Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα στο ΕΣΥ / Αν. Ξανθός: "Η Ν.Δ. δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα στο ΕΣΥ / Αν. Ξανθός: "Η Ν.Δ. δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας"

Η υποχώρηση του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού φανερώνει «την ανεπάρκεια, τις ιδεοληψίες και την έλλειψη πολιτικής βούλησης» της κυβέρνησης τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί πραγματικά να αντιμετωπίσει την κρίση «ως ευκαιρία επένδυσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας» και επέκρινε την απουσία ενός ξεκάθαρου σχεδίου μόνιμων προσλήψεων. Την έμπρακτη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας «πέρα από τα χειροκροτήματα» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας.

Ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε ότι υπό την πίεση της πανδημίας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει κυρίως σε προσλήψεις συμβασιούχων την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας χρειάζεται μια «μόνιμου χαρακτήρα παρέμβαση» προκειμένου να θωρακιστεί. Σημείωσε ότι μετά την «μπόρα» η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιό της για παραχώρηση χώρου στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας γιατί «απεχθάνεται τα προτάγματα κοινωνικής αναδιανομής».

Παρατήρησε ακόμα ότι και την περίοδο της όξυνσης της πανδημίας «δεν έγιναν ούτε τα πάντα σωστά και έγκαιρα» και στάθηκε ιδιαίτερα στην αδιαφάνεια που καταγράφηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Επισήμανε και τον μη ενεργό ρόλο τής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα. Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει τις πρωτοβουλίες ώστε να θεωρηθούν δημόσιο αγαθό τα φάρμακα και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Αναλογιστείτε»

Την ανάγκη για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία» που θα περιλαμβάνει διπλασιασμό και τριπλασιασμό των μισθών των υγειονομικών και αύξηση των δαπανών στο 7% του ΑΕΠ ζήτησε ο Παύλος Πολάκης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρότρυνε τους βουλευτές να αναλογιστούν με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα καλούνταν να αντιμετωπίσει την πανδημία χωρίς τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αύξηση του ορίου δαπανών των νοσοκομείων, η κάλυψη των ανασφάλιστων και οι 19.500 διορισμοί υγειονομικών, από τους οποίους οι 8.500 μόνιμοι.

Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο

Μόνιμες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας ζήτησε και ο Γ. Μπαλάφας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αχρείαστο ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων», καθώς προκάλεσε «πισωγύρισμα στην αποκλιμάκωση», ενώ επέκρινε το σύστημα των τεστ στα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία καραντίνας παρατηρώντας ότι η κατάσταση «έχει ξεφύγει». Τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στις δομές για τον κορωνοϊό των ΚΥΤ των νησιών, καθώς και των καταυλισμών των Ρομά επισήμανε ο αναπληρωτής τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο Σάκης Παπαδόπουλος ζήτησε την «αποκέντρωση της διαγνωστικής δυνατότητας του ΕΣΥ» ενόψει ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας και ζήτησε από την κυβέρνηση ένα σχέδιο για ένα «ποιοτικό και ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας». Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι ο κορωνοϊός ανέδειξε τις αδυναμίες του δημόσιου συστήματος Υγείας που προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι «ενίσχυσε τις φωνές» που κατηγορούσαν τους φαρμακοποιούς για την αισχροκέρδεια σε προϊόντα προστασίας από τον κορωνοϊό. Υπογράμμισε ακόμα ότι υπεύθυνη για την αισχροκέρδεια είναι η κυβέρνηση γιατί αρνήθηκε να διατιμήσει τα προϊόντα αυτά. «Η ισχυρή υγειονομική θωράκιση συνδέεται άμεσα με τις τουριστικές ροές» προειδοποίησε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στη Ν.Δ. τσακώνονται για τον... ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό έχουν «μόνιμο χαρακτήρα». Επανέλαβε τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για μονιμοποίηση των νοσοκόμων και των επικουρικών γιατρών και για νέες προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Επίσης, υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιτάξει τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην αρχή της κρίσης ισχυριζόμενος πως κάτι τέτοιο θα κόστιζε ένα «απίστευτα μεγάλο ποσό» δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο Β. Κικίλιας και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ζωή Ράπτη εμφανίστηκαν με διαφορετική «γραμμή» ως προς την κάλυψη των ανασφαλίστων επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισήμανε ο Αν. Ξανθός. Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προχώρησε στην κάλυψη των ανασφάλιστων χωρίς όμως να εξασφαλίσει και τα απαραίτητα κονδύλια του προϋπολογισμού. Αντίθετα, η Ζ. Ράπτη ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς κάτι τέτοιο είχε ήδη συμβεί με ενέργειες της κυβέρνησης Σαμαρά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL