Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθηνών, αντιπρόεδρος της Βουλής: / Δημήτρης Βίτσας: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθηνών, αντιπρόεδρος της Βουλής: / Δημήτρης Βίτσας: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τη “μοναδική ευθύνη” της κυβέρνησης για την “άθλια κατάσταση” που έβγαλε χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τα διαμερίσματα υπογραμμίζει ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.

“Μπράβο τους που δεν καταλαβαίνουν πως οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν πρόκειται να φύγουν. Εύγε τους που δεν αντιλαμβάνονται πως, όταν σπρώχνεις ανθρώπους στην απελπισία, θα εισπράξεις επίχειρα” σημειώνει ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα επισημαίνοντας την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της συγκρότησης Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφορικά με το πάγωμα που έφερε ο κορωνοϊός στις διαδικασίες συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τονίζει πως αυτό δίνει τη δυνατότητα για νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, για ενδυνάμωση του κόμματος, οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών και ανάδειξη νέων στελεχών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

* Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα στην οικονομία και στην αγορά. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση που σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας έχουν επανεκκινήσει. Πώς αξιολογείτε τη μέχρι στιγμής εικόνα;

Όποιος έχει την ελάχιστη σχέση με την αγορά γνωρίζει τη δύσκολη θέση και την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και των αυτοαπασχολούμενων και τη δεινή θέση των εργαζομένων που απειλούνται από μείωση μισθών έως την ανεργία. Δυστυχώς, και με βάση την πολιτική που επέλεξε η κυβέρνηση, η κατάσταση θα επιδεινώνεται και εκτιμώ πως τον Σεπτέμβριο η πραγματικότητα θα είναι ζοφερή. Ο κόσμος σήμερα το καταλαβαίνει και «κρατιέται». Αυτό περνάει στη ζήτηση, στην αγορά και αρχίζει ο φαύλος κύκλος που στην πρώτη φάση χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρευστότητας και αύξηση της ανεργίας κ.λπ.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι», επιμένει στην άμεση ανάγκη να υποστηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, που αποτελούν τον κύριο παράγοντα στήριξης της ζήτησης και εκπλήρωσης των αναγκών. Επιμένει, συγχρόνως, στη γενναία χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, που για εμάς αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο.

* Την περασμένη Δευτέρα χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες βρέθηκαν στον δρόμο αφού δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Είχε η κυβέρνηση τη δυνατότητα παρέμβασης; Τι γίνεται με την ένταξη όσων έχουν πάρει άσυλο στη χώρα μας;

Μα, η κυβέρνηση έχει τη μοναδική ευθύνη για την άθλια κατάσταση. Πόροι ευρωπαϊκοί υπάρχουν, ολοκληρωμένο σχέδιο τους έχει παραδοθεί από τον Ιούλιο του 2019. Στην ουσία το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, μαζί με την απόδοση ΑΜΚΑ και τη δυνατότητα να εντάσσονται οι πρόσφυγες στο ΚΕΑ, είναι ένα ομαλό πέρασμα από την αίτηση ασύλου στην αναγνώριση και την ένταξη.

Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ προβλέπει, για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, εκμάθηση ελληνικών, εργασιακή εκπαίδευση και κατοικία για έξι μήνες. Όσον αφορά την κατοικία, στην ουσία περνάνε από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και απελευθερώνονται θέσεις (νέες ενοικιάσεις) για το ΕΣΤΙΑ σε συνεργασία με αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων, την Ύπατη Αρμοστεία και τον ΔΟΜ.

Αυτό εμείς το κάναμε τον Μάρτιο του 2019 με επιτυχία, προσθέτοντας μέσω της Ύπατης Αρμοστείας ένα ικανοποιητικό ποσό σε ρευστό σε όσους αποχωρούσαν από το πρόγραμμα και εγγυήσεις προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Τώρα το υπουργείο πετάει τους ανθρώπους στον δρόμο με κίνδυνο να δημιουργηθούν άτυποι καταυλισμοί σε πλατείες, γέφυρες κ.λπ., με κίνδυνο για τη ζωή των προσφύγων, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Μπράβο τους που δεν καταλαβαίνουν πως οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν πρόκειται να φύγουν. Εύγε τους που δεν αντιλαμβάνονται πως, όταν σπρώχνεις ανθρώπους στην απελπισία, θα εισπράξεις επίχειρα. Ήδη ο ΟΗΕ (μέσω Ύπατης Αρμοστείας και ΔΟΜ) έχει τοποθετηθεί αρνητικά και καταγγελτικά. Βεβαίως θα αναπτυχθεί ένα κύμα αλληλεγγύης, βεβαίως συγχρόνως θα υπάρξουν ξενοφοβικές ενέργειες. Αυτό θέλει η κυβέρνηση; Μάλλον το δεύτερο.

* Πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν κακοδιαχείριση και πολύ υψηλό κόστος στο επανασυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης;

Το ζήτημα δεν είναι να τα σχολιάσω, αλλά να γίνει έλεγχος και έρευνα. Αν κάποιοι αξιοποιούν το προσφυγικό για προσωπικό πλουτισμό, να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Τα «βιβλία» των συναρμόδιων υπουργείων και όλων των οργανισμών (διεθνών και ελληνικών) πρέπει πάντα να είναι ανοιχτά και για έλεγχο.

* Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα την Τουρκία να βασίζει τη στρατηγική της στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου, ενώ εντείνει την κινητικότητα στον Έβρο και στα νησιά. Πώς θα έπρεπε να αντιδράσει σε αυτή την κλιμάκωση της προκλητικότητας η Αθήνα;

Δύο άμεσες κινήσεις είναι η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η συγκρότηση Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι κινήσεις ευρείας συνεννόησης και οριοθέτησης κοινών γραμμών. Επιτρέψτε μου να θεωρώ πως η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλα λάθη και πολλές φορές λάθος ανάλυση. Αυτό χρειάζεται να σταματήσει. Συγχρόνως πρέπει να κινήσουμε τα νήματα των διεθνών συμμαχιών και συνεργασιών στην Ε.Ε., με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, το σύνολο των βαλκανικών χωρών, τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θέλει να έχει υπό τον έλεγχό της και να «αδειοδοτεί» ό,τι γίνεται στο τόξο ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα. Αυτή είναι μια υπέρμετρη φιλοδοξία που δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Επιμένω πως πρέπει να υπάρχουν πάντα ανοικτές δίοδοι διαλόγου με την Τουρκία και οπωσδήποτε πρέπει να είναι μια υπολογίσιμη και σεβαστή χώρα.

Αλλά χρειάζεται να αντιληφθεί και η τουρκική κυβέρνηση πως και η Ελλάδα είναι μια υπολογίσιμη και σεβαστή χώρα, με κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα, απ’ τα οποία δεν επιτρέπεται να κάνει χιλιοστό πίσω. Και η υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων είναι, μεταξύ άλλων, βάση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.

* Η πανδημία "πάγωσε" και τις διαδικασίες ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στις νέες συνθήκες ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα; Δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέες συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές;

Κι όμως, έγιναν πολλά και σημαντικά. Τα προγράμματα «Μένουμε  Όρθιοι», οι αποκαλύψεις για τα voucher, οι προτάσεις και επισημάνσεις για το σύστημα Υγείας κ.ά. Χιλιάδες τηλεδιασκέψεις, εκατοντάδες τηλεσυναντήσεις με κοινωνικούς φορείς, δεκάδες τηλεσυγκεντρώσεις κ.λπ. Η δυσκολία μας έκανε πιο ευρηματικούς και δημιουργικούς. Κι αυτό πρέπει να το κρατήσουμε και να το εντάξουμε στη συνολική μας δουλειά, ως νέο δυναμικό στοιχείο που αντιστοιχεί στις εξελίξεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Τώρα επανεκκινούμε ώστε να μεταφέρουμε τις προτάσεις μας με κέντρο το «Μένουμε  Όρθιοι ΙΙ», αλλά όχι μόνο, σε όλη την κοινωνία, να ακούσουμε σκέψεις, αγωνίες και παράπονα, να επανεπεξεργαστούμε το πρόγραμμά μας με νέες γνώσεις και εμπειρίες, με προτάσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες της πραγματικότητας, αλλά σε ευθεία σύνδεση με τις αρχές μας, με πολιτικό στόχο μια νέα προοδευτική κυβέρνηση με κέντρο την Αριστερά.

Το συνέδριο θα πάει πιο μακριά απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει. Ας το δούμε ως δυνατότητα για νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, για ενδυνάμωση του κόμματος, για να κάνουμε απολογισμό των εμπειριών μας, για να ξανασκεφτούμε το κομματικό φαινόμενο, την οργάνωση της συλλογικότητας και της θεσμικής λειτουργίας. Και συγχρόνως να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών, αλλά και πολιτικών συναντήσεων και συνεργασιών.

Και τέλος να αναδείξουμε νέα στελέχη από και στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, από τους κοινωνικούς χώρους, στελέχη με ριζοσπαστική σκέψη και δράση. Έχουμε δουλειά να κάνουμε.

* Στις ΗΠΑ παρακολουθούμε ένα πρωτοφανές κύμα οργής και διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, με τον Ντ. Τραμπ να απαντά με καταστολή και με τα όπλα της Εθνοφρουράς και του στρατού. Έχουμε απλά "διχασμό και βία", όπως ακούμε συχνά, ή πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό;

Ασφαλώς το αφήγημα περί διχασμού, άκρων και βίας που υιοθετούν ο κ. Τραμπ και οι ομοϊδεάτες του στην Ελλάδα είναι σκοπίμως αποπροσανατολιστικό και στοχεύει στο να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες και, τελικά, να πνίξει την αλήθεια. Η ιστορία του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ είναι γνωστή τουλάχιστον από την εποχή του Αμερικανικού Εμφυλίου, αν όχι πολύ νωρίτερα, όταν η δουλεία ήταν θεσμός.

Στον 20ό αιώνα το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική ήταν πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο από την έκρηξη που αναπόφευκτα προκαλεί το πάντρεμα των φυλετικών διακρίσεων, του ρατσισμού, των κοινωνικών αποκλεισμών και των τεράστιων οικονομικών ανισοτήτων, που βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης του καπιταλισμού, σε συνδυασμό με τον κρατικό αυταρχισμό και τη σκληρή καταστολή.

Θα πρόσθετα, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται μόνο για αμερικανικό φαινόμενο. Το βλέπουμε και στην Ευρώπη. Δυστυχώς, το βλέπουμε και στην Ελλάδα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL