Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η πανδημία ανέδειξε τη δυναμική του ΕΣΥ και την υποκρισία της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πανδημία ανέδειξε τη δυναμική του ΕΣΥ και την υποκρισία της κυβέρνησης

Του Τάκη Γεωργακόπουλου*

Όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και η κρίση της πανδημίας αλλά και το μετά από αυτήν έχουν τις δύο όψεις τους.

Η κρίση του κορωνοϊού δεν ανέδειξε τίποτα το καινούργιο παρά όσα ήταν εδώ και χρόνια διαπιστωμένα, το εξής ένα: την εσωτερική δυναμική που διαθέτει το Νοσοκομειακό Σύστημα Υγείας, το επονομαζόμενο και ΕΣΥ, κατά τον νόμο 1397/83!

Αυτή η δυναμική μάς επιφορτίζει σήμερα και μπροστά στον φόβο νέας έξαρσης κρουσμάτων με την υποχρέωση άμεσης και καθολικής στήριξής του.

Οι σημερινές διαπιστώσεις για ύπαρξη ελλείψεων στο ΕΣΥ, τόσο σε προσωπικό όσο και σε λειτουργίες, έρχονται από το παρελθόν.

Στο διάβα του υπήρχαν τεράστια κενά σε υπηρεσίες Υγείας και αυτό το βίωσα όταν ανέλαβα αντιπρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ (Δεκέμβριος 2015 - Ιούλιος 2019) και έβλεπα τον Οργανισμό να αποζημιώνει κυρίως: α) τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και εργαστήρια, για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις αυξημένου κόστους που χρησιμοποιούσαν υψηλή τεχνολογία, ενώ τα νοσοκομεία δεν διέθεταν τα αντίστοιχα μηχανήματα, καθώς και β) τα Κέντρα Αποθεραπείας - Αποκατάστασης, αφού τα δημόσια ΚΕΚΥΚΑμεΑ είχαν οδηγηθεί σκόπιμα σε μαρασμό και υπολειτουργία ή και αναστολή λειτουργίας.

Σήμερα αυτό που προετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία είναι το σχέδιο που γνωστοποιούσε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης από τον Φεβρουάριο του 2019· όμως η πανδημία χάλασε τα σχέδια της κυβέρνησης. Διότι η πολιτική της "εκποίησης" του νοσοκομειακού ΕΣΥ σε ιδιώτες αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ., που βασίζεται στη θεωρία και πολιτική τού "λιγότερο κράτος", όχι ως μοχλό προόδου αλλά ως εκπλήρωση συμβολαίων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η περίοδος των πρώτων Μνημονίων κατάφερε καίρια πλήγματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και χρειάστηκαν τιτάνιες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να καμφθούν οι αντιστάσεις των "θεσμών" και να αρχίσουν οι προσλήψεις που είχαν "παγώσει" από το 2010...

Έλα όμως που το ''λιγότερο κράτος'' στο νοσοκομειακό σύστημα ήταν αυτό που κράτησε όρθια την κοινωνία και στην περίοδο των Μνημονίων αλλά και στην περίοδο της πανδημίας!

Διότι απλώς ο ιδιωτικός τομέας υπηρεσιών Υγείας αποδείχθηκε αδύναμος και ιδίως απρόθυμος να στηρίξει την κοινωνία και τους πολίτες στην περίοδο της κρίσης των Μνημονίων, όπως έπραξε και στην περίοδο της πανδημίας, όπου η βασική έγνοια του ήταν να πιέσει την κυβέρνηση της Ν.Δ., και το κατάφερε, για να αυξηθεί η αποζημίωση νοσηλείας ασθενή σε ΜΕΘ από τα 800 ευρώ που προβλέπει η ΚΥΑ του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4868 Β'/2018) στα 1.600 ημερησίως, χρησιμοποιώντας το τρυκ της νοσηλείας των Ευρωπαίων ασθενών...

Πολιτική απαξίωση

Η "περίοδος μέλιτος" για το ΕΣΥ είχε τελειώσει πολύ νωρίς αφού και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια ΥΠΟΝΟΜΕΥΑΝ το νοσοκομειακό σύστημα, προσθέτοντας κάθε χρόνο, με τις πολιτικές τους, εκατοντάδες προβλήματα στη λειτουργία του, είτε αφήνοντάς το χωρίς επαρκές προσωπικό, είτε αδιαφορώντας για την ασύμμετρη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε υπηρεσίες Υγείας που επένδυαν και στηρίζονταν σε νέα Βιοϊατρική Τεχνολογία (ΒΙΤ).

Αυτή ήταν και η συνολική πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ, ώσπου ήρθε η στιγμή που το ΕΣΥ με τους οριακούς, αριθμητικά, λειτουργούς του και μετά το "φιλί ζωής" των προσλήψεων που δέχτηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε στην περίοδο της πανδημίας να ανταποκριθεί με ασφάλεια στις ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού, του έγκαιρου εντοπισμού των ύποπτων κρουσμάτων, της ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών σε ειδικά και έκτακτα διαμορφωμένες κλινικές αλλά και της αντιμετώπισης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των βαρέως πασχόντων. Κι αυτή η προσπάθεια ήταν αποκλειστικά προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού των δημοσίων δομών, κόντρα στις παλινωδίες της κυβέρνησης και τα αρχικά ατοπήματα του ΕΟΔΥ...

Το επικουρικό, στην πλειοψηφία του νοσηλευτικό, προσωπικό που προσλήφθηκε έδωσε την προσωρινή δυνατότητα να αναπτυχθούν στα νοσοκομεία νέες κλίνες, κυρίως εντατικής νοσηλείας, που θα μείνουν στον αέρα σε δύο χρόνια αν αυτό το προσωπικό δεν καταστεί δυνατόν να ενταχθεί σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, με ειδική προκήρυξη και όχι με ψευδεπίγραφες υποσχέσεις "αυτόματης" μονιμοποίησης, διαφορετικά το "οικοδόμημα" θα καταρρεύσει! Ωστόσο στο σύνολό του το υγειονομικό προσωπικό έμεινε ΧΩΡΙΣ υγειονομικό έλεγχο έναντι του κορωνοϊού και επιπλέον με απίστευτη επιστημονικοφανή αλχημεία, μειώθηκε η διάρκεια της καραντίνας από 14 στις 7 μέρες (!) σε περίπτωση που κάποιος υγειονομικός εργαζόμενος είχε θετικό τεστ για κορωνοϊό!

Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε το αυτονόητο, την ανάγκη που έχει η χώρα για ένα σύγχρονο και ασφαλές δημόσιο σύστημα Υγείας, με αυτάρκεια υπηρεσιών και προσωπικού, ΧΩΡΙΣ Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που και μη ωφέλιμες έχουν αποδειχθεί και κοστοβόρες είναι...

Προσχηματικοί οι έλεγχοι

Το δημόσιο σύστημα χρειάζεται ενίσχυση και στους μηχανισμούς ελέγχου, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται και οι τάσεις και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΕΥΥΠ κ.λπ.) συνθλίβονται στο... “τρόκολο” της λεγόμενης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) που ακόμη κι αυτή τη δύσκολη περίοδο πραγματοποίησε ελέγχους για το θεαθήναι, αφού οι επιθεωρητές της έλαβαν εντολή για να κάνουν ελέγχους στα "μικρά ψάρια" αφήνοντας απέξω τα "μεγάλα ψάρια", τα μεγάλα ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές που θησαυρίζουν από τη διενέργεια του τεστ.

Ταυτόχρονα, με κυβερνητική "γραμμή" και ο ΕΟΠΥΥ αφέθηκε έξω από τον θεσμικό του ρόλο, να εντάξει δηλαδή στα συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα από τον Οργανισμό το τεστ κορωνοϊού, προκειμένου να μην το επιβαρύνονται οι πολίτες, με όσο κόστος ζητάει κάθε κλινική ή εργαστήριο! Κι ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει χρηματοδοτηθεί με 23 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι "αναιμικές" απαντήσεις που έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης στον Ανδρέα Ξανθό δείχνουν ακριβώς αυτό που σιωπηλά εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: μετακυλίει το κόστος των ελέγχων στις τσέπες των πολιτών!

Το δίδαγμα από την κρίση της πανδημίας είναι πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού καλούμαστε πλέον να αντιπαλέψουμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και την προσπάθεια που θα κάνει, παρά τα ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΛΕΓΟΜΕΝΑ, για να εφαρμόσει και στα δημόσια νοσοκομεία τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, που συγκλίνουν στην προσπάθεια εκποίησης των ιατρικών λειτουργιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL