Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Προκαταρκτική Επιτροπή / Προκαταρκτική Επιτροπή: Κρύβουν έγγραφα, απαντούν αλαζονικά και δεν εμφανίζουν καταθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκαταρκτική Επιτροπή / Προκαταρκτική Επιτροπή: Κρύβουν έγγραφα, απαντούν αλαζονικά και δεν εμφανίζουν καταθέσεις

Αλαζόνα και ψεύτη χαρακτήρισε τον Θάνο Πλεύρη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ακούγοντας τον εισηγητή της Ν.Δ. να προκαλεί τον Δημήτρη Τσοβόλα λέγοντάς του «κάντε μας μήνυση»!

Τελικά χθες δεν εξετάστηκε ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν του έχουν δώσει ακόμα όλο το υλικό και κατέθεσε σειρά ενστάσεων. Οι ενστάσεις θα εξεταστούν σήμερα και αύριο η πλειοψηφία θα επιχειρήσει να εξετάσει τον πρ. αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. «Εγώ θα ξενυχτήσω στο διάβασμα μέχρι την Τετάρτη. Αυτοί θα ξενυχτήσουν από αγωνία και τρόμο για όσα θα καταθέσω» είπε χαρακτηριστικά χθες ο Δ. Παπαγγελόπουλος μιλώντας με δημοσιογράφους.

Επισημαίνεται ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος εμμέσως απειλεί ακόμη και με προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θυμίζοντας ότι ο Οτσαλάν καταδίκασε την Τουρκία επειδή δεν του έδινε προθεσμία να μελετήσει το κατηγορητήριο.

Έκρυβαν το CD της ΕΛ.ΑΣ. για τον Σ. Μιωνή;

Ενδεικτικό της εμπεδωμένης πλέον καχυποψίας, που οφείλεται στους χειρισμούς του προεδρείου και της πλειοψηφίας, είναι η αποκάλυψη ότι «εξαφανίστηκε» από τη δικογραφία το CD της ΕΛ.ΑΣ. που αφορούσε τον Σάμπι Μιωνή!

Το CD έπρεπε να δοθεί σε όσους πρόκειται να καταθέσουν (Φιλιππάκης κ.ά.) και είχε σταλεί από την εισαγγελία στις 27 Φεβρουαρίου! Τελικά στοιχεία από το CD δημοσίευσε η «Δημοκρατία». Το προεδρείο και η Ν.Δ. εκτέθηκαν. «Εκ παραδρομής δεν δόθηκε» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας. «Δεν έγινε με σκοπιμότητα» υποστήριξε ο Θ. Πλεύρης.

Δεν ζήτησαν καταθέσεις για τη λίστα Λαγκάρντ

Δεν ήταν όμως το μόνο που έλειπε από τη δικογραφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να έρθουν το πόρισμα Τουλουπάκη για τη λίστα Λαγκάρντ και οι συνημμένες καταθέσεις Φαλτσιανί που συνδέονται με τους ισχυρισμούς Μιωνή. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής, τόνισε: «Μου είχατε πει την περασμένη Πέμπτη ναι, ότι θα φύγει. Σήμερα πληροφορούμαι ότι δεν έφτασε κανένα σχετικό αίτημα από την Επιτροπή στη Εισαγγελία Διαφθοράς».

Γ. Μπούγας: Έχετε δίκιο.

Σπ. Λάππας: Δίκιο έχω, αλλά πείτε μου: Γιατί δεν έφυγε την Πέμπτη το αίτημα;

«Κρατώ επιφύλαξη ότι αιτήματα που υποβάλλει η πλειοψηφία εκτελούνται πάραυτα, ενώ για αυτά που υποβάλλει η μειοψηφία βρίσκουμε τοίχο» προειδοποίησε ο Σπ. Λάππας.

Θ. Πλεύρης: Κάντε μας μήνυση!

Ακολούθησε η έντονη αντιπαράθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου και του Δ. Τσοβόλα με τον Θ. Πλεύρη, όταν οι δύο διαμαρτυρήθηκαν εντόνως και για τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας που τους δόθηκε και για την απόκρυψη στοιχείων. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε έγγραφη διαμαρτυρία και ο Σπ. Λάππας πρότεινε να δοθεί προθεσμία στον πρ. υπουργό.

«Η διαμαρτυρία του Δ. Παπαγγελόπουλου είναι προσβολή προς την πολυτελή διαδικασία που έχει ακολουθηθεί. Είχε πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα από την αρχή της διαδικασίας. Είναι προσβλητικό αυτό που κάνει τώρα» αντέδρασε ο Θ. Πλεύρης.

«Δεν είναι σοβαρή η διαδικασία. Μας στείλατε την Πέμπτη και την Παρασκευή χιλιάδες έγγραφα και δύο ημέρες μετά καλούμαστε εδώ» υπογράμμισε και ο συνήγορος του πρ. υπουργού Δ. Τσοβόλας και πρόσθεσε: «Ενώ είχαμε κληθεί για τις 10 το πρωί της Δευτέρας, μας στείλατε την Παρασκευή κλήση για τις 2 μ.μ. Πρόκειται για καινούργια κλήση και έπρεπε να προηγηθεί προθεσμία πέντε ημερών».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. είπε να απορριφθεί το αίτημα για προθεσμία και ο Δ. Τσοβόλας του επεσήμανε: «Ως νομικός θα μπορούσατε να υπερασπιστείτε ύποπτο όταν σας δίνονται 1.000 σελίδες μόνο την Παρασκευή; Υποτίθεται ότι είσαστε εισαγγελείς. Μήπως τελικά εσείς είστε ύποπτοι ότι παραβιάζετε τον νόμο; Γελοιοποιείτε τον θεσμό».

«Να μας κάνετε μήνυση» απάντησε ο Θ. Πλεύρης στην έμμεση αναφορά του Δ. Τσοβόλα για κατάχρηση εξουσίας.

«Ο Θ. Πλεύρης να θυμάται τη δίκη της Νυρεμβέργης»

«Ο αλαζών Θ. Πλεύρης λέει ‘κάντε μου μήνυση’. Δεν θα ασχοληθώ τώρα μαζί του. Ντρέπομαι όμως για έναν νέο άνθρωπο ότι είναι τόσο ψεύτης. Πού είναι γραμμένα αυτά τα νομικά που επικαλείται; Έχετε πάρει τον κακό δρόμο. Θυμηθείτε τη Νυρεμβέργη, όπου κάποιοι, για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους, επικαλούνταν τις εντολές των ανωτέρων τους, αλλά δεν γλίτωσαν από την καταδίκη» αντέδρασε ο Δ. Παπαγγελόπουλος, με βουλευτές της Ν.Δ. (όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος) να φωνάζουν «μας απειλεί».

«Δεν το εκλαμβάνουμε ως απειλή» τους διέψευσε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσες φορές δεν έχει πάρει παράταση αυτή η Επιτροπή;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο: «Έχετε βαρύτατη ατομική ευθύνη πλέον. Βαρύτατη προσωπική. Δεν είναι δυνατόν να σας ζητά μερικές μέρες προθεσμία και να το απορρίπτετε». «Φαλκιδεύονται τα δικαιώματα του ελεγχόμενου» πρόσθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Τελικά ο Γ. Μπούγας πρότεινε να δοθεί προθεσμία έως την Τετάρτη εν αναμονή και της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αν μπορεί η Προκαταρκτική να καλεί ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα.

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Δ. Τσοβόλας αμφισβήτησε την κλήση προς τον Δ. Παπαγγελόπουλο. «Τι εξηγήσεις καλείται να σας δώσει; Για ποιο πράγμα καλείται να καταθέσει; Για ποια πράξη; Πότε, πού, σε ποιο μέρος; Σας ερωτώ, είναι δυνατόν εσείς, η πλειοψηφία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ., να πιστεύετε ότι αυτή η κλήση προστατεύει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου; Σε ποιο δικαστικό συμβούλιο δεν θα καταπέσουν όλα αυτά; Να ακυρώσετε την κλήση και να γράψετε νέα. Ποιος τι, πώς, πού» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τσοβόλας.

Παράλληλα έθεσε ζήτημα αμεροληψίας του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου με αφορμή ανάρτησή του στο Twitter. «Στην περίπτωση Πικραμμένου τηρήθηκαν οι αρχές;» ρώτησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Υψηλάντης, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη να θυμίζει στον συνάδελφό της ότι ως πρόεδρος της εφορευτικής επέτρεψε να ανοίξει η κάλπη στην ψηφοφορία για την επέκταση του κατηγορητηρίου.

«Γιατί πετάγεστε; Δεν τέθηκε ζήτημα ακυρότητας ακόμη για σας» σχολίασε η Δ. Αυγέρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL