Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Οι καταστηματάρχες της Καισαριανής ανέδειξαν την εικόνα της αγοράς: / Οι καταστηματάρχες της Καισαριανής ανέδειξαν την εικόνα της αγοράς Η κυβέρνηση μας αγνοεί και κωφεύει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι καταστηματάρχες της Καισαριανής ανέδειξαν την εικόνα της αγοράς: / Οι καταστηματάρχες της Καισαριανής ανέδειξαν την εικόνα της αγοράς Η κυβέρνηση μας αγνοεί και κωφεύει

Την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και την απογοήτευση των καταστηματαρχών και των εργαζομένων είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα που έκανε στην Καισαριανή. «Η κυβέρνηση μας αγνοεί και κωφεύει» είπαν πολλοί από τους επιχειρηματίες στην πλατεία Καισαριανής και στους γύρω δρόμους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέλυσε και εξήγησε τους τέσσερις άξονες στήριξης της εστίασης που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Άλλωστε, αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η πανελλαδική εξόρμηση του κόμματος ώστε το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» να γίνει γνωστό στην κοινωνία σε όλες του τις διαστάσεις, όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή.

«Δεν ζητάμε να αισχροκερδήσουμε, αλλά να σταθούμε στα πόδια μας με αξιοπρέπεια» ανέφεραν μεταξύ άλλων επιχειρηματίες της εστίασης στον Αλ. Τσίπρα. Καταστηματάρχες και εργαζόμενοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον. Μεταφέροντας την εικόνα από την πρώτη φάση επανεκκίνησης της αγοράς μετά το lockdown, δεν ήταν λίγοι οι καταστηματάρχες οι οποίοι επισήμαναν πως πολλά μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα.

Στο «γιατί» η απάντηση ήταν ότι οι καταναλωτές είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και την ίδια στιγμή η στήριξη από την κυβέρνηση είναι ελλιπής. «Είναι θέμα ρευστότητας, δεν μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε ένας εξ αυτών.

Δάνεια με αδιανόητους όρους

«Ούτε για ‘ζήτω’ δεν έφτασε η κρατική χρηματοδότηση» τόνισε άλλος επιχειρηματίας σε ένα από τα καταστήματα στα οποία μπήκε ο Αλ. Τσίπρας και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες. Όπως του είπαν χαρακτηριστικά, έβαλαν λουκέτο για δυόμιση μήνες, «τους καλύτερους μήνες της σεζόν», με το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών να τονίζουν πως η έκτακτη χρηματοδότηση που έλαβαν ήταν ανεπαρκέστατη.

«Κανένα μέτρο, καμία υποστήριξη. Ακόμα και τα δάνεια που δίνουν έβαλαν όρο να μην έχουμε φάει κανένα πρόστιμο. Είναι μάλλον αδιανόητο για κάθε μαγαζί να μην έχει περάσει κάποιος έλεγχος και να μην έχει βάλει κάποιο πρόστιμο…» του είπε άλλος ένας καταστηματάρχης. Μία από τις εκφράσεις που ασκούσε κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως «η κυβέρνηση κωφεύει». Όπως επισήμανε ο ίδιος, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι θα χάσουν μόνο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και όχι όλοι από λίγο, γι’ αυτό εξέφρασε την άποψη ότι για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξει επιδότηση και όχι δάνειο.

«Στον αέρα» η ζωντανή μουσική

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ταβέρνες με ζωντανή μουσική. Όπως κατήγγειλαν οι καταστηματάρχες, είχαν θέσει το ζήτημα να μπορούν οι μουσικοί να παίζουν στον υπαίθριο χώρο με χρονικό περιορισμό, χωρίς ωστόσο να λάβουν απάντηση έως και σήμερα. Υπογράμμισαν ακόμα ότι ήδη τα μαγαζιά παρουσιάζουν πρόβλημα από πέρυσι με την απαγόρευση του καπνίσματος, στην οποία αποδίδουν μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 40%.

Οι τέσσερις άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στη συζήτηση που είχε με τους καταστηματάρχες της περιοχής ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε τους τέσσερις άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της αγοράς. Πρώτος, η ενίσχυση της εργασίας. «Εμείς λέμε ότι δεν είναι σωστό αυτήν την ώρα να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας, αλλά η ίδια η εργασία» τόνισε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και προτείνουμε για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση να επιδοτεί το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές συν το 40% του μισθολογικού κόστους».

Ο δεύτερος άξονας στήριξης στον οποίο αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ενίσχυση στο κεφάλαιο κίνησης, στα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, τονίζοντας πως «πρέπει να μην είναι επιστρεπτέα, αλλά με τη μορφή επιδότησης». Τρίτος άξονας, η μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση, με τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και εκτάκτως για την περίοδο που διανύουμε τη μείωση στο 6% του ΦΠΑ στην εστίαση. «Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σ’ αυτή τη φάση θα ήταν ουσιαστική στήριξη, όχι η μείωση μόνο του καφέ από το 24% στο 13%» εκτίμησε. Τέλος, ως τέταρτο άξονα ανέφερε τις εγγυήσεις, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης, και όχι μόνο, να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και εύκολο δανεισμό με υψηλό ποσοστό εγγυοδοσίας από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συζήτηση γι’ αυτό το πακέτο, όμως πιστεύω ότι κι εσείς αν αρχίσετε να διεκδικείτε, κάποια από αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι, με το δεδομένο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «είναι θέμα πολιτικής επιλογής τής κυβέρνησης να μην στηρίζει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεχομένως έναντι άλλων επιχειρήσεων που παίρνουν σιγά - σιγά σημαντική στήριξη».

Αλ. Χαρίτσης: Συνεχίζεται η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ζήσαμε στη χώρα στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου, την περίοδο 2010-2014, με απώλεια σημαντικών δικαιωμάτων και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, κατάρρευση της εγχώριας αγοράς και καθίζηση των ασφαλιστικών ταμείων» τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Αλ. Χαρίτσης. «Πρόκειται για μια στρατηγική που υλοποιούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πριν την κρίση του κορωνοϊού» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η κρίση «εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως ευκαιρία για να επιταχυνθούν αντεργατικές πολιτικές και μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα περνούσαν και να εδραιωθεί η λογική του μονοδρόμου, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από αυτή των επώδυνων μέτρων».

Στον αντίποδα τοποθέτησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι»: «Μέσα στην κρίση επιλέγουμε τον δρόμο τής στήριξης της κοινωνικής συνοχής, αντίθετα από τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθεί η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL