Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο Βορίδη / Στ. Αραχωβίτης: Η κυβέρνηση δεν απαντά στις αγωνίες των αγροτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο Βορίδη / Στ. Αραχωβίτης: Η κυβέρνηση δεν απαντά στις αγωνίες των αγροτών

«Το νομοσχέδιο δεν απαντά στις αγωνίες των αγροτών, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας», τόνισε ο Σταύρος Αραχωβίτης για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίζεται σήμερα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει το περιορισμένων φιλοδοξιών νομοσχέδιο ως «τομή», με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος να θυμίζει ότι στο διάγγελμά του για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε μία λέξη για τους αγρότες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης επισήμανε ότι η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αυστηροποίηση των ποινών για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων δεν είναι παρά μια «εντελώς αποσπασματική ενσωμάτωση ευρωπαϊκού κανονισμού», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυστηροποιεί τις ποινές, αλλά δεν έχει ακόμα χαράξει πολιτικές για την εντατικοποίηση των ελέγχων. Υπογράμμισε επίσης την ελαφρώς επιεικέστερη ποινή που καθιερώνεται για τη νοθεία στα τρόφιμα.

Ο Μάκης Βορίδης παραδέχτηκε ότι οι διατάξεις για τις ελληνοποιήσεις αποτελούν μόνο το «πρώτο τμήμα» της στρατηγικής καταπολέμησης του φαινομένου αυτού και παρέπεμψε την αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε νομοσχέδιο που... θα κατατεθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επέμεινε ότι η καθιέρωση αυτοτελούς ποινικού αδικήματος όσον αφορά τις παραβιάσεις σχετικά με τα ΠΟΠ προϊόντα είναι «νομοθεσία πρωτοποριακή για την Ε.Ε.».

Παράλληλα, ο Β. Κόκκαλης επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης έναντι της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης κάνοντας λόγο για «ενεργοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών». Τόνισε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση καταργεί το όριο ανοχής του 0,6% για την περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη, τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. το όριο φτάνει στο 1%, και επισήμανε ότι η χώρα μας κινδυνεύει να καταλήξει να εισάγει βιομηχανική κάνναβη, ενώ μπορεί να την παράγει.

Ο Μ. Βορίδης σημείωσε ότι «είναι πολιτική επιλογή και της παρούσας κυβέρνησης η καλλιέργεια της κάνναβης». Υπερασπίστηκε την κατάργηση του ορίου ανοχής ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση για την απόδοση της παραβίασης του ελάχιστου ορίου του 0,2% στις κλιματολογικές συνθήκες.

Β. Αποστόλου: Νομοθετείτε άρον-άρον

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε πως, παρότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασε την προς ψήφιση διάταξη για τις ανακτήσεις επιχορηγήσεων προς συνεταιρισμούς, το κόμμα του δεν θα την στηρίξει. Ο Β. Αποστόλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ολοκλήρωσε πρόωρα τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και ότι νομοθετεί «άρον-άρον», χωρίς την τελική της έγκριση για το σχέδιο. Τον κίνδυνο προστίμου από την Ε.Ε. αντέτεινε ο Μ. Βορίδης.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL