Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τι κρύβεται πίσω από την παρερμηνεία των δηλώσεων Μητσοτάκη που επικαλέστηκε η Αρ. Πελώνη / Ο ανασχηματισμός έπεσε σε... "ξέρα Σαμαρά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι κρύβεται πίσω από την παρερμηνεία των δηλώσεων Μητσοτάκη που επικαλέστηκε η Αρ. Πελώνη / Ο ανασχηματισμός έπεσε σε... "ξέρα Σαμαρά"

Αναβρασμό και γενικευμένη αμηχανία πυροδοτούν στο κυβερνητικό οικοδόμημα οι πρωθυπουργικές παλινωδίες στο θέμα του ανασχηματισμού. Το «μπάχαλο’» που προκάλεσε η αρχική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ισραήλ περί «διορθωτικών κινήσεων» στο κυβερνητικό σχήμα επιβεβαίωσε... άθελά της η Αριστοτελία Πελώνη, καθώς αποκάλυψε ότι «μετά από αυτό, δεν ξέρω πώς προέκυψε ο καταιγισμός τηλεφωνημάτων και δημοσιευμάτων περί ανασχηματισμού εντός των επόμενων ημερών»! Έφτασε δε στο σημείο να ισχυριστεί (ΣΚΑΪ 100,3) ότι «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού»!

Παράλληλα, στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. κυκλοφορεί η φημολογία ότι υπάρχει «δάκτυλος Σαμαρά» πίσω από την προχθεσινή διαρροή - οπισθοχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους συνεργάτες του ότι «δεν θα γίνει ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

«Για την ώρα δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση, αλλά κάποια στιγμή θα γίνουν οι διορθώσεις» περιορίστηκε να δηλώσει χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Στον απόηχο δε των πληροφοριών ότι θα «καρατομηθούν» ή θα μετακινηθούν αρκετοί υπουργοί (Γ. Βρούτσης, Στ.Πέτσας, Χ. Θεοχάρης, Άδ. Γεωργιάδης, Ν. Κεραμέως, Λ. Αυγενάκης) ισχυρίστηκε ότι «η γενική εικόνα της κυβέρνησης είναι καλή. Το κυβερνητικό έργο προχωρά και οι πολίτες δεν ασχολούνται με την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης»!

Βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν την ανησυχία -μέσω της «Α»- ότι «η παράταση, πλέον, της αγωνίας υπουργών και υφυπουργών λειτουργεί παραλυτικά για το κυβερνητικό έργο ενόψει του τιτάνιου έργου να περιοριστούν οι συνέπειες της ύφεσης». Επιβεβαιώνουν δε πως «πράγματι ακούγεται πως ο ανασχηματισμός αναβλήθηκε λόγω παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με κάποιες διαρροές και πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να αξιώνει την παραμονή του Γ. Βρούτση στο υπουργικό σχήμα αλλά και τη μη κατάτμηση του υπουργείου (σ.σ.: Ανάπτυξης και Επενδύσεων) του Άδ. Γεωργιάδη.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο  Αντ. Σαμαράς αξίωσε τη μετακίνηση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως στο υπ. Δικαιοσύνης, γεγονός που εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το πεδίο των εξελίξεων στην υπόθεση Νοβάρτις. Κύκλοι του Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας προαλείφεται για το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο Γ. Βρούτσης αναμένεται να πληρώσει το... τίμημα για το φιάσκο των vouchers των 600 ευρώ προς τους επιστήμονες.

Παρέμβαση Βενιζέλου

«Δεν είμαι για να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης όπου ο πρωθυπουργός μάλιστα είναι και συγκεντρωτικός και δικαιούται να είναι και ρυθμίζει τα πάντα επί των λεπτομερειών. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου» απάντησε (Αction 24) ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα σενάρια που είχαν εξυφανθεί αναφορικά με την ένταξή του στο κυβερνητικό σχήμα και δη το υπουργείο Εξωτερικών. Στη σκιά ωστόσο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, υποστήριξε ότι «θα μπορούσε η χώρα να με χρειαστεί σε μια μεγάλη κρίση, μόνο σε κρίσεις με θυμούνται». Ευχήθηκε, εντούτοις, «η χώρα να μην φτάσει ποτέ στην ανάγκη να ζητήσει τη βοήθεια ανθρώπων που τους θυμούνται μόνο στις κρίσεις. Δεν θέλω να πάμε εκεί, άρα δεν έχω καμία σχέση με ό,τι λέγεται κυβέρνηση και υπουργικά αξιώματα. Είμαι πολύ μακριά, πολύ αλλού». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο Νίκος Δένδιας θεωρείται ‘αμετακίνητος’ από το υπουργείο Εξωτερικών», παρά τη γενικευμένη δυσφορία που είχαν προκαλέσει στην παράταξη οι δηλώσεις του («δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντάσεις με συμμάχους [...] μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»!) στην πρόσφατη κρίση του Έβρου.

«Μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές, όχι τα πρόσωπα»

«Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού, το οποίο ο ίδιος ανακίνησε, επειδή και ο ίδιος έχει εμπλακεί στην εν κρυπτώ χρηματοδότηση των μέσων» τονίζει (Kontra) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Με μια τόσο πετυχημένη κυβέρνηση, με ένα τέτοιο τεράστιο success story, όπως περιγράφεται συνήθως, δεν καταλαβαίνω τα προβλήματα που βρίσκει ο κ. Μητσοτάκης» υπογράμμισε με καυστική διάθεση η Ό. Γεροβασίλη. Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι «δεν μας αφορούν τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές της Ν.Δ., κι αυτό που θα είχε ενδιαφέρον θα ήταν αν η Ν.Δ. αποφάσιζε να αλλάξει πολιτική».

«Οι αλλαγές προσώπων δεν σημαίνουν αλλαγή κατεύθυνσης στη λογική της κυβέρνησης και στις βασικές πολιτικές επιλογές που έχει κάνει για την αγορά εργασίας και για την οικονομία» τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Κατοχυρώνει ρόλο διευρυμένης αυτονομίας

Ηχηρά αδειάσματα Μαξίμου από την Ντ. Μπακογιάννη

Μετά το αίτημα να δοθεί η «λίστα Πέτσα», η Ντ. Μπακογιάννη πήρε αποστάσεις από την πατριδοκαπηλία και διαμήνυσε ότι «η εξωτερική πολιτική είναι δυνατή και αποτελεσματική μόνο όταν βασίζεται σε εθνικές συναινέσεις»

Διευρυμένη αυτονομία στο πολιτικό σκηνικό επιχειρεί να κατοχυρώσει η Ντ. Μπακογιάννη προβαίνοντας σε διαδοχικές παρεμβάσεις που συνιστούν «άδειασμα» στους ενοίκους του Μαξίμου. «Η εξωτερική πολιτική είναι δυνατή και αποτελεσματική μόνο όταν βασίζεται σε εθνικές συναινέσεις» υποστήριξε (ieidiseis.gr) στον απόηχο της άρνησης του Κ. Μητσοτάκη να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την τουρκική επιθετικότητα, όπως αξιώνουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. Επισήμανε δε με νόημα ότι «η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έστειλε θετικά μηνύματα στην κατεύθυνση αυτή (σ.σ.: των συναινέσεων), όπως και η στάση της στην ελληνοϊταλική συμφωνία». Δεν πέρασε δε απαρατήρητο ότι μία ημέρα μετά την επέτειο συμπλήρωσης δύο ετών της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών επισήμανε ότι «ουδέποτε έχω κάνει πολιτική με κριτήριο την οποιαδήποτε λαϊκίστικη ή πατριδοκάπηλη λογική».

Λαμβάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, αποστάσεις από την αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ., συμπλήρωσε ότι «αυτή την πολιτική έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή, αυτή θα συνεχίσω να υπηρετώ αγνοώντας τις ακραίες πατριδοκάπηλες φωνές. Άλλωστε, ο υγιής πατριωτισμός έχει τεράστια διαφορά από την πατριδοκαπηλία».

Προχθές δε, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, στρέφοντας το βλέμμα στον Στ. Πέτσα, την «προσωπική άποψη» ότι «πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα ποσά που πήραν τα ΜΜΕ» στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι». Όπως είπε «όλα πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια», ενώ επιχειρώντας να δεσμεύσει την κυβέρνηση διαμήνυσε ότι «το σύνολο των χρηματοδοτήσεων, με την ολοκλήρωση της καμπάνιας, θα δοθεί. Θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση και θα δώσει στη δημοσιότητα το πού πήγαν τα χρήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL