Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία

Ηχηρή παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ ενόψει της κλήσης της Γ. Παπαδάκου στην Προκαταρκτική - Αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης * Δεν αναμένεται να καταθέσουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, που αρνούνται κάθε κατηγορία - Ο Β. Κεγκέρογλου και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ηγούνται της επίθεσης κατά Τουλουπάκη

Την έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ προκαλεί η κλήση (και μάλιστα ως ύποπτης!) της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου από την πλειοψηφία της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής. Χάρη στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.. η Επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis έχει μετατραπεί σε Επιτροπή δικαίωσης του Σάμπυ Μιωνή έναντι όλων εκείνων με τους οποίους είχε αντιδικία.

Έτσι, σήμερα το απόγευμα, στην Επιτροπή θα παρουσιαστούν, εκτός από τη δημοσιογράφο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τάρκας. Και οι τέσσερις θα παραστούν για να ενημερωθούν, να υποβάλουν αιτήματα, να προτείνουν μάρτυρες και να πάρουν προθεσμίες, επομένως δεν πρόκειται να υπάρξει κατάθεσή τους.

Διά υπομνημάτων

Κατάθεση δεν αναμένεται να δώσουν στην Προκαταρκτική ούτε η εισαγγελείς Διαφθοράς. Χθες έγινε γνωστό ότι η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης κατέθεσαν γραπτά υπομνήματα στους ανακριτές Σοφουλάκη και Ζαχαρή, αρνούμενοι κάθε κατηγορία. Τα υπομνήματα διαβιβάστηκαν στην Προκαταρκτική Επιτροπή, από την οποία ζητήθηκε να αποστείλει έγγραφα που διαθέτει (όπως αυτά που παρουσίασε προχθές ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής). Πρακτικά η κατάθεση υπομνημάτων προοιωνίζεται πως και στην Επιτροπή της Βουλής θα καταθέσουν με γραπτά υπομνήματα και όχι διά ζώσης.

Δικαιωμένο από Αγγελή εμφανίζεται το ΚΙΝ.ΑΛΛ...

Σημειώνεται ότι χθες το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένο τόσο για τη διαβίβαση στην Επιτροπή των οκτώ εγγράφων από το FBI, από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, όσο και από το περιεχόμενό τους. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε ότι τα έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν την πολιτική σκευωρία που είχε στηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά και για ποιο λόγο η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη αρνείτο επίμονα να τα παραδώσει. «Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός που επικαλέστηκε, ότι ήταν απόρρητα επειδή είναι διαβαθμισμένα, ενώ πρόκειται για το αντίθετο. Αποδεικνύεται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από την εισαγγελέα Διαφθοράς» εκτίμησε ο Β. Κεγκέρογλου αποφεύγοντας να σχολιάσει όσα αναγράφονται στα έγγραφα για εμπλοκή πρ. υπουργών και κορυφαίων στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αντίθετα, ο Β. Κεγκέρογλου ανέφερε πως το FBI δηλώνει ότι δεν έχει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα που είχε ζητήσει η εισαγγελέας Διαφθοράς και υπογραμμίζει πως στέλνει όσες πληροφορίες συγκέντρωσε, αν θέλουν οι ελληνικές αρχές να τις αξιοποιήσουν στις έρευνές τους.

Υπενθυμίζεται πως τα έγγραφα καλύπτουν μια περίοδο 15 μηνών (Δεκέμβριος 2016 - Ιανουάριος 2018) και, όπως ανέφεραν πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτά «περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πώς στήθηκε το σκάνδαλο και πώς γίνονταν οι παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους».

Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΕΣΗΕΑ ήρθε να στηρίξει την αποκαλυπτική δημοσιογραφία στο πρόσωπο της Γ. Παπαδάκου. Την ημέρα που δημοσιεύτηκε η συνέντευξη της Γ. Παπαδάκου στην «Αυγή», στην οποία η δημοσιογράφος επισήμανε ότι στόχος είναι να κουκουλωθούν τα σκάνδαλα της Novartis και της λίστας Λαγκάρντ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή του «εκφράζει την έκπληξή του για την κλήση της δημοσιογράφου Γ. Παπαδάκου, ως ύποπτης, από την Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής».

«Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στη Γ. Παπαδάκου, μέλος της Ενώσεως, και τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννα Παπαδάκου: Η κλήση μου γίνεται για να ‘ξεπλυθούν’ δύο σκάνδαλα, της λίστας Λαγκάρντ και της Novartis

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις