκε η κυβέρνηση! Να γίνει συστηματική αυτή η επικοινωνία, να αποκτήσει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα. Μην περιμένουμε το συνέδριο.

* Ο Γιώργος Κακαφίκας είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL