Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η αντικανονική επάνοδος στην... κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντικανονική επάνοδος στην... κανονικότητα

ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ και την κορύφωση της πανδημίας η χώρα μας τα πήγε αρκετά καλά. Η κυβέρνηση, για να εισπράξει το πολιτικό κέρδος, συνέκρινε τις υγειονομικές επιδόσεις με εκείνες χωρών που επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από τον κορωνοϊό. Την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία. Λίγοι έμαθαν και προβληματίστηκαν για ποιους λόγους η περιοχή των Βαλκανίων (με 10 χώρες) είχε ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη κρουσμάτων και θανάτων.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία της worldometers.info, στην περιοχή των Βαλκανίων την καλύτερη επίδοση έχει η Αλβανία με 12 θύματα ανά 1.000.000 κατοίκους, ακολουθεί το Μαυροβούνιο με 14, μετά είναι η Ελλάδα με 18, ενώ πιο πάνω η Κροατία με 26 και η Σερβία με 29. Η Βρετανία έφτασε τους 602, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 580, την Ιταλία με 563 και τη Γαλλία με 449. Το γνωρίζουμε όλοι; Ας είναι, έτσι είναι η πολιτική.

ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ σήμερα στην άρση της καραντίνας. Οι αρχές εξήγγειλαν υποχρεωτικούς κανόνες ώστε να μην δημιουργηθεί νέα επίθεση του κορωνοϊού που θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων. Τηρούνται τα μέτρα; Μετά τους δισταγμούς των δύο πρώτων ημερών, χαλάρωσαν τα πάντα. Πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης παραβιάζουν τις εντολές των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και σε πολλά μπαρ είδαμε εικόνες τύπου Μυκόνου. Εκείνο που δεν είδαμε ήταν τις αρμόδιες αρχές να κάνουν ελέγχους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ στις παρανομίες είναι και οι πολίτες που αδιαφορούν για τις παραβιάσεις και τους κινδύνους. Ακόμα και στα σούπερ μάρκετ επιτρέπουν είσοδο χωρίς μάσκα και κατάργησαν τους έλεγχους της πυκνότητας των πελατών εντός του καταστήματος.

ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ οι αρχές δεν κάνουν ελέγχους; Πού είναι οι δημοτικές υπηρεσίες να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία; Ο περίπατος της Αθήνας είναι το μείζον ζήτημα της συγκυρίας κατά τον δήμαρχο της πόλης; Και αν αυτός δεν ασκεί τους απαιτούμενους ελέγχους των υπηρεσιών του, τι ακριβώς κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για την προστασία των δημοτών;

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτή η χώρα ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει αξιόπιστη και αξιοσέβαστη δημόσια διοίκηση. Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι ένα μείγμα γραφειοκρατίας, ανεπάρκειας, αδιαφορίας και διαφθοράς. Βλέπεις, δεν λύνονται όλα με το μπούκωμα των ΜΜΕ και τηλεοπτικά σποτάκια να πλένουμε καλά τα χέρια μας και να φοράμε τη μάσκα μας.

ΕΙΝΑΙ ΜΗΠΩΣ υπερβολικοί όλοι αυτοί οι φόβοι; Σε πρόσφατη παρέμβασή του ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος επισήμανε: «Είναι δυνατόν να υπάρχει αποκλιμάκωση χωρίς μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει εγρήγορση, συστηματική καταγραφή, ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και πιστή εφαρμογή των οδηγιών της αποκλιμάκωσης. Τα μέτρα όμως πρέπει να εφαρμόζονται απ’ όλους».

ΚΑΙ ΟΤΑΝ δεν εφαρμόζονται, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;

ΘΕΛΕΤΕ και τη γνώμη του κορυφαίου λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ, του περίφημου δρ Φάουτσι; «Ο Έμπολα ήταν τρομακτικός, αλλά ο Έμπολα δεν θα μεταδοθεί ποτέ τόσο εύκολα. Ο HIV, όσο σοβαρός ιός και αν είναι, μπόρεσε με σχεδιασμό να περιοριστεί. Τώρα όμως είμαστε αντιμέτωποι με κάτι που αποδείχθηκε ότι είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου. (Ο κορωνοϊός) σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών έχει καταστρέψει ολόκληρο τον κόσμο και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είμαστε ακόμα στην αρχή της κατανόησής του και τα εμβόλια θα είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου Covid-19».

ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ υπεράνω πάντων είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων, είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε τις εξουσίες. Την κυβερνητική εξουσία, που μετά τα υποκριτικά χειροκροτήματα στους λειτουργούς της δημόσιας Υγείας άρχισε σταδιακά το σχέδιό της για περικοπές και μετά ιδιωτικοποιήσεις σε όλα τα δημόσια αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.

ΘΕΩΡΟΥΝ τα 32 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας δεδομένα και άμεσα πληρωτέα. Δεν παρακολουθούν τις αντιδράσεις των εθνικιστικών χωρών του Βορρά, δεν μαθαίνουν πως η τελική απόφαση θα καθυστερήσει πολύ. Και μέχρι τότε;

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ θα ανθήσουν οι βιομηχανίες κατασκευής λουκέτων στην εστίαση και στο εμπόριο. Δραματικά είναι τα πρώτα στοιχεία, καθώς η ζήτηση βρίσκεται 40% κάτω της αντίστοιχης περσινής περιόδου, η ανεργία φουντώνει και οι μισθοί όσων διαθέτουν εργασία μειώνονται διά νόμου! Τα δημόσια έσοδα πετσοκόβονται, το κοινωνικό κράτος περιορίζεται, οι συντάξεις απειλούνται. Τα πάντα εκτός ελέγχου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL