Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Απαγορεύεται η κλήση μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων / Νέο χαστούκι στην Προανακριτική από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαγορεύεται η κλήση μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων / Νέο χαστούκι στην Προανακριτική από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής

Από ράπισμα σε ράπισμα πηγαίνει η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής. Χθες το Επιστημονικό Συμβούλιο κατέρριψε την προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να καταθέσουν για την υπόθεση Μιωνή ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα (ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας).

Η Ν.Δ. υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν μετά το στραπάτσο και αποφάσισε να μην κληθούν καν στην Επιτροπή!!! Αυτό απέδειξε ότι στόχος δεν είναι η διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήθελαν να καταθέσουν ως ύποπτοι, αλλά όχι ως μάρτυρες... Πλέον αποδυναμώνεται η υπόθεση Μιωνή, διότι βασίζεται μόνο στις δικές του καταγγελίες.

Εσπευσμένως σήμερα η κατάθεση Δ. Παπαγγελόπουλου

Έτσι σήμερα, πλην απροόπτου, θα αρχίσει η κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία θα είναι και η τελευταία που θα λάβει η Επιτροπή. Σημειώνεται ότι χθες η πλειοψηφία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες όλες τις ενστάσεις ακυρότητας που είχε καταθέσει ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν ως μάρτυρες εισαγγελείς Ζαγοραίος και Καλούδης που είχαν ασχοληθεί με τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία οφείλεται η διένεξη Μιωνή - Φιλιππάκη.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να κληθούν οι τρεις ως μάρτυρες. Ο εισηγητής του κόμματος Σπύρος Λάππας επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, «δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την κλήση ως μάρτυρας -αν μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της αλήθειας- οποιοδήποτε μη πολιτικό πρόσωπο».

«Αρκείστε σε μια μήνυση, του Μιωνή, η οποία είναι μια μονόπλευρη στάση. Δεν οφείλουμε να εξετάσουμε τις μαρτυρικές καταθέσεις άλλων προσώπων που θα συμβάλουν στη διερεύνηση της αλήθειας; Ειδικά όταν υπάρχει η εκφρασμένη βούληση κάποιων (Γ. Παπαδάκου, Γ. Φιλιππάκη, Αλ. Τάρκα), να καταθέσουν;» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση - κόλαφος

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με τη γνωμοδότησή του ξεκαθαρίζει ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή δεν μπορεί να καλεί ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα, όπως επεδίωκαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. Για «απόφαση - κόλαφο και νίκη των θεσμών κόντρα στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη» κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Προκαταρκτικής και επισημαίνουν ότι:

«Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το νέο πραξικόπημα που επιχείρησε η πλειοψηφία κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όποτε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξαναγκάστηκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με θεσμικά όργανα της Πολιτείας, γνώρισαν την μία ήττα μετά την άλλη.

Εντός Επιτροπής έλεγαν ότι ‘βγάζουν τις κουκούλες’ από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην προσπάθειά τους να τους εκφοβίσουν. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν σε άρον - άρον υποχώρηση όταν η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τους υποχρέωσαν να εφαρμόσουν τον νόμο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την πλειοψηφία της Επιτροπής ότι:

«Με ψευδείς διαρροές, παραποιημένα πρακτικά και παραβιάσεις τόσο του συντάγματος όσο και του κανονισμού της Βουλής προσπάθησε να στηρίξει το αφήγημά της ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, αλλά σκευωρία! Τελικά μέσα από τη διαδικασία -με καταθέσεις και κυρίως στοιχεία μέσω εγγράφων από τις ελληνικές και τις αμερικανικές αρχές- αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

* Ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό.

* Ότι υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν.

* Ότι υπήρξαν μαύρο πολιτικό χρήμα, ‘αμαρτωλοί’ λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των εισαγγελέων από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τους συνεργούς τους».

«Η Ν.Δ. θα πρέπει να συνηθίσει ότι, όταν θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλήθεια και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, δεν θα μπορεί να στηρίζεται στη μονοφωνία που έχει επιβάλει και το ένα χαστούκι θα διαδέχεται το άλλο» υπογραμμίζουν.

Πηγές Ν.Δ.: Δεν θα έρθουν ούτε ως μάρτυρες

Από την πλευρά της πλειοψηφίας πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν πως το κόμμα τους «από την πρώτη στιγμή, με απόλυτα θεσμικό τρόπο, υποστήριξε ότι τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είτε πρέπει να εξεταστούν ως ύποπτα είτε να μην εξεταστούν καθόλου και ότι η κλήση για παροχή εγγράφων εξηγήσεων για τον Δ. Παπαγγελόπουλο είναι νόμιμη».

Όλγα Γεροβασίλη: Τους γκρέμισε τα όνειρα...

Την «ανώμαλη προσγείωση» Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σχολίασε σε ανάρτησή της στο Twitter η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Όλγα Γεροβασίλη. «Γκρεμίζει τα όνειρα Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Κάποιοι φαντάστηκαν ότι έχουν ρόλο 'υπερ-εισαγγελέα' και μπορούν να ασκούν δίωξη μέσω της Βουλής ακόμη και σε μη πολιτικά πρόσωπα... Σκληρή επαναφορά στη νομιμότητα απ’ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής!» αναφέρει.

Δ. Τζανακόπουλος: Θεσμικός εκφυλισμός

Το θέμα έφτασε και στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «καθημερινά προσβάλλετε θεσμούς, Κοινοβούλιο και σύνταγμα». «Μόλις σας έβαλε φρένο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σχετικά με τις μεθοδεύσεις σας στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης» είπε κάνοντας λόγο για «θεσμικό εκφυλισμό».

Γ. Καμίνης: Τους συμπαρασύρει

Μία άλλη εκδοχή προσπάθησε να δώσει από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Γιώργος Καμίνης.

«Το Επιστημονικό Συμβούλιο, όταν απεφάνθη για το κατά πόσον μπορούν να εξεταστούν από την Επιτροπή εισαγγελείς και δημοσιογράφοι που εμπλέκονται στην υπόθεση, είπε ουσιαστικά ότι η Επιτροπή όμως τους συμπαραπέμπει. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει ότι δεν θα ακουστούν μεν, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, τελικά δεν θα ακουστούν, ενώ εκ του συντάγματος θα παραπεμφθούν. Τους στερήθηκε δηλαδή και η δυνατότητα να ακουστούν ενώπιον της Επιτροπής και να αναπτύξουν τις απόψεις τους» ανέφερε.

Δ. Τσοβόλας: Παράνομες μεθοδεύσεις

Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρ. υπουργού Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα κατηγορούν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για fast - track ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής προκειμένου να υλοποιηθούν οι «προειλημμένες αποφάσεις» τους. «Δεν έχουν τελειωμό οι παράνομες μεθοδεύσεις που γίνονται για να στήσουν τη σκευωρία τους κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου και να καλύψουν το σκάνδαλο της Novartis» αναφέρουν και υπογραμμίζουν:

«Το Επιστημονικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε ότι ο ύποπτος τέλεσης αδικημάτων καλείται προς παροχή εξηγήσεων, εφόσον έχουν συλλεγεί επαρκή στοιχεία τα οποία πρέπει να τίθενται στη διάθεση του καλούμενου. Δηλαδή αυτός καλείται τελευταίος.

Στην προκειμένη περίπτωση, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για διεύρυνση των κατηγοριών, ο πρώτος που κάλεσε η Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή προς παροχή εξηγήσεων ήταν ο Δ. Παπαγγελόπουλος, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες (εξετάσεις μαρτύρων για τα νέα αδικήματα, συλλογή εγγράφων κ.λπ.).

Βιάζονται η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κλείσουν τις εργασίες της Επιτροπής με παράνομες μεθοδεύσεις για να υλοποιήσουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL