Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Εντυπώσεις - Χαραυγή / Μόνο η επίλυση των προβλημάτων θα επιφέρει αποκλιμάκωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντυπώσεις - Χαραυγή / Μόνο η επίλυση των προβλημάτων θα επιφέρει αποκλιμάκωση

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε στασιμότητα, χωρίς καμία επαφή ή συζήτηση εδώ και μήνες, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα. Εάν επανεκλεγεί ο κ. Ακιντζί, υπάρχει ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει, όπως συστήνει και στις εκθέσεις του ο γ.γ. του ΟΗΕ. Εάν όμως στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων εκλεγούν είτε ο Τατάρ είτε ο Οζερσάι, τότε η πορεία του Κυπριακού θα εκτροχιαστεί και θα επανέλθουν σενάρια για λύση διχοτόμησης και δύο κρατών. Στο μεταξύ, εκκρεμεί τον επόμενο μήνα η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα ετοιμάσει την έκθεσή του και είναι πολύ σημαντικό το περιεχόμενό της.

Η Τουρκία προχωρεί σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ το δικό μας ενεργειακό πρόγραμμα οδηγείται σε αναστολή! Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προκαλεί και στην ΑΟΖ της Ελλάδας και η κατάσταση στην περιοχή είναι εκρηκτική, χωρίς να αποκλείεται το θερμό επεισόδιο.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ανησυχία του και επισήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης. Έγινε προσπάθεια από τον κ. Μπορέλ να συζητηθεί το θέμα και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε., αλλά ο κ. Πομπέο ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τις σχέσεις με την Κίνα, για το Παλαιστινιακό και για την κατάσταση στη Λιβύη, παρά με το τι συμβαίνει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Οι ΗΠΑ επαναφέρουν και θέμα κυρώσεων για τον αγωγό Nord Stream 2, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Γερμανίας.

Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, τόσο ως Κύπρος όσο και ως Ελλάδα, είναι ότι, πέραν της φραστικής στήριξης από την Ε.Ε., δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Συνεπώς, χρειάζονται διπλωματικά διαβήματα για να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και ταυτόχρονα να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος τόσο για τη λύση του Κυπριακού όσο και για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Μόνο η επίλυση των προβλημάτων θα επιφέρει αποκλιμάκωση στην περιοχή και προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συνδράμει και η Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL