Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Δημοσκοπικά «καμπανάκια» χτυπούν στο Μαξίμου για εργασία - οικονομία / Επικοινωνιακές πιρουέτες στο "κύμα" της ύφεσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσκοπικά «καμπανάκια» χτυπούν στο Μαξίμου για εργασία - οικονομία / Επικοινωνιακές πιρουέτες στο "κύμα" της ύφεσης

Επικοινωνιακά τρικ και παραπλανητικά επιχειρήματα επιστρατεύουν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου για να καλύψουν τις πρώτες ρωγμές της δημοσκοπικής κυβερνητικής ευδαιμονίας μετά την έξαρση της πανδημίας.

Τα πιθανά οφέλη για την ελληνική οικονομία από τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν -με αιχμή το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ- χρησιμοποιούνται ως πάτημα από τους κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να σκιαγραφήσουν το προφίλ του «σωτήρα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, προβεβλημένα "γαλάζια" στελέχη επιχειρούν να απαξιώσουν τις κεντρικές πτυχές του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» της αξιωματικής αντιπολίτευσης μνημονεύοντας τις κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ το... 2015 υπό το εκβιαστικό καθεστώς των δανειστών...

Προληπτικοί... διθύραμβοι

Το «καμπανάκι» της τελευταίας δημοσκόπησης της Μetron Analysis -που αποτυπώνει ότι το 53% και 51% των ερωτηθέντων αξιολογούν αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις στα μέτωπο της εργασίας και της οικονομίας- ακούστηκε ηχηρά στο κτήριο του Μαξίμου. Στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχει η επίγνωση ότι «η δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ. και η προσωπική απήχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» θα αρχίσουν να «ψαλιδίζονται» μπροστά στο ορμητικό κύμα της επερχόμενης ύφεσης. Ο φόβος της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, άλλωστε, που διαμόρφωσε συσπειρωτικές τάσεις γύρω από την ηγεσία της χώρας, υποχωρεί (αυτή την περίοδο) με γοργούς ρυθμούς.

Η κυβέρνηση, εφεξής, θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις ανησυχίες των πολιτών με γνώμονα το ασαφές πλαίσιο της κοινοτικής χρηματοδότησης. Οι βιαστικοί «διθύραμβοι» για το σχέδιο της Κομισιόν, χωρίς να συνυπολογίζονται οι «γκρίζες ζώνες» και οι πιθανές παγίδες, δίνουν τον παραπλανητικό τόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πρωθυπουργική «αγιογραφία»

Επιπλέον επιδιώκεται να πιστωθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών. Στο «προσωπικό κεφάλαιο και την παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη» απέδωσε προχθές ο -προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού- Γιώργος Γεραπετρίτης το ότι «τα 32 δισ. τα οποία ελπίζουμε ότι θα διοχετευθούν στην Ελλάδα είναι ένα ποσό δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος και τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομία». Τα κυβερνητικά στελέχη, στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, υποστηρίζουν -με αποπροσανατολιστική διάθεση- ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται και «στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στο ότι κατέστη επιτέλους η χώρας μας ένας απολύτως αξιόπιστος εταίρος». Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η Ν.Δ. «παρέλαβε» από την προηγούμενη κυβέρνηση ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% και την... προσγείωσε στο 1% πριν από την εισβολή του κορωνοϊού (τέταρτο τρίμηνο 2019).

«Σύννεφα» στην οικονομία

Στον απόηχο δε των κυβερνητικών πανηγυρισμών, τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό της οικονομίας πυκνώνουν. Ήδη ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει (συνέντευξη στο Star) ότι η ύφεση οδεύει προς το 10% για το 2020, ενώ, ως γνωστόν, οι εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο. Στο μικροσκόπιο δε του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος τίθεται η εκτίναξη της ανεργίας του Απριλίου (21,73%) και η «βουτιά» κατά 8,8% των εσόδων στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει θέσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών στον κομβικό τομέα του τουρισμού λέγοντας «ξεκινάμε από το μηδέν» ή διατυπώνοντας το... ευχολόγιο «δεν θα είναι φέτος η απόλυτη καταστροφή».

Αμηχανία

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η "γαλάζια" παράταξη αντιμετωπίζει με αμηχανία το κοστολογημένο πακέτο μέτρων που παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση στο Ζάππειο. Σειρά κυβερνητικών στελεχών, με «σημαιοφόρο» τον πρωθυπουργό, μετά την επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» επιχείρησαν να καταστήσουν αναξιόπιστες τις προτάσεις της Κουμουνδούρου αναζητώντας επικοινωνιακό καταφύγιο σε κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ υπό την «δαμόκλειο σπάθη» των δανειστών!

Το «βραχυκύκλωμα» στους κόλπους της κυβέρνησης προκάλεσε η προγραμματική στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τη «μεσαία τάξη» και την κοινότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Πρόκειται για κατηγορίες ψηφοφόρων που στήριξαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές λόγω των υποσχέσεων περί «μείωσης των φόρων». Ωστόσο η έλλειψη συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά προκαλεί τις αντιδράσεις των φορέων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το φόντο, η «λύση» που προκρίθηκε από το Μαξίμου ήταν η αποδυνάμωση του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έμεινε ασχολίαστο, στα κοινωνικά δίκτυα, το γεγονός ότι, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» στο Ζάππειο, μεταδιδόταν η (μαγνητοσκοπημένη) συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Star...

Αλαλούμ στον Έβρο

Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, καθώς -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- υπάρχουν "ενδείξεις για αύξηση της πίεσης το επόμενο διάστημα”. Ταυτόχρονα, δίνονται διαβεβαιώσεις ότι οι «ενέργειες για τη θωράκιση των συνόρων και την ανέγερση του φράχτη συνεχίζονται κανονικά». Οι τραγελαφικοί κυβερνητικοί χειρισμοί έναντι της τουρκικής -όπως την προσδιόρισε ο Ν. Δένδιας- «κινητικότητας» στην περιοχή προκάλεσαν τα επικριτικά σχόλια "γαλάζιων" βουλευτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο στόχαστρο της «Ομάδας Αλήθειας», που απηχεί τις θέσεις της Ν.Δ., ενώ ο ίδιος πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του Νίκου Παναγιωτόπουλου λέγοντας με νόημα ότι το υπουργείο Εξωτερικών «έκανε άψογη δουλειά». Στη σκιά των ενδοκυβερνητικών «αλληλοκαρφωμάτων», ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας με σκοπό «τον καλύτερο συντονισμό». Συνεργάτες δε του Κ. Μητσοτάκη άφησαν να διαρρεύσει -αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης- ότι ισχύουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως «δεν έγινε τίποτα στον Έβρο, δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες» και ότι «ούτε η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχει συνοριακή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, αλλά πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα που οφείλεται στη μετακίνηση των νερών του Έβρου».

Πάντως, οι παροικούντες τη “γαλάζια” Ιερουσαλήμ διαβλέπουν τη μετακίνηση των κ. Δένδια - Παναγιωτόπουλου στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις για κρούση προς τον Ευ. Βενιζέλο αναφορικά με το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «διακινούνται» τα ονόματα των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Βασίλη Κικίλια...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL