Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Γ. Ψυχογιός: Δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα η Ελλάδα έβαλε ψηλά τον πήχη τα προηγούμενα χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Ψυχογιός: Δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα η Ελλάδα έβαλε ψηλά τον πήχη τα προηγούμενα χρόνια

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης των Αποφάσεων του ΕΔΑΔ και την ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κος Ψυχογιός υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση καταψήφισε πρωτοβουλίες σε διάφορα ζητήματα δικαιωμάτων που ήταν πρωτοποριακές για τα δεδομένα της χώρας και στην ουσία, μας ευθυγράμμιζαν με το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως η ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς, το σύμφωνο συμβίωσης, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, η ίση μεταχείριση στην εργασία, οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, η ένταξη προσφύγων στην εκπαίδευση, την εργασία και στο σύστημα υγείας.

Καταψήφισε όμως και προσπάθειες διεύρυνσης και εξορθολογισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και σήμερα ορισμένοι που τότε μιλούσαν για «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών την «τηρούν και την τιμούν». Απέδωσαν μέχρι και την κλιματική κρίση στην προηγούμενη Κυβέρνηση και συγκεκριμένους αιρετούς. Παράλληλα με πιέσεις και της ελληνικής αντιπροσωπείας η Τουρκία μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Κυβέρνηση στο πεδίο του προσφυγικού έχει ήδη νομοθετήσει και εφαρμόζει σοβαρές παραβιάσεις στα δικαιώματα. Η διοικητική κράτηση που εφαρμόστηκε ως έσχατο μέτρο, όπως και η κυρία Μιγιάτοβιτς καταγγέλλει έχει γίνει κανόνας από τη σημερινή ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου που ανακάλυψε εσχάτως ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δημιουργούνται από «γεωπολιτικούς λόγους» και όχι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στάθηκε επίσης στις σημαντικές αποφάσεις για την μετεγκατάσταση, τις οικογενειακές επανενώσεις και τις κυρώσεις σε κράτη που δεν τηρούν τις συμφωνίες με την καθοριστική συμβολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο της Επιτροπής να ακούγονται από συγκεκριμένους βουλευτές απαράδεκτες λέξεις που δεν υπάρχου και στα διεθνή κείμενα, όπως «λαθρομετανάστες» και «λαθροεισβολείς». Αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης αυτό θα κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Λαθραία, όμως, είναι τα τσιγάρα, το πετρέλαιο και άλλα πράγματα. Όχι, άνθρωποι».

Τέλος ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιότητα του μέλους της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο ότι πολλές και σημαντικές κατακτήσεις στο κομμάτι των δικαιωμάτων ενσωματώθηκαν και στο εθνικό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ψηφίσματα και αποφάσεις αυτού του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

· Θεσμοθετήθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας.

· Ψηφίστηκε ο Νόμος της Επιτροπείας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που χαιρετίζεται ως best practice από το ΣτΕ αλλά δεν εφαρμόζεται από τη ΝΔ.

· Ενσωματώθηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία,

· Συστάθηκε η Ειδική Γραμματεία των Ρομά, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη, στην στήριξη στο εισόδημα και στη μεταστέγαση Ρομά σε αξιοπρεπείς συνθήκες για να έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις στο κοινωνικό σύνολο

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Ελληνική Προεδρία δε θα ζητήσει τη διεύρυνση αυτών των κατακτήσεων και αυτής της αναβάθμισης της χώρας. Είμαστε, όμως, επιφυλακτικοί διότι, δυστυχώς, στο εσωτερικό υπάρχει μια αμφισβήτηση για κάποιες από αυτές, ένα ξήλωμα ορισμένων διατάξεων και μια πολιτική, η οποία σε κάποια ζητήματα, δυστυχώς, παρεκκλίνει από αυτό που πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.»

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL