Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
iSYRIZA: Αυτός ο λαός πρέπει να μείνει όρθιος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

iSYRIZA: Αυτός ο λαός πρέπει να μείνει όρθιος

Ολόκληρο το ενημερωτικό δελτίο #22 του iSYRIZA:

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της καραντίνας και πριν ακόμα φανεί στην έκτασή της η οικονομική ύφεση που ερχόταν, ο Αλέξης Τσίπρας με τους Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση, παρουσίασε το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, δια τηλεδιάσκεψης. Ήταν οι ημέρες που είχε αρχίσει να φαίνεται πως η κυβέρνηση στέκει αμήχανη, καθυστερεί και, τελικά, αποφασίζει να μη λάβει γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης.

Ενάμιση μήνα μετά, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε με το δεύτερο κύμα θετικών μέτρων του “Μένουμε Όρθιοι”, ως ύστατη προσπάθεια να ληφθούν εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πλέον, έχει φανεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πως οι κυβερνήσεις λαμβάνουν άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας, σε όλα τα επίπεδα. Δεν περιμένουν το χρηματοδοτικό μάννα εξ ουρανού της κας φον ντερ Λάινερ.

Αν και κατά την πρώτη φάση του Μένουμε Όρθιοι η κυβέρνηση είχε τον χρόνο να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα στήριξης εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά τη δεύτερη φάση είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει θέμα περιθωρίων χρόνου, αλλά πρόκειται για μια στοχευμένη πολιτική απόφαση: η καθυστέρηση είναι πρόγραμμα.

Πριν από κάποια χρόνια, στη μέση των πιο δύσκολων χρόνων της οικονομικής κρίσης, ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης είχε εκφράσει την άποψη ότι εκείνος που δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Εκείνα τα χρόνια η λέξη προσαρμογή ήταν συνώνυμη του λουκέτου, των απολύσεων, της ανέχειας.

Γι’ αυτό και είχε σηκώσει κύμα αντιδράσεων. Οι πολίτες τα περί προσαρμογής, τα άκουγαν κάπως διαφορετικά: με εκείνη την κυβέρνηση είτε προσαρμοζόταν κανείς, είτε όχι, θα πέθαινε.

Η λογική της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ξεφύγει πολύ από τότε. Η στάση της σημερινής κυβέρνησης, προδίδει τη νεοφιλελεύθερη και επικρατούσα, στην αυλή του πρωθυπουργού, αρχή πως το κράτος δεν μπορεί ή, ακόμα, χειρότερα, δεν πρέπει να κάνει και πολλά, πρέπει να αφήσουμε να πράγματα να κυλήσουν μόνα τους και όποιος αντέξει.

Όσο στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει για τα καλά μια συζήτηση, αλά ευρωπαϊκό “Μένουμε Όρθιοι”, στη ελληνική κυβέρνηση εκλαμβάνουν την όλη προοπτική που δημιουργείται, ως μια μανατζερίστικη διαχείριση πακέτων κεφαλαίων, αντί για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής.

Έτσι ανεξαρτήτως πού θα καταλήξει η συζήτηση για τα ποσά, τους στόχους και τους όρους των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και δανείων, έχουμε μια κυβέρνηση που μόνο ασφάλεια δεν εμπνέει. 

Το Μένουμε Όρθιοι, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως των λεπτομερειών του, ήταν πρωτίστως μια πολιτική πρόταση διαχείρισης της επόμενης ημέρας. Για να μη χαθούν σε πέντε μήνες όσα καταφέραμε να κερδίσουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή.

Μια κατεύθυνση για το προς τα που θα πρέπει να πάνε τα πράγματα. Στήριξη των ευάλωτων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, που είτε προσαρμόζονται, είτε όχι, στις μεγάλες υφέσεις δεν έχουν πολλά περιθώρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL