Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Πόλεμος στο Μαξίμου με αφορμή τη λίστα Πέτσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στο Μαξίμου με αφορμή τη λίστα Πέτσα

Όταν τα επιτελεία, οι ομάδες είναι ενωμένες και τα στελέχη τους υπηρετούν απαρέγκλιτα τον ίδιο σκοπό, τότε παράγονται ισχυρά αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση, η αποτυχία μπορεί να είναι παταγώδης.

Στην υπόθεση της περίφημης «λίστας Πέτσα» παρατηρείται το εξής φαινόμενο: μια λαθροχειρία του κεντρικού επιτελείου γύρω από τον πρωθυπουργό (με τη σύμφωνη γνώμη προφανώς του ιδίου) κοντεύει να διαλύσει ολόκληρο το Μέγαρο Μαξίμου. Όταν άρχισε η διαφημιστική καμπάνια, ήταν εμφανής η προσπάθεια των κυβερνώντων να «ταΐσουν» μεγάλα ή μικρά μέσα ενημέρωσης.

Η επιλογή να δοθεί η δουλειά σε μια ιδιωτική εταιρεία, που δεν έχει την υποχρέωση να αναρτήσει στη «Διαύγεια» τις δημόσιες δαπάνες, βρώμαγε από μακριά απόπειρα χειραγώγησης και ρουσφέτι. Επρόκειτο για την γνωστή τακτική «Πέτα τους ένα (μικρό ή μεγάλο) κομμάτι ψωμί και θα μας ακολουθούν για όσο χρειαστεί».

Ύστερα όμως μπλέχτηκε η προσωπική και πολιτική εμμονή ενάντια σε συγκεκριμένα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, που περιέπλεξε τα πράγματα. Το Μαξίμου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Και τελικά έβαλαν τον πολιτικά αρμόδιο Στέλιο Πέτσα να μαζέψει τους ανέμους.

Βοά ο τόπος για το ποιοι είναι οι άνθρωποι που, πέραν του Μητσοτάκη και του Πέτσα, εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν τη μεθόδευση με τη διαφημιστική καμπάνια των 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα «κεφάλια» του Μαξίμου: τον ανιψιό και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον σύνδεσμο με το μεγάλο κομπραδόρικο κεφάλαιο  Άκη Σκέρτσο και τον νομικό νου του περιβάλλοντος Μητσοτάκη Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Τρόικα εσωτερικού» τους χαρακτήρισε πρόσφατα η εφημερίδα “Παραπολιτικά”, που εκφράζει συγκεκριμένη επιχειρηματική συνιστώσα μέσα στη Ν.Δ. Ουδόλως τυχαία, καθώς φαίνεται να βρίσκονται σε έντονο πόλεμο με τον Στέλιο Πέτσα. Τόσο έντονο, ώστε του «φόρεσαν» την ονομασία της «αμαρτωλής» λίστας.

Πρόκειται για σύγκρουση που θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Όσο κι αν καθυστερεί τον ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης ελέω της επιτροπείας του Αντώνη Σαμαρά, τα αποτελέσματα της σύγκρουσης θα είναι πολύ σοβαρά για την κυβέρνηση. Η απομάκρυνση Πέτσα μπορεί να δώσει παράταση ζωής στο σύστημα Μαξίμου. Ωστόσο η αναπόφευκτη λαϊκή δυσαρέσκεια και ο υπόγειος επιχειρηματικός πόλεμος θα δημιουργήσουν δυσεπίλυτα προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL