Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Φωτίου: Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτίου: Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (Video)

Η κρίση της πανδημίας διευρύνει τα όρια της φτωχοποίησης προς τα μεσαία και ανώτερα στρώματα. Χρειάζεται ένα νέο δίχτυ ασφάλειας για το σύνολο των πληττόμενων κι αυτό είναι το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι -2» του ΣΥΡΙΖΑ που καλύπτει 4 εκ. πολίτες.https://www.youtube.com/embed/LMYi1FaRCRk

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τα παιδιά φανερώνεται από την υπονόμευση των σχολικών γευμάτων και τις παλινωδίες ως προς τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά γονέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Η κυβέρνηση ταλαιπωρεί αδίκως 18.000 ανάπηρους που έχουν αιτηθεί για πρώτη φορά το απαραίτητο για την επιβίωσή τους αναπηρικό επίδομα, υποχρεώνοντάς τους εν μέσω πανδημίας σε πολύμηνη αναμονή.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Με ένα νομοσχέδιο 150 άρθρων ψηφίζουμε σήμερα 2 ΠΝΠ με τίτλο: «Επάνοδος στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».

Δυστυχώς η μόνη κανονικότητα που απέδειξε η πανδημία είναι η παγκόσμια «κανονικότητα» που πρέπει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα με επαναλαμβανόμενες ενδογενείς κρίσεις (όπως η δημοσιονομική του 2008)ή εξωγενείς, όπως ο Covid 19, ή η κρίσης λόγω κλιματικής αλλαγής. Ότι αυτές τις «κανονικότητες», εξωγενείς και ενδογενείς τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, τα αδύναμα στρώματα, οι ευάλωτοι, οι ανάπηροι, οι γυναίκες, τα παιδιά, ότι αυτές οι «κανονικότητες» διευρύνουν τις ανισότητες.

Διότι οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως η δική σας χρησιμοποιούν τις κρίσεις ως ευκαιρία για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα, όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί, από τον ΟΟΣΑ μέχρι το ΔΝΤ, συμφωνούν ότι θα δοκιμαστούν οι χώρες που δεν έχουν ισχυρό κοινωνικό κράτος – υγεία, παιδεία, πρόνοια- και κυρίως ευρωπαϊκός Νότος (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα). Όσο και αν προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες μνημονίων να στήσει στα πόδια του το κοινωνικό κράτος, η Ν.Δ, με την έλευση της στην εξουσία, μείωσε με το «καλημέρα» τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος (υγεία – παιδεία – πρόνοια) και υπονόμευσε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του. Σήμερα ομνύει υποκριτικά στο ΕΣΥ και προετοιμάζει την πριμοδότηση των κλινικαρχών και όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας που δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία.

150 άρθρα στο νομοσχέδιο και ούτε ένα για να δικαιολογήσει τον τίτλο «επάνοδος στην κοινωνική κανονικότητα». Ποια είναι για σας η κοινωνική κανονικότητα; Ούτε ένα άρθρο του σχεδίου νόμου δεν αντιμετωπίζει τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν πάρα πολλά νοικοκυριά στη χώρα μας από την καταρράκωση των εισοδημάτων τους λόγω της κρίσης της πανδημίας. Η μόνη κυβέρνηση που δεν πήρε κανένα μέτρο, όταν όλα τα κράτη της Ευρώπης εξαγγέλλουν γενναία μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών. Η σημερινή κρίση λόγω πανδημίας έχει μία μεγάλη ιδιαιτερότητα την οποία η Ν.Δ. δεν «θέλει» να κατανοήσει και ο ελληνικός λαός θα το πληρώσει ακριβά: η ιδιαιτερότητα είναι ότι λειτουργεί ως καταλύτης για την ασύμμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων στην Ελληνική κοινωνία.

Τι σημαίνει ασύμμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων στην Ελληνική κοινωνία; Σημαίνει ότι η ζώνη επισφάλειας και φτωχοποίησης διευρύνεται από τα όρια της κοινωνίας, τους αδύναμους, τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους, προς το κέντρο της κοινωνίας, δηλαδή τα μεσαία τα ανώτερα μεσαία, ακόμη και τα ανώτερα στρώματα. Γι αυτό το λόγο το δίχτυ ασφαλείας των 2000 ευρώ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (όπως μετονομάστηκε το ΚΕΑ) για την ακραία φτώχεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση γιατί πλήττονται τα μεσαία στρώματα που εξαπατήθηκαν να σας ψηφίσουν και σήμερα τα αφήνετε στην τύχη τους. Η κυβέρνηση ούτε καν αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν περιέλαβε στα 150 άρθρα του νομοσχεδίου για να προλάβει τη ραγδαία φτωχοποίηση, πόσο μάλλον να σκεφτεί μήπως χρειάζεται ένα νέο δίχτυ ασφαλείας.

Στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι -2» του ΣΥΡΙΖΑ εμείς προτείνουμε ακριβώς αυτό το νέο δίχτυ ασφαλείας: το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που καλύπτει 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά με 4 εκατομμύρια περίπου συμπολίτες μας.

Το Εισόδημα Έκτακτης ανάγκης έχει νέα δομή και περιλαμβάνει νέες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την πανδημία. Δηλαδή όλους τους άνεργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, τους ανάπηρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους καλλιτέχνες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σύνολο 1.900.000 άτομα που με τις οικογένειές τους αθροίζουν πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι είναι τελείως αόρατοι για την κυβέρνηση. Τα νοικοκυριά που έχουν ένα τουλάχιστον μέλος τους από αυτές τις πληττόμενες κατηγορίες μπαίνουν στην ενίσχυση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης και παίρνουν, ο αρχικός δικαιούχος 400 ευρώ, τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού του από 200 ευρώ και τα παιδιά 100 ευρώ. Δηλαδή μια 4μελής οικογένεια με 2 παιδιά θα πάρει 800 ευρώ το μήνα. Είναι χρήματα που δεν αποταμιεύονται, δεν βγαίνουν σε offshore.Ρίχνονται στην αγορά, τζίρος για τα μαγαζιά για να μην κλείσουν. Αυτό κάνουν Ιταλία και Ισπανία, όταν στην Ελλάδα θα κλείσουν 1 στις 3 επιχειρήσεις όπως μας είπε εδώ η ΓΣΕΒΕΕ.

Λένε όλες οι μελέτες των διεθνών οργανισμών ότι θα πληγούν με την πανδημία κυρίως τα παιδιά και οι ανάπηροι.

Τι κάνετε για τα παιδιά;

Θα επαναλάβετε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ από το Σεπτέμβριο; Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προ πανδημίας είχε σχεδιάσει 600.000 γεύματα ημερησίως για το 2021. Όλα τα παιδιά του δημοτικού να τρώνε δωρεάν. Αυτό σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο, βοηθάει όλους –και τα μεσαία στρώματα και κοστίζει μόνο 170 εκ. ευρώ επιπλέον .

Ανοίγετε τους βρεφονηπιακούς, χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα για την σίτιση και σχεδιάζετε να μην περιλάβετε από τον Σεπτέμβριο voucher για τα παιδιά που οι γονείς τους δουλεύουν στο δημόσιο τομέα. Εμείς πέρυσι δώσαμε 280 εκ. και βάλαμε 175.000 παιδιά δωρεάν. Το κόστος για παιδιά με γονείς του δημοσίου είναι 80 εκατομμύρια.

Τέλος δεν πήρατε κανένα μέτρο ενίσχυσης της αναπηρίας, αντίθετα στο άρθρο 10 η πρότασή σας για την εξέταση από τα ΚΕΠΑ όσων υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα είναι ανεδαφική και δίνει λάθος στοιχεία.

Δεν είναι 8.000 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά 18.000, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα. Εμείς, ξέροντας ότι στατιστικά το 75% των αιτήσεων εγκρίνονται, έχουμε πει εδώ και 2 μήνες ότι έπρεπε να δοθεί σε όλους άμεσα το επίδομα χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ, εφ’ όσον έχουν πλήρη φάκελο στον ΟΠΕΚΑ. Το πιθανό ποσό των αχρεωστήτως καταβληθέντων δεν θα ήταν πάνω από 1,8 εκ. το μήνα. Για αυτά τα 1,8 εκ. ταλαιπωρείτε 18.000 ανθρώπους που δεν πρόκειται να πάρουν επίδομα ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL