Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Επανεκκίνηση τουρισμού με κυβερνητική προχειρότητα και ανευθυνότητα / Αλ. Τσίπρας: Καταστροφική η απόφαση για τα δωμάτια καραντίνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επανεκκίνηση τουρισμού με κυβερνητική προχειρότητα και ανευθυνότητα / Αλ. Τσίπρας: Καταστροφική η απόφαση για τα δωμάτια καραντίνας

Τις καταστροφικές επιπτώσεις της κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομίας, Τουρισμού και Υγείας, που προβλέπει δωμάτια καραντίνας σε κάθε τουριστική μονάδα, επεσήμαναν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διαπίστωσε κυβερνητική προχειρότητα και ανευθυνότητα στην επανεκκίνηση του τουρισμού, και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, σύμφωνα με τον οποίο η εν λόγω ΚΥΑ θα αποτρέψει τα ξενοδοχεία από το να λειτουργήσουν φέτος.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΤΕ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση, τόνισε ότι ο τουρισμός «δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι εθνικό θέμα και πρέπει η κρίση αυτή να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όχι με προχειρότητα, η οικονομική και θεσμική στήριξη να γίνει με σχεδιασμό, σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του κλάδου».

Επικριτικός υπήρξε και κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι αντιμετώπισε την επανεκκίνηση του τουρισμού «με προχειρότητα και ανευθυνότητα» αλλά και κατά του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Τουρισμού, στον οποίο απέδωσε «παλινωδίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε η κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας, Τουρισμού, Υγείας, που προβλέπει, όπως είπε, «δωμάτια καραντίνας σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, σε κάθε τουριστική μονάδα ξεχωριστά και συγκεκριμένα για κάθε 10 δωμάτια ένα, έως 50 δωμάτια δύο και το 3% για πάνω από 50 δωμάτια». Μίλησε για «άλλη μια απόφαση που μπορεί να αποβεί καταστροφική», προσθέτοντας ότι πρέπει να την πάρει πίσω η κυβέρνηση και να προσανατολιστεί σε ξεχωριστές μονάδες για περιπτώσεις καραντίνας, αν χρειαστεί. Αυτό, τόνισε, έχει να κάνει αφενός με υγειονομικούς λόγους, απευθύνοντας εν προκειμένω το ρητορικό ερώτημα «πώς είναι δυνατόν μέσα σε ξενοδοχείο που έχει τουρίστες, αν υπάρχει ένα κρούσμα, να βρίσκεται στον ίδιο χώρο;», αφετέρου με λόγους προβολής, διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «φανταστείτε τον αντίκτυπο και για τις ξενοδοχειακές μονάδες και για τις περιοχές, αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα υπάρχει κίνηση για το υπόλοιπο τουριστικό διάστημα».

Αναφερόμενος εκ νέου στις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του τουρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στους τέσσερις άξονές τους που αφορούν:

Πρώτον, την επιδότηση της εργασίας και όχι την αναστολή της. Όταν καλείται ο ξενοδόχος να επανεκκινήσει χωρίς να είναι εφικτό να γνωρίζει αν θα έχει έσοδα και αν θα μπορεί να έχει κρατήσεις, το λιγότερο που μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση είναι να του πει ότι δεν θα απολύσει κανέναν αλλά το κράτος θα πληρώσει το 100% του ασφαλιστικού κόστους, είπε. Και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ανάληψης του 40% του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας,

Δεύτερον, γενναίο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε επιχείρηση, περιλαμβανομένου και του τουριστικού κλάδου

Τρίτον, πρόσβαση σε πιο εύκολο δανεισμό μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία της αναπτυξιακής τράπεζας.

Τέταρτον, γενναία επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού.

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων μόνιμων και έκτακτων, μείωση 50% της προκαταβολής φόρου, μείωση 6% του ΦΠΑ στην εστίαση και την κατάργηση του τέλους διαμονής για όσο διαρκεί η κρίση.

Γ. Ρέτσος: Θα λειτουργήσει αποτρεπτικά η ΚΥΑ

«Δεν σας κρύβω ότι κι εμάς μας απασχολεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση» ανέφερε ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού Γιάννης Ρέτσος. Πρόσθεσε πως ο ΣΕΤΕ ρωτήθηκε και κατέθεσε την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να είναι «δυνητικό» και «επ’ ουδενί υποχρεωτικό». «Γιατί όταν μιλάς για καταλύματα και ξενοδοχεία, μιλάς από το πολύ μικρό, το οικογενειακό των δέκα δωματίων, μέχρι την πολύ μεγάλη μονάδα των χιλιάδων δωματίων». «Θεωρώ ότι θα αλλάξει αυτή η απόφαση» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τέτοια απόφαση «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά να μην ανοίξουν επιχειρήσεις».

Ο Γιάννης Ρέτσος προέβλεψε πως θα αποτελούσε έκπληξη για τον ίδιο αν ο τουρισμός πραγματοποιήσει φέτος πάνω από το 20% με 25% των περυσινών εσόδων, δηλαδή πάνω από 4 με 5 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο δίμηνο ήταν ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Κ. Νοτοπούλου: Κυβερνητική αποτυχία τα «ξενοδοχεία καραντίνας»

«Κίνηση απελπισίας», η οποία αποτελεί τη χαριστική βολή στον ελληνικό τουρισμό, χαρακτήρισε την απόφαση να επιβληθούν δωμάτια καραντίνας σε κάθε κατάλυμα η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου. Σε δήλωσή της τόνισε ότι το υπουργείο Τουρισμού απέτυχε με τα «ξενοδοχεία καραντίνας», όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω του αποτρεπτικά χαμηλού αντιτίμου που διέθεσε, ενώ θα έπρεπε να φροντίσει να υπάρχει κατάλυμα κατάλληλων προδιαγραφών σε κάθε τουριστικό προορισμό. Όπως είπε, η Πολιτεία απέτυχε να εκπονήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων και μετακυλίει την ευθύνη στους ανθρώπους του τουρισμού. Συγκεκριμένα, η Κ. Νοτοπούλου ανέφερε: «Η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει και δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων, ενώ τα πρωτόκολλα λειτουργίας είναι ελλιπή, δεν έχει καλυφθεί η εκπαίδευση των εργαζομένων ούτε διαδικαστικά ούτε οικονομικά.

Η αγανάκτηση των ανθρώπων του τουρισμού είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Εξαιτίας της ανεπάρκειας του κ. Θεοχάρη δεσμεύονται δωμάτια στην πιο δύσκολη περίοδο και είναι προφανές πως σε περίπτωση διαμονής κρούσματος οι επιπτώσεις στις κρατήσεις τους θα είναι δραματικές, οδηγώντας ταυτόχρονα σε υπονόμευση του τουριστικού μας προϊόντος διεθνώς.

Η προχειρότητα, οι παλινωδίες και οι εμμονές του υπουργού Τουρισμού βάλλουν ευθέως κατά του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ εγείρονται και ζητήματα δημόσιας υγείας.

Με την απόφαση αυτή μπαίνουμε σε μεγαλύτερη υγειονομική επισφάλεια, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου». Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να πάρει πίσω την εγκληματική για τον τουρισμό ΚΥΑ και να προστατεύσει τον ελληνικό τουρισμό από τον ίδιο της τον εαυτό».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL