Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Α! Μια ύφεση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α! Μια ύφεση!

Του Σχολαστικού

Για να δούμε πώς πάει το πράγμα:

Α’ τρίμηνο του 2019, ανάπτυξη 1,3%

Β’ τρίμηνο του 2019, ανάπτυξη 1,9%

Γ’ τρίμηνο του 2019, ανάπτυξη 2,3%

Δ’ τρίμηνο του 2019, ανάπτυξη 1%

Α’ τρίμηνο του 2020, ύφεση 0,6%

Κάπως το πράγμα μιλάει μόνο του. Στις αρχές του Γ’ τριμήνου του 2019, έχουμε εκλογές και η κυβέρνηση αλλάζει.

Μεσολαβεί και ο Αύγουστος και δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα, εκτός από κάτι επείγουσες ρυθμίσεις του Βρούτση για να γίνονται πιο εύκολα οι απολύσεις.

Οπότε είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι αυτό το 2,3% είναι η αναπτυξιακή φόρα που είχε πάρει η οικονομία από τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Οι δεξιοί είπαν, φυσικά, ότι ήταν το θετικό κλίμα που επικράτησε στην αγορά με τον θρίαμβο του Μητσοτάκη.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, που είναι το πρώτο ολόκληρο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η ανάπτυξη φρενάρει εντυπωσιακά και από το 2,3% κατεβαίνει στο 1%.

Ίσως το ότι περιορίστηκε η καταναλωτική δαπάνη, ότι κόψανε το κοινωνικό μέρισμα και ότι η αγορά των Χριστουγέννων πήγε χάλια να έπαιξε κάποιον ρόλο.

Οι δεξιοί πάντως είπαν ότι ήταν οι αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τους επέτρεψαν να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις και να φέρουν στη χώρα τους επενδυτές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η επιβράδυνση συνεχίζεται και περνάμε επισήμως και στην ύφεση.

Οι δεξιοί είπαν ότι φταίει ο κορωνοϊός, που ανέκοψε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και ότι ευχαριστημένοι να είμαστε γιατί, για κορωνοϊό, είναι μικρή αυτή η ύφεση και άρα η οικονομία μας άντεξε.

Ψέμα πρώτον: ο κορωνοϊός είναι στο τελευταίο δεκαήμερο του Α’ τριμήνου. Μέχρι τότε η οικονομία λειτουργεί κανονικά.

Ψέμα δεύτερον: δεν υπήρχε καμία αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Θα υπήρχε αν είχαμε απότομο φρένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αλλά το φρένο έχει ξεκινήσει δύο τρίμηνα πριν, από την ώρα που ανέλαβαν αυτοί.

Ψέμα τρίτον: το ότι η οικονομία άντεξε στον κορωνοϊό είναι παραπλάνηση. Δεν θέλουμε ούτε να φανταζόμαστε τι έρχεται.

Αλλά δεν πειράζει. Εσείς να θυμάστε ότι χάρη στον Μητσοτάκη πριν την πανδημία καλπάζαμε. Και ευτυχώς που τον έχουμε και θα μας σώσει και από την κρίση.

Τώρα το μεγάλο τους χαρτί είναι να κρύψουν τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στην ελληνική οικονομία τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής τους, μέσα στην τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Γιατί σε κανά-δύο τρίμηνα, το 0,6% ύφεση θα μας φαίνεται αστείο.

Το δεύτερο μεγάλο τους χαρτί είναι να εξαφανίσουν κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα. Ένα απόγεμα συζητήθηκε όλο κι όλο αυτή η υπόθεση και μάλιστα στα πάρα πολύ ψιλά των ειδήσεων.

Τώρα θεωρείται παλιό ακόμα και για εμάς που το συζητάμε.

Το τρίτο μεγάλο τους χαρτί είναι η πακετάρα των 32 δισ. που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Που μάλλον θα πάει για να αγοράσουμε γερμανικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γερμανική πράσινη τεχνολογία και γερμανικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους - αλλά αυτό θα το συζητήσουμε όταν το δούμε.)

Με βάση αυτά, πάνω-κάτω, τα νον πέιπερ του Μαξίμου μάς ενημερώνουν ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ασχοληθεί με την αντιπολίτευση και τη μιζέρια της γιατί τώρα σχεδιάζει τον καλπασμό προς την ανάπτυξη.

Βέβαια, όλοι οι μισθωτοί έχουν χάσει το 20% από τον μισθό τους. Η ανεργία προβλέπεται να επιστρέψει σε ποσοστά πάνω από 20%. Και ο τουρισμός έχει καταρρεύσει. Οι μικρές επιχειρήσεις επίσης. Οι τράπεζες δεν χορηγούν την ενίσχυση που εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση.

Αλλά δεν πειράζει. Κανείς δεν συζητάει γι' αυτά ούτως ή άλλως.

Τρεις μέρες τα κανάλια μάς παίζανε ότι ο κόσμος θέλει να πάει στη Μύκονο να ξοδέψει τα λεφτά του και δεν τον αφήνουν να στριμωχτεί.

Άρα η ευημερία είναι γύρω μας. Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει.

Ο σχολαστικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL