Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Πήγαν για μαλλί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πήγαν για μαλλί

Χρήση του υλικού αυτού δεν έκανε ούτε ο κ. Θ. Πλεύρης, παρότι, όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις του προς τον Ν.Π., είχε πλήρη γνώση της υποκλοπής. Γιατί λοιπόν το υλικό αυτό κρατήθηκε κάτω από τα ραντάρ και γιατί εμφανίστηκε τώρα;

Η μία εκδοχή είναι ότι γνώριζαν και ο κ. Μιωνής και η πλειοψηφία της Επιτροπής ότι το παρανόμως ηχογραφηθέν υλικό θα αποδειχθεί νομικά μη αξιοποιήσιμο. Μια δεύτερη εκδοχή είναι ότι θεώρησαν πως ένα εντυπωσιακό στην ανάγνωση αλλά κενό νομικά αξιοποιήσιμων στοιχείων ντοκουμέντο θα ήταν προτιμότερο να κρατηθεί ως "καβάτζα" για επικοινωνιακή εκμετάλλευση εάν τα πράγματα στράβωναν για την Επιτροπή ή για την κυβέρνηση γενικότερα.

Μια τρίτη εκδοχή είναι ότι ο ίδιος ο κ. Μιωνής αντιλαμβανόταν πως το υλικό που είχε υποκλέψει εξέθετε πολύ περισσότερο τον ίδιο παρά οποιονδήποτε άλλον, άρα η δημοσιοποίηση και η χρήση του θα συνιστούσε πράξη αυτοκαταστροφική.

Κατά πάσαν πιθανότητα ισχύουν και οι τρεις εκδοχές, γεγονός που εμείς οι υπόλοιποι δεν γνωρίζαμε, αλλά τώρα είναι ηλίου φαεινότερον. Αν αφήσουμε κατά μέρος το αν και κατά πόσον θα μπορούσε να γίνει δεκτό αυτό το παράνομο υλικό, κάτι επί του οποίου θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, οι δύο άλλες διαστάσεις είναι απολύτως προφανείς.

Η ηχογράφηση Μιωνή προέκυψε για να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από την κυβέρνηση σε μια στιγμή που είναι στριμωγμένη στα σκοινιά.

Από τη μία χρησιμοποιήθηκε για να κάνει θόρυβο και να σκεπάσει την καταγγελία - μαρτυρική κατάθεση που επίσης κατατέθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή και η οποία λέει ότι ο στενός συνεργάτης του κ. Μιωνή, αλλά και του κ. Αντ. Σαμαρά, παρέδωσε στον πρώην πρωθυπουργό μίζα 2,6 εκατ. ευρώ με τα οποία πιθανολογείται ότι χρηματοδοτήθηκε η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. του 2015.

Ο συνδυασμός του παραλήπτη και του ποσού δημιουργεί τεράστιο ζήτημα για τον ίδιο και τη Ν.Δ., άρα έπρεπε να βρεθεί ένας θορυβώδης αντιπερισπασμός. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση είναι αγρίως εκτεθειμένη στο θέμα των χρημάτων της λίστας Πέτσα και με αφορμή το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι η κοινή γνώμη δεν τρώει ευχαρίστως σανό και είναι έξαλλη να βλέπει την κυβέρνηση στο κρεβάτι με τα κανάλια.

Σε ό,τι αφορά δε το περιεχόμενο της υποκλοπής, αυτό που φαίνεται είναι ότι ο Έλληνας μεν, αλλά υπήκοος Ισραήλ κ. Μιωνής πιέζει, με μοχλό της σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, τον Ν. Παππά να παρέμβει η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη ώστε να θαφτούν διάφορες εις βάρος του υποθέσεις, φτάνει να ζητάει να γίνει πρόξενος της Ελλάδας στο Ισραήλ ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση του και επιπλέον ζητάει πληροφορίες για αντίστοιχες κινήσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης εναντίον του.

Συνεπώς εκτίθεται αγρίως.

Εάν ο κ. Μιωνής είχε καταγάγει νίκη επί του Ν. Παππά, αυτή θα ήταν λοιπόν Πύρρειος νίκη. Αλλά δεν είναι καν αυτό.

Είναι ήττα. Ήττα του ιδίου, ήττα του συστήματος Σαμαρά που κρύβεται πίσω από την Προανακριτική, ήττα της κυβέρνησης που δεν κατόρθωσε να πνίξει επικοινωνιακά τη "λίστα Πέτσα" και να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μέρες της επικοινωνιακής παντοδυναμίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πια παρελθόν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL